Fırat Üniversitesi (FÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam, Türkiye’ye ait yeni bir tıp sülüğü türünü keşfetti.

20241226Aw357969 9

2016 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılan araştırmalar sonucunda tanımlanan bu yeni tür, "Hirudo Sulukii" adıyla dünya literatürüne kazandırıldı.

Bu endemik tür, yaklaşık 10 milyon yıl önce diğer sülük türlerinden ayrılarak genetik açıdan saf kan taşıma özelliği gösteriyor.

Prof. Dr. Sağlam, "Hirudo Sulukii"nin, evrimsel süreçte diğer tıp sülüklerinden genetik farklılıklar gösterdiğini ve genetik yapısı itibariyle onlardan yüzde 10-15 oranında ayrıldığını belirtti.

Bu tür, yalnızca Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Adıyaman, Diyarbakır, Batman ve Gaziantep gibi illerde bulunuyor ve dünya genelinde başka bir yerde kaydedilmiş değil. Bu sebeple "Hirudo Sulukii", bölgesel bir endemik tür olarak kabul ediliyor ve yalnızca bu bölgedeki doğada yer alıyor.

ARANIYORDU BAŞI PARÇALANMIŞ HALDE ÖLÜ BULUNDU ARANIYORDU BAŞI PARÇALANMIŞ HALDE ÖLÜ BULUNDU

Prof. Dr. Sağlam, bu keşfin tıp alanında büyük bir potansiyel taşıdığını ve sülüğün enzimlerinin ve hormonlarının biyolojik olarak aktif maddeler taşıma kapasitesine sahip olabileceğini ancak bunun için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ifade etti.

"Ticaretinin yapılması mümkün olsa da bu türün korunması gerekiyor," diyen Sağlam, "Hirudo Sulukii"nin, diğer sülük türlerinin atası olarak kabul edilebileceğine ve bu nedenle korunması gerektiğine dikkat çekti. Bu türün genetik yapısının diğer türlerden daha saf ve farklı olması, ona büyük bir biyolojik değer katıyor.

Ayrıca, bu türün enzim ve hormonlarının daha aktif biyolojik maddeler taşıyabileceği ve bununla ilgili daha ileri araştırmalar yapılarak potansiyel faydalarının anlaşılabileceği vurgulandı.

Prof. Dr. Sağlam, "Hirudo Sulukii"nin koruma altına alınmasının önemini bir kez daha yineleyerek, bu sülüğün sadece tıp alanında değil, aynı zamanda biyolojik çeşitlilik ve ekosistem sağlığı açısından da değer taşıdığına işaret etti.

Kaynak: İHA