Beritan YÜCEL--Son günlerde birçok kesim tarafından tepki toplayan Çimento Fabrikası ve Milas’ta kurulması planlanan Turizm Kenti Projesiyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Mürsel Alban, önemli açıklamalarda bulundu.

Gazeteci Cüneyt Erdan’ın hazırlayıp sunduğu ve Muğla Tv’de yayınlanan Gündem Muğla programına CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban konuk oldu.

Milletvekili Alban, CHP’li Menteşe Belediyesi’nce Çimento Fabrikasına yapı ruhsatının verilmesi ve Milas Belediyesi’nce iş adamı Ali Ağaoğlu tarafından yapılması planlanan Turizm Kenti projesine verilen ruhsat hakkında soruları yanıtladı.

Çimento Fabrikasının halk sağlığına zarar vereceğine değinen Milletvekili Alban, ruhsatı verilen kararı doğru bulmadığını dile getirdi.

Menteşe Belediyesi’nce verilen ruhsatın çevreye zarar vermemek adına meclis kararıyla iptal edilmesi gerektiğini kaydeden Alban, “Başkan belediye ceza alabilir diye bakabilir olaya, bakanlık verecekti diyor versin bakanlık. 7 yıldır bakanlık vermemiş biz verdik. Halkı çevrecilerle CHP’li belediyelerle karşı karşıya getirmemek için çevreye zarar vermemek adına o ruhsatın meclis kararıyla iptal edilmesini bekliyorum. Meclis kararıyla iptal etsin fabrika gitsin dava açsın benim fikirim böyle” dedi.

Özbekistanlı öksüz Mubina artık duymaya başladı Özbekistanlı öksüz Mubina artık duymaya başladı

“SADECE ÇİMENTO FABRİKASI OLARAK YAPILMAYACAK”

“Çimento Fabrikasına karşı şu an Muğla’da yapılıyor olmasının bir ihtiyacı yoktur. O çimento fabrikası sadece çimento fabrikası olarak yapılmayacak” diye konuşan Milletvekili Alban, “Ruhsat verilmesiyle ilgili tabii ki imar mevzuatı onu gerektirmiştir. Başkanın da ‘ben vermeseydim onlar verecekti’ açıklamalarını doğru bulmuyorum. ÇED süreçleri var Danıştay kararları var, plan iptalleri var, plan iptaline itirazlar var. Biz bunları başkana sorduk. Bir konut bir turizm kenti bugün ülkenin her yerinde vardır. Ama Çimento Fabrikası ülkenin her yerinde yoktur. Veya yeni ruhsatı verilmiş bir Çimento Fabrikası ülkenin her yerinde yoktur. Neden diye sorarsanız bunun örneği Fransa’dır. Fransa’da bir tane bile Çimento Fabrikası yoktur, kapatmıştır. Çevreye verdiği zarar nedeniyle. Biz yıllarca Yatağan’da termik santral nedeniyle kiri, tozu pası konuştuk. Çevrecilerle omuz omuza mücadele ettik. CHP’li belediyelerin ruhsat veriyor oluşuyla ile ilgili bakarsak Bakanlıklarda çok ruhsat veriyor. İktidarın belediyeleri de çok ruhsat veriyor. Bunların hepsini birlikte ele almak lazım. Çimento Fabrikasına karşı şu an Muğla’da yapılıyor olmasının bir ihtiyacı yoktur. O çimento fabrikası sadece çimento fabrikası olarak yapılmayacak. O çimento fabrikasını alan firmanın yanlış hatırlamıyorsam 7 maden ruhsatı önceden alınmış. Yani 7 tane daha ocağın açılması gerekiyor. Halkın sağlığına zarar verecektir. Bu yüzden verilen ruhsatı verilen kararı doğru bulmuyorum. Belediyenin onun veya benim veya bir başkasının olmasına önem vermiyorum. Önemli olan doğru yönetmektir” dedi.

“KONUT İHTİYACI VARSA OLUR AMA BUNLARI DOĞRU PLANLAYARAK YAPMALI”

Milas Belediyesi’nce iş adamı Ali Ağaoğlu tarafından yapılması planlanan Turizm Kenti projesine verilen ruhsat hakkında Milletvekili Alban şu açıklamada bulundu:

“Biri fabrika biri turizm konut alanı. Biri sulak alana yapılıyor deniyor, eğer sulak alana yapılıyorsa oda yanlış bir karardır. Sulak alanda mı, yoksa sulak alanın karşısı mı? Zaten sulak alanın üst tarafı karşısı planlanmış yapılıyor. Burada ki söz konusu bir anda çok sayıda alanın yapılaşmaya geçmesi midir yoksa sulak alan olduğu için midir? İkisini birbirinden ayırmak lazım. 1994 yılında planlanan bir proje. Konut ihtiyacı varsa olur ama bunlar doğru planlanarak, çevreye zarar vermeden yapılmalı. Kararlar yanlışsa geri dönülmelidir. A belediye, b belediye diye bir şey yoktur.”

Editör: Gazete Muğla