İş ve özel hayat dengesini göz önünde bulunduran yeni modelde, çalışma saatlerinin kısaltılması hedefleniyor. İş Kanunu’nda sosyal taraflarla yapılan görüşmelerle gerçekleştirilecek değişiklikler ve ikincil mevzuat çalışmaları ile iş gücü piyasasında güvenceli esneklik sağlanacak. Sigorta ve süreklilikle ilgili güvenceler oluşturulacak, çalışanların mali hakları korunurken esnek çalışma modeline geçiş nedeniyle gelir kaybı yaşanmasının önüne geçilecek.
KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA MERCEK ALTINDA
Hükümet, kamuda esnek çalışma modelini farklı formüllerle değerlendirmeye aldı. "Uzaktan çalışma modeli, kısmi çalışma modeli, değişken zamanlı çalışma modeli ve akademik eğitim amaçlı çalışma modeli" gibi seçenekler üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu düzenleme ile, özellikle kadınlar ve diğer bireylerin daha fazla istihdamda kalmaları ve özel yaşamlarına da vakit ayırmaları hedefleniyor. Esnek çalışmanın iş dünyasının ihtiyaçlarına uygun şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor. İmalat sektöründeki firmaların yarım gün ve tam gün çalışma gereksinimleri de göz önünde bulundurulacak. Esnek çalışma modelinde, çalışma gün ve saatlerinin kısaltılması ön planda olup, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate çekilebileceği belirtiliyor. Ancak, esnek çalışma modeli tüm meslek grupları için uygulanmayacak. Çalışmalarda dünya örnekleri de değerlendirildi.
ESNEK ÇALIŞMA NEDİR?
Esnek çalışma, çalışanlara nerede, ne zaman ve nasıl çalışacaklarına dair daha fazla esneklik tanıyan bir düzenlemeyi ifade eder. Esnek çalışma imkanı sunan şirketler, çalışanlarına haftanın belirli günlerinde uzaktan çalışma fırsatı verebilir, böylece her gün ofise gitmek yerine çalışanlar, işlerini evlerinden ya da farklı lokasyonlardan gerçekleştirebilir.