MUÇEV’in Karacasöğüt'teki projesinin ruhsatı iptal edildi

MUÇEV’in Karacasöğüt'teki projesinin ruhsatı iptal edildi
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Karaca Mahallesinde Söğüt mevkiinde, MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Yat Limanı, Yat Ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı projesi için Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 29 Mayıs’ta ÇED Olumlu kararı verilmişti. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin MUÇEV için açtığı kapasite artırımı itiraz davasında ÇED olumlu kararı Muğla 1. İdare mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Marmaris Belediyesi ise MUÇEV projesine verilen yapı ruhsatını iptal etti.

Marmaris’in Karaca Mahallesinde Söğüt mevkiindeki, MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti.’nin 187 tekne-yat yanaşma yeri kapasiteli ‘Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı’ projesine 9 Eylül 2020’de Muğla Valiliği tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmişti.

Marmaris Belediyesi, Avukat Aslıhan Güney Ayyıldız aracılığıyla, Muğla İdare Mahkemesine Söğüt mevkiindeki MUÇEV Turizm Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan Tekne Bağlama İskelesi projesine ilişkin verilen 9 Eylül 2020 tarihli ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptali ile yürütmenin durdurulması talepli dava açmıştı.

Muğla 3. İdare Mahkemesi, söz konusu proje için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etmişti. Danıştay 6. Dairesi, Temmuz 2022’de Muğla 3. İdare Mahkemesi'nin verdiği ÇED gereklidir kararını onaylamıştı.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ, BAKANLIK YENİDEN ÇED OLUMLU KARARI VERDİ

Danıştay’ın ÇED gereklidir kararını onaylamasının ardından MUÇEV yeniden ÇED süreci başlattı.

MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan Yat Limanı, Yat Ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı projesi için Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 29 Mayıs’ta ÇED Olumlu kararı verilmişti. ÇED süreci içerisinde proje yatırımcısı unvan değişikliğine giderek yatırımcı adı Muçev Turizm Tic. A.Ş, proje adı ise “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı” olarak değiştirildi.

BÜYÜKŞEHİR DAVA AÇMIŞTI, ÇED OLUMLU KARARI İPTAL EDİLDİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi MUÇEV projesi için itiraz davası açmıştı. Açılan davada ÇED olumlu kararı Muğla 1. İdare mahkemesi tarafından iptal edildi. Danıştay ise Muğla İdare Mahkemesi’nin Karacasöğüt MUÇEV projesi için verdiği kararları itirazsız onadı. Marmaris Belediyesi MUÇEV projesine verilen yapı ruhsatını iptal etti.

MARMARİS BELEDİYESİ YAPI RUHSATINI İPTAL ETTİ

Konuya ilişkin bölge yaşayanı Esra Ünlü karara ilişkin şunları söyledi:

“Bu kararlar çevremizin ve değerlerimizin korunması açısından haklı olduğumuz yönünde kazanım sağladı. 2,5 yıldır Gökovanın incisi Karacasöğüt koyumuzu, değerlerimizi korumak için mücadele ediyoruz ve davalarımızı kazanıyoruz.

Bilirkişi raporları ve süreç içerisindeki kültür varlıklarının kararları ve müzeye kayıtlı olan değerler de göz ardı edilmeden bakıldığında yeni dönem belediyemiz bu konuyla ilgili vermiş olduğumuz mücadele neticesinde alınan mahkeme kararlarını uygulayarak bir dönem önce verilen ruhsatı iptal etmiş bulunuyor. Bu olması gereken sevindirici haberle Marmaris yeni dönem belediye başkanımız Sayın Acar Ünlü‘ye de bu vesileyle teşekkür ediyoruz. Sayın Başkanın bundan sonra da çevre konularının üzerinde hassasiyetle eğileceğine, Marmaris‘i ormanlarını, koylarını değerlerini koruma önceliği göstereceğine de inancımızı pekiştirmek isteriz.

Ayrıca Bu kararla denize beton dökerek yengeç ve ahtapot yuvalarını yok ederek arkeolojik ve doğal sit alanda denize inşa edilen demir ayakların sökülmesini de talep ediyoruz.”

Karacasöğüt Limanı Kapasite Artışı Projesine ilişkin açılan davaların avukatı Arzu Alper’e ise şu açıklamayı yaptı:

“Bildiğiniz üzere Karcasöğüt limanı Özel Çevre Koruma statüsünde doğal ve arkeolojik sit alanı olan hassas bir bölge. Bu proje ÇED Gerekli Değildir kararı alındığında önceki Marmaris Belediyesi dava açarak bu kararı iptal ettirdi. Bunun üzerine ÇED sürecini yeniden başlatan MUÇEV A.Ş. ÇED Olumlu kararı aldı. Bu karar da Muğla Büyükşehir Belediyesi ve bölge vatandaşlarının açtıkları dava yürütmesi durdurularak iptal ettirildi. Temyize gidilmesine rağmen temyiz reddedilerek karar kesinleşti. Bu ÇED süreçleri devam ederken ÇED gerekli değildir kararını iptal eden eski Marmaris Belediyesi projeye yapı ruhsatı verdi. Ruhsat ile işlem yapmaya çalışılırken ruhsatın geçersiz olması nedeniyle işlemleri durdurup dava açma yoluna gittik.

Karacasöğüt Limanı Kapasite Artışı Projesi yapı ruhsatı iptali için, bölge vatandaşı ve Gökova Akyaka’yı Sevenler derneği olarak Muğla 2. İdare mahkemesinde dava açtık. Mahkemenin ara kararı gereği Marmaris Belediyesi dosyaya yapı ruhsatı iptal belgelerini sunmuştur.

Belgeye göre, Danıştay dördüncü dairesinin 17.04.2024 tarihli kararları ile Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu kararının iptaline dair mahkeme kararına temyiz başvurusunu kesin olarak ret etmesi üzerine, 27.06.2024 tarihli Marmaris Belediyesi Karacasöğüt MUÇEV projesine ait yapı ruhsatını iptal edilmiştir. Gökova için hayırlı bir karar oldu. Konuyu takip etmeye devam edeceğiz.”

Bu haber toplam 1237 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.