Muğla’ya özgü yemek tariflerinin yer aldığı ve 446 yemek tarifinin bulunduğu“Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabı Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin işbirliğinde hazırlandı.

Çalışmalarına 2009 yılında başlanan, Muğla’nın 13 ilçesinde köy köy dolaşılarak tarifleri toplanan kitap Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksek Okulu Öğretim Elemanı Dr. Selma Atabey tarafından hazırlanan ‘Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri’ kitabı bir sonraki kuşakların yöresel tatları hatırlaması, yemeklerin tüm özellikleri geleceğe taşınması, unutulanların geri kazandırılması için yerinde araştırılarak hazırlandı.

Her bir yemek tarifi videosuna sayfadaki barkodla ulaşılabilme özelliği ile Türkiye’de ilk olan akıllı kitap ‘Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri’nin tanıtımı Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde yapıldı.

Tanıtım törenine; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak ile ünlü Şef Cüneyt Asan ve kurum çalışanları katıldı.

“MUĞLA’NIN KÜLTÜR TURİZMİNİ GELİŞTİRECEĞİZ”

Programda konuşma yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Muğla yemeklerinin tanıtılması noktasında büyükşehir belediyemiz çok güzel bir çalışma başlatmış. 13 yıllık emek sonucunda Muğla’nın kültürünü yaşatma noktasında büyük bir çalışma yapılmış. Bu kitabın Muğla’nın kültür turizminin gelişmesinde büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

“MUĞLA’MIZIN TANITIMINA ÇOK ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK”

MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise, “Yemek mutfakta pişiyor ve mutfak bir kültürün en önemli aynalarından birisidir. Kültürün çeşitliliğini ancak ayrıntılarda görebiliriz. Ayrıntılar da en fazla mutfakta ortaya çıkıyor. Yemek literatürü son dönmelerde gittikçe ilgi görmeye başlayan bir alan. Bundan Muğla’mızın da dışında kalmamış olması sevindirici. Bu kitabın Muğla’mızın tanıtımına çok önemli katkı sağlayacağına eminim” diye konuştu.

“MUĞLA’YI KÜLTÜR KENTİ OLARAK DA GELECEĞE TAŞIMAMIZ LAZIM”

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de şunları söyledi:

Muğla EAH'ta ‘Emzirme ve Normal Doğum Haftası’ etkinliği yapıldı Muğla EAH'ta ‘Emzirme ve Normal Doğum Haftası’ etkinliği yapıldı

“Muğla sadece turizm ile değil tarım ve hayvancılığın yanı sıra kültür kenti olarak da geleceğe taşımamız lazım. Turizm, tarım-hayvancılık ve kültür kenti Muğla olarak bu 3 ayağın üstünde durmamız lazım. Muğla çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Muğla’daki tarihe baktığınızda 8 bin önceye kadar giden yerleşim alanı. İnsanın vazgeçilmez olanı yemek. Her kültür kendi yemek kültürünü yaşatmış. Güncelliğini koruyan yemekler var. Farklılıklarımız zenginliklerimizden ibaret. Bu kitabın baskını çok fazla yapmadık çünkü ekleme yapılabilir. Yemek kültürümüzü gelecek nesillere aktaracağımıza inanıyorum. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Konuşmaların ardından MSKÜ Ortaca Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Selma Atabey, hazırladığı ‘Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri’ kitabı hakkında kısaca sunum yaptı.

Daha sonra katılımcılar tarafından kitapta yer alan yemeklerin tadımı yapıldı.

HABER MERKEZİ

Editör: Gazete Muğla