Rektör Kaçar basın mensupları ile buluştu Rektör Kaçar basın mensupları ile buluştu

Muğla Barosu Başkanı Av. Cumhur Uzun, baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesi ve “Çoklu Baro” oluşturulması şeklinde bir süredir sürdürülmekte olan girişimler ve bunların adalet sisteminde yaratacağı olumsuzluklara ilişkin olarak ülkedeki diğer barolarla birlikte eş zamanlı bir basın açıklamasında bulundu.

Ülkede yapılmak istenen değişiklikleri siyasal iktidar dışında talep eden kesim olmadığına dikkat çeken Başkan Uzun, “Baroların ve avukatların nispi temsil ya da çoklu baro gibi bir talep ve istekleri hiç olmamıştır” dedi. Baro başkanları 19 Haziran Cuma günü Ankara istikametli bir ‘savunma’ yürüyüşü de yapacak.

Sinem Karakaya

Muğla Barosuna bağlı avukatlar, baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesi ve “Çoklu Baro” oluşturulması şeklinde bir süredir sürdürülmekte olan girişimler ve bunların adalet sisteminde yaratacağı olumsuzluklara ilişkin olarak, Muğla Barosu hizmet binası basın açıklaması yaptı. Ülke genelindeki barolarla birlikte eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasında, Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, “Siyasal iktidar, baroların mevcut seçim sistemine müdahale ederek, ‘Nispi Temsil’ esasına dayalı bir yöntem getirmeyi amaçlamakta” dedi.

ANKARA’YA “SAVUNMA” YÜRÜYÜŞÜ BAŞLATILACAK

Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bir süredir baroların seçim sistemlerinin değiştirilmek suretiyle ‘Nispi Temsil’ esasının getirilmesi yada ‘Çoklu Baro’ diye isimlendirilecek bir yapılanma ile bir ilde birden fazla ‘Baro’ oluşturulmasına yönelik çalışmalar siyasal iktidar tarafından istenmekte ve buna yönelik kanun hazırlama çalışmaları yaptırılmaktadır. Baroların yapısını değiştirmek ve çoklu baronun ülkemiz adalet sisteminde açacağı derin, onarılmaz yaraların konuşulduğu böylesi önemli bir dönemde, tarihi sorumluluğunu yerine getirmek üzere Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’nu konuyu görüşmek üzere toplantıya çağırması için Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’na başvuruda bulunulmasına, taleplerimizi ilgililer ve toplum nezdinde daha görünür kılmak için, 19 Haziran Cuma günü, her baro başkanı bulunduğu ilden hareket ile Ankara istikametine doğru ‘Savunma’ yürüyüşü başlatmasına, 21 Haziran Pazar günü ulusal ve yerel gazetelere ilan verilerek teklifin yasalaşması halinde halkımızın uğrayacağı hak kayıplarının neler olacağının anlatılıp açıklanmasına karar verilmiştir.”

“TEMELİNDE BÖL, PARÇALA VE YÖNET ANLAYIŞI YATMAKTA”

Etnik, siyasi ve mezhepsel esaslara dayalı olarak bölünen barolar üzerinden adaletin yara almaya başlayacağını söyleyen Av. Uzun, “Yapılmak istenen diğer bir değişiklik çalışması, her ilde birden fazla Baro kurulması anlamına gelen ‘Çoklu Baro’ yöntemidir. Çoklu baro isteminin temelinde, herkesin çok iyi bildiği böl,parçala ve yönet anlayışı yatmaktadır. Bu oluşumun parçalara bölünmesi, ülkemizde siyasi, kültürel, mezhepsel, etnik köken temelli birçok baronun kurulmasına, böylece bir ve bütün olan yapının dağıtılmasına neden olacaktır. Adalet Devletin temelidir. Etnik, siyasi, mezhepsel esaslara dayalı olarak bölünen barolar üzerinden adalet yara almaya, devletin temeli sarsılmaya, hakkın teslimi imkansızlaşmaya, haklının hakkına kavuşamadığı sonuçlara ulaşılmaya başlanacaktır. Son yıllarda adalete olan güvenin son derece azaldığı bir dönemde, böylesi bir düzenleme adalete yarar değil daha da zarar verecektir. Adaletin gerçekleşmesine engel oluşturacak, adalete olan güveni daha da azaltacak bu düzenlemenin gerçek ve tek mağduru halkımız olacaktır. Ülkemizde yapılmak istenen değişiklikleri siyasal iktidar dışında talep eden hiçbir kesim yoktur.Baroların ve Avukatların nispi temsil ya da çoklu baro gibi bir talep ve istekleri hiç olmamıştır” dedi.

“EYLEMSEL DEMOKRATİK HAK ARAMA SÜRECİ BAŞLATIYORUZ”

Bir dizi eylemsel demokratik hak arama süreci başlattıklarını dile getiren Av. Uzun, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Aynı amaçla yapılmak istenen değişikliklerin nasıl hak kayıplarına neden olacağının bu kez sosyal medya üzerinden planlanarak duyurulmasına, söz konusu değişiklik önerilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonuna geldiği gün Baro Başkanlarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi yolunda ‘Duran Başkan’ eylemi yapılmasına, teklifin yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesinde iptal davası açılması için çalışmalar yapılmasına, konunun Anayasa Mahkemesinde görüşülmeye başlanması anından itibaren Anayasa Mahkemesi önünde ‘Son Nöbet’ tutulmasına, bunlarla sınırlı kalmamak ve süreç içinde gelişen yeni durum ve olgulara göre yeniden şekillendirilmek üzere bir dizi eylemsel demokratik hak arama süreci başlatıyoruz.”

Editör: Gazete Muğla