Sigara üretiminde, yıllık üretim kapasitesine göre teminat tutarları farklılık gösterecek. 20 milyar adede kadar yıllık kapasiteye sahip firmalardan 57 milyon 572 bin lira, 40 milyar adede kadar kapasitesi olanlardan ise 64 milyon 768 bin lira alınacak. Kapasite 40 milyar adetten fazla olduğunda ise teminat 71 milyon 965 bin liraya çıkacak.

Kira Derdi Bitti! Sosyal Konut Seferberliği Başlıyor Kira Derdi Bitti! Sosyal Konut Seferberliği Başlıyor

Makaron üreticilerinden de benzer şekilde yıllık kapasiteye bağlı olarak teminat alınacak. 3 milyar adede kadar üretim yapan firmalardan 57 milyon 572 bin lira, 4 milyar adede kadar olanlardan ise 64 milyon 768 bin lira teminat alınacak.

Nargilelik tütün mamulleri üreticileri için ise kapasiteye göre 7 milyon 196 bin lira ile 21 milyon 589 bin lira arasında değişen teminat bedelleri belirlendi. Diğer tütün mamulleri ve alkollü içecek üreticileri için de kapasiteye göre belirlenen teminat tutarları düzenlendi. Örneğin, distile alkollü içecek üreticilerinden 20 bin litreye kadar üretim yapanlardan 719 bin lira teminat alınacakken, 10 milyon litreden fazla üretim yapanlardan ise 21 milyon 589 bin lira teminat talep edilecek.

Yönetmelik değişikliğine göre, etil alkol ithalatı yapan firmalar için 71 milyon 965 bin liraya kadar teminat alınacak. Ayrıca, tütün ve alkollü içecek üreticilerinin kapasite değişikliklerine göre teminat bedelleri güncellenecek. Ancak teminat tutarları toplamda 71 milyon 965 bin lirayı aşamayacak.

Devlet ve kamuya ait kuruluşlardan ise bu sektörlerdeki faaliyetler nedeniyle teminat istenmeyecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ