Aksaray, Türkiye genelinde dövize olan yüksek ilgisiyle öne çıkmaya devam ediyor. BDDK’nın açıkladığı verilere göre, Aksaray’da dövizin toplam mevduattaki payı yüzde 49,3’e ulaşarak ilk sıraya yerleşti. Ülke genelinde döviz talebi azalırken, Aksaray’da bu oranın yükselmesi dikkat çekiyor. Bingöl ve Elâzığ gibi iller de yüksek döviz oranlarıyla öne çıkarken, İstanbul’da bu oran yüzde 35,9’a kadar düşmüş durumda. Ekonomistler, Aksaray gibi illerde dövize olan yoğun talebin, vatandaşların ekonomik belirsizliklerde döviz biriktirme eğiliminin sürdüğünü gösterdiğini ifade ediyor.
Dünya gazetesinden Naki Bakır'ın bugünkü köşesinde aktardığına göre, en çok döviz alan il Aksaray oldu. Aksaray geçen yıl da en çok döviz alan il sıralamasında birinciydi.
“En dövizci iller” sıralamasında Aksaray'ı Bingöl, Elâzığ, Karaman, Bayburt ve Yozgat takip etti.
Bakır, köşesinde şunları kaydetti:
"Toplam mevduatı içinde dövizin payı en yüksek il olan Aksaray, son bir yılda daha da yükselen oranla birinciliğini sürdürdü."
"Eylül sonu itibarıyla Aksaray’ın 50,2 milyar lira olan toplam mevduatının yüzde 49,3’ünü döviz hesapları oluşturdu. Aksaray’ın mevduatında dövizin payı bir yıl önce yüzde 48,9 düzeyinde bulunuyordu. Buna göre mevduatta dövizin payı ülke genelinde düşerken bu ilde arttı."
"Mevduatta dolarizasyon oranında bu ili yüzde 48,2 ile Bingöl, yüzde 47,2 ile Elâzığ, yüzde 46,3’le Karaman, yüzde 46,1’le Bayburt izledi. Yozgat yüzde 46, Nevşehir yüzde 45, Kütahya yüzde 44,4, Gümüşhane yüzde 44,1 ve Çorum yüzde 42,9’la mevduatında dövizin payı en yüksek ilk on il arasında yer aldı."
İSTANBUL'DA DURUM NE?
Bakır, İstanbul'daki durumu da şöyle özetledi:
"İstanbul, 6 trilyon 684,1 milyar lira ile toplam yurt içi TL mevduatın yüzde 43,7’sine ve 2 trilyon 620,7 milyar lira ile de döviz mevduatının yüzde 45,3’üne sahip. İlin toplam mevduatının yüzde 35,9’u döviz cinsinden."