Gazetemizin 27 Mayıs tarihli sayısında bir haber çok can alıcıydı.
Haber Şöyle;
Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir göçmene ait olduğu düşüncesiyle denizden çıkarılarak otopsi için morga kaldırılan cesedin domuz leşi olduğu ortaya çıktı.
Sahil güvenlik ve uzman dalgıçlar olay yerine gelip cesedi denizden çıkarıp tekneye alıyor, marinaya getiriyor, olay yeri inceleme ekiplerince yapılan incelemenin ardından cenaze aracına konularak otopsi için Bodrum Devlet Hastanesi morguna kaldırılıyor.
Cumhuriyet savcısı gözetiminde yapılan otopsi sırasında ayaklarında toynak olduğu görülen cesedin bir domuza ait leş olduğu ortaya çıktı.
Peki sorulan sorular?
- Cesedin ayaklarında görülen toynak insan cesediyle tek ayırıcı tanı unsuru mu?
- Dalgıçların ihbar üzerine denizden çıkarttıkları cesedin bir hayvana ait olup olmadığı bilinemiyor mu?
- Bilinemiyorsa dalgıçlarda insan anatomisi bilgisi eksik değil mi?
- Yada ekipte bir sağlık görevlisi olmalı mı?
- Cesedin cenaze nakil aracı ile Devlet hastanesine nakli sırasında da mı fark edilemedi?
Aslında cenaze nakil araçları öyle kolay temin edebilen bir konumda ve durumda değil.
İnsana en fazla benzeyen hayvan maymun mu, domuz mu? Sorusuna son yıllarda farklı çalışmalarla farklı yaklaşımlar getirmekte. INRA (Tarımsal Araştırma Enstitüsü Başkanı David Milan, uzun yıllardır süren araştırmalar ve geniş kapsamlı gen haritası çıkartılması uluslararası işbirliği sonucunda bu hayvanların insanla yeni benzerliklerinin bulunduğunu belirtiyor.
Bilim adamaları evcil domuzun gen haritasını, Avrupa ve Asya da ki 10 yaban domuzu türü, insan, fare, at ve ineğin gen haritasıyla karşılaştırmış; Domuzda insanlarda görülen obezite, diyabet, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklarla bağlantılı bazı gen mutasyonlarının bulunduğu belirtilmiştir. (Bu araştırma Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmadır.)