Yerel yönetimlere (Belediye Başkanlığı, mahalle-köy muhtarlıklarına) baktığınızda maalesef onlar yoklar. Oysa ki bahse konu nüfus 25 milyon seçmen.
2018 verilerine göre;
Türkiye’de 81 il, 30 Büyükşehir Belediyesi, 51 İl Belediyesi, 919 İlçe Belediyesi, 519 Büyükşehir İlçe Belediye sayısı belediye sayısı 400, Belde belediye sayısı 919, Mahalle sayısı 32052, köy sayısı 18333 bulunmakta.
Oysa yerel yönetimlerin dayandığı değerlerin en önemlilerinden biri demokratik yönetime olan katkısıdır.
Yerel yönetimler halka yakın yönetim birimleri olmasından dolayı siyasi ve idari olarak yönetime katılımın yerel düzeyde daha canlı ve daha etkili olduğu herkesce bilinmektedir.
Yerel yönetimlerin çok sayıda bulunmasından dolayı yönetime katılım kanallarının genişlemesi gerekirken, bizde durum oldukça vahim görünmekte.
Yukarıda Büyükşehir, il, ilçe belediyeleri ve muhtarlık sayılarının son istatistiklerini belirttim.
Önümüzde de 3,5 ay sonra yerel seçimler var. Adı geçen belediye başkan adaylarına baktığımızda Muğla’da 1 kadın aday göze çarpıyor. Dalaman’da ilçe belediye başkan aday adayı o kadar.
Türkiye geneline baktığımızda kadın temsil oranların oldukça sorunlu olduğunu görüyoruz.
Örnek verecek olursak eğer, 2009 yerel seçim sonuçları incelendiğinde belediye başkanlarının binde 8’inin, belediye meclis üyelerinin yüzde 4,2’sinin, il genel meclisi üyelerinin yüzde 3,25’inin kadınlardan oluştuğunu görüyoruz.
Yıllar itibariyle bu oran artsa bile kadınların yerel düzeyde temsilinin hala düşük olduğu görülecektir. Bu verileri parlamento ile karşılaştıracak olursak işler daha vahim. Çünkü parlamentodaki kadın temsil oranı yerel yönetimlerdeki kadın temsil oranına göre oldukça yüksek.
Kadın temsilinin önünde birçok engel bulunmakla birlikte, temsil açısından cinsiyete dayalı eşitsizliklerle Türkiye’de oldukça fazla karşılaşılmakta.
Ayrıca ataerkil kültür yapısı, siyasetin çok yoğun çalışma gerektiren bir uğraş olması, sen-ben çekişmeleri, kadını siyasette sadece vitrin olarak kullanma alışkanlığı, siyasi partilerin yapısı kadınların siyasette özelliklede yerel yönetimlerde temsil edilmesinin önündeki engeldir.
Öyke ki, siyasi partilerde aktif olarak çalışan, bazen önemli mevkilere gelen kadınlar bile resmi karar alma toplantılarından soyutlanmaktadır.
Bütün bu genel verilerden sonra yaşadığım ilde durumun nasıl olduğunu araştırdım.
Muğla’da kadın belediye başkanı olmadığını hepimiz biliyoruz.
Meclis üyeliklerine baktığımda ise Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri arasında 1 kadın meclis üyesi bulamadım.
Ne kadar acıdır değil mi?
Muğla gibi bir ilde kadının siyasette yerinin/adının olmaması Muğla siyasetçilerinin ayıbı değil de nedir?