Muğla’nın Milas İlçesinde aynı firma tarafından hayata geçirilecek olan ikinci Rüzgar Enerjisi Santrali içinde Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi.
Bakanlık’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Milas’ın Mazı Mahallesi, Demirciler Mahallesi ve Gökpınar Mahallesi sınırları içerisinde, EN 2 RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIM ANONİM ŞİRKETİ tarafından yapılması planlanan ARTURNA RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ (23 ADET TÜRBİN - 96,6 MWm / 69 MWe) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' Kararı verilmiş olup; MUĞLA Valiliği(Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer'i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur”

whatsapp-image-2024-06-12-at-10-12-40.jpeg

Muğla’da ilaç sıkıntısı: Başkan Korkmaz’dan açıklama! Muğla’da ilaç sıkıntısı: Başkan Korkmaz’dan açıklama!

FİRMANIN İLK PROJESİ REVİZE EDİLMİŞTİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen YEKA-RES-2 Yarışması sonucunda EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. Muğla Bağlantı Bölgesi için toplam 250 MWe bağlantı hakkı kazanmıştı.
İlk olarak Falp Rüzgar Enerji Santrali için her biri 4,2 MWm/4,1667 MWe gücünde olmak üzere 30 adet türbin kurulması planlamış ve toplam tesis kurulu gücü 126 MWm/125 MWe olacak şekilde ÇED Başvuru Dosyası hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılmıştı. Aydın ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından sahada yapılan çalışmalarda, proje alanının batı kısmının Latmos Dağı olarak bilinen ve çok sayıda kültür varlığı olan bölgeye denk geldiği tespit edilince, proje revize edilmişti.
Birinci Projenin öngörülen yıllık elektrik enerjisi üretim miktarı 231.948.360 kWh/yıl’dır. Falp RES projesinde planlanan 18 adet türbinden 17 adet türbin Muğla il sınırları içerinde ve 1 adet türbin ( Aydın il sınırları içerisinde kalıyor.

whatsapp-image-2024-06-12-at-10-12-41.jpeg

10 FARKLI ENDEMİK BİTKİ TESPİT EDİLDİLMİŞTİ
Proje sahasının yoğun olarak da kızılçam ağaçlarının altında maki ve seyrek çiçekli bitki örtüsü yer alıyor. Alanda yapılan saha çalışmaları neticesinde 40 farklı familyaya ait toplam 164 adet tür ve tür altı seviyede takson tespit edildi. Tespit edilen bu taksonlardan 10 tanesi endemik olduğu belirlendi. Endemik taksonlardan 3’ü bölgesel (Fritillaria milasense, Cyclamen mirabile, Veronica donii), 7’si geniş yayılışlı (Corydalis wendelboi subsp. wendelboi, Trifolium caudatum, Ferulago humilis, Alkanna tubulosa, Verbascum splendidum, Verbascum parviflorum, Lavandula stoechas subsp. cariensis) endemiktir.
İkinci proje kapsamında yapılacak olan 23 Türbinden birinin tarım alanında 22’sin ise Ormanlık alanda kaldığı öğrenildi.
Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gönderilen ve ÇED Dosyasında yer alan yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu proje kapsamında Muğla Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan 05.01.2024 tarih ve 12713873 sayılı görüşte “…Söz konusu talep ile yapılan incelemede, ÇEDRaporunda proje kapsamında her biri 3,0 MWe/4,2 MWm gücünde toplam 23 adet türbin kurulması planlandığı, Türbin alanları incelendiğinde T21 numaralı türbin alanı tarım alanı(393 ada 10 parsel), diğer türbin alanları ise tamamen Orman Alanı kullanımında kaldığı belirtilmiştir. Ormanlık alanda kalan türbinler için müdürlüğümüz mevzuatları kapsamında yapılacak bir işlem bulunmamakta olup, tarım alanında yer alan T21 türbinin kurulmadan önce 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu kapsamında Müdürlüğümüzden ayrıca görüş alınması gerekmektedir”

whatsapp-image-2024-06-12-at-10-12-41-1.jpeg

PROJE SAHASINI ARICILAR KULLANIYOR
Proje sahasının çevresinde arıcılar tarafından ilkbahar aylarında ballı ve polenli bitkiler için ve erken sonbahar aylarında da bölgeye geldiği ve proje sahası içinde özellikle ulaşımın müsaade ettiği yol kenarlarında çok sayıda kovana sahip arı kovanları bulunduğu ve arı kovanlarının türbin noktalarına uzak mesafede olduğu da proje dosyasında aldı.

Editör: Beritan Yücel