Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar Muğla’da görev yapan gazetecilerle buluştu.

Rektör yardımları, akademik ve idari kadronun Öğrenci Sarayı’nda basın mensuplarını ağırladıkları öğlen yemeğinde Rektör Kaçar, göreve geldiği dört ay içerisinde yaptığı çalışmalar ile yapmayı planladığı çalışmalara ilişkin konuştu.

whatsapp-image-2023-01-17-at-15-22-21.jpeg

4 ayın üniversite adına verimli geçtiği temennisinde bulunan Rektör Kaçar, “Muğla basını ile de genellikle daha iyi diyalog kurmaya çalışıyorum. Bu 4 ay zaman zarfında üniversiteyi tanımaya çalıştım ki hala daha tanımaya çalışıyorum. Üniversitemiz, Roma İmparatorluğu gibi her tarafa yayılmış bir genişlikte. İlçe okullarımız, lisansüstü enstitülerimiz, dört yıllık ve hazırlığı da kapsayan yüksekokullarımız ile fakültelerimiz var. Bu süreç içerisinde elbet bazı problemlerle de karşılaştık. Çözmek için elimizden geleni yapıyoruz ama öncellikli olarak, şimdiye kadar yapmak istediğim şey ki odaklandığımız konu da buydu” dedi.

Üniversite olarak özelde Muğla’ya ne katacağını ve ne katması gerektiğine değinen Rektör Kaçar, “Bölgesel manada ilimize nasıl katkı sunacağız. Üniversite sadece cüsseli bir üniversite olarak mı kalmalı yoksa aynı zamanda cüssesini de muhafaza edilerek, üniversitemiz yetkili bir üniversite mi olacak? Bunun üzerine yoğunlaşmaya çalıştım. Diğer taraftan üniversitenin kendi kendine yetebilecek bir takım niteliklerin de olması gerektiğine ve bunların şu ana kadar ne düzeyde olduğu da önemli. Üniversitenin kendi kendine yetebilmesi için, para kazanan bir kurumda olması için de bir takım tedbirler alınması gerekiyor. Sadece öğrenci kantinlerinin işletilerek bir gelir elde etmesi değil, döner sermaye gelirlerinin ya da iktisadi işletmelerimizin daha aktif çalışarak, bazı şeyler yapması gerektiğini düşünüyorum ve bunun için tedbirler alıyoruz. Her şeyi bir anda yapabilmek mümkün değil. Süreç ile bazı şeyler gerçekleşecek” ifadelerine yer verdi.

İLK PROJE “TARIMSAL ARAŞTIRMALAR ENSTİTÜSÜ KURMAK”

Öte yandan Muğla’nın tarımsal ve turizm merkezi olduğunu kaydeden Rektör Kaçar, “Muğla’nın kıyısı, kırsalı, her yeri üreten bir yer ama üniversite bilhassa bu tarımsal araştırmalar konusunda biraz dağınık görüntüye sahip. Bizim bu konuda yapmak istediğimiz ilk şey ciddi manada bir Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü kurmak. Çünkü bizim bu imkânımız var. Veterinerlik, Su, Ziraat Fakültelerimiz var. En kısa zamanda Ziraat Fakültemiz lisans öğrencisi alacak. Lisansüstü programı olan bir eğitim sistemimiz var ama bunun ötesinde Fen Fakültesinde ve diğer fakültelerde bu tür merkezlerde rol alabilecek arkadaşlarımız ve laboratuvar imkânlarımız var” diye konuştu.

“Yapmamız gereken en önemli şey, bir NetWork oluşturmak” diyen Rektör Kaçar, “Düzgün bir çatı NetWork oluşturup, bunu faaliyete geçirmeliyiz. Seydikemer’deki bir balıkçının problemi, Ortaca havzasından, Dalaman ve Köyceğiz’e kadar, Sakar altı da dâhil bölgenin narenciyesi, Milas’ın zeytini, arıcılık deseniz bölgenin en önemli bir iş kolu. Arıcılık faaliyetlerinde de üniversitemizin payı büyük oluyor” ifadelerine yer verdi.

Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü kurarken, yeterince oyuncularının olduğunu dile getiren Kaçar, “Tek mesele takımı oluşturmak. Biz ilk düşündüğümüz bu konuda etkili bir adım atıp, Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü kurmak. Hali hazırda bu işi yapan arkadaşlarımız var ama mühim olan takım kurmak. Var olan kaynakları en yakın zamanda birleştireceğiz” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar konuşmasına şöyle devam etti:

“Yanı sıra bizim bölgemizin, halk kültürü köklü ve yangındır ve birçok konuda farklılıklar da içerir. Bu bölgedeki halk kültürü araştırmalarının daha kurumsal ve işlevsel hale getirmemiz gerekiyor. Üniversite ile bağdaştırmamız gerekiyor. Bu konularda üniversitemiz yönlendirici bir konuma erişmesi gerekiyor. Zaman zaman bu konuya ilişkin arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Sadece akademik olarak değil, hem öğrencilerimizle hem de Muğla halkıyla buluşturabilecek etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Başka çalışmalarımız da mevcut ama biraz zamana ihtiyacımız var.”

KADEM'den kadın cinayetlerine tepki açıklaması KADEM'den kadın cinayetlerine tepki açıklaması

Rektör Kaçar basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamasıyla, program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

Editör: Beritan Yücel