NEVAL ÇOLAK- Temel eczacılık yasası değiştirildi. Yeni yasaya göre artık eczacılar istedikleri gibi eczane açamayacak. Önce yardımcı eczacılık yapacak sonra kontenjana göre hareket edecek.

Muğla Eczacılar Odası Başkanı K. Serkan Tekin yeni yasa düzenlemesini değerlendirdi. Değerlendirmelerinde Eczacılar Odası Başkanı olarak ve Yönetim Kurulunca yasa hakkında yapılabilecek düşünceleri dile getirdi.

MSKÜ Rektörü'nden Sayıştay Raporu Tepkisi MSKÜ Rektörü'nden Sayıştay Raporu Tepkisi

Eczane açılmasını sınırlayan ve yardımcı eczacılık uygulamasını getiren yasa hakkında açıklama yapan Muğla Eczacılar Odası Başkanı K. Serkan Tekin; “Yeni yasa 12 Nisan 2012’de çıkan yasa ile beraber, artık eczane açılması ile ilgili bazı kısıtlamalar geldi. Eczacılık fakültesinde okuyan öğrenciler ile ilgili de bir kısıtlama söz konusu. 2012 yılından sonra eczacılık fakültesini tercih etmiş olan öğrenciler bu yasaya tabi olacak. Ancak 2012 yılında, Nisan ayında çıkartıldığı için bu yasa öğrenciler kendi planlamalarını o sene yapmış olduğu düşünüldüğünden 2012’nin Eylül’ünde de bunu tercih etmiş olan öğrenciler bu yasadan muaf tutuldu. Yasa şunu gerektiriyor, 2012’de kayıt olmuşlar hariç 2013’den sonra kayıt olmuş olan öğrenciler yeni yasaya göre; bir yıl boyunca yardımcı eczacılık yapacak. Bu yardımcı eczacılığını ister bir eczanede ister bir kamuda ister bir devlet hastanesinde ya da özel hastanelerin eczanelerinde yapabilir. Bir yıl boyunca yardımcı eczacılık yapacak genç meslektaşlarımız mağdur olmasın diye de bu süreçte bir buçuk asgari ücrette maaş alacak. Bir nevi stajın üzerine, yüksek staj gibi olacak.” Dedi.

Bütün Eczacı Odaları Yardımcı Eczacı Yerleştirmekle Yükümlü

Temel eczacılık yasası hakkında, yeni mezunların eczane bulamama kaygısı yaşamamalarını dile getiren Eczacılar Odası Başkanı K. Serkan Tekin; “Arkadaşlarımızın eczane bulamama gibi kaygısı olmasın. Bütün eczacı odaları bunları yerleştirmekle yükümlüdür. 2 milyon 500 bin lira ve üzerinde cirosu olan en üstten başlayarak aşağıya doğru inecek şekilde zorunlu kılınacak. 4 milyon 800 bin liranın üzerinde olanlar zaten ikinci bir eczacı çalıştırmak zorunda. 2 milyon 500 bin lira ve üzerinde cirosu olan meslektaşlarım tabi ki imtina ediyorlar. Eczacı odasına bu meslektaşım müracaat etti bu da benim okuldan çıkış belgem dedi ve bize beyan etti. Bizlerde diyoruz ki zorunlu olan eczanelerden birisi ile görüş, uzlaşarak ve anlaşarak olur ise bu her ikisi için de daha iyi olacağından önceliği onlara bırakıyoruz. Yardımcı eczacı olacak meslektaşım derse ki ben bulamadım ve hiç kimsede beni kabul etmiyor. Biz eczacı odası olarak mevcutların en yüksek cirosu olan eczaneye gidiyoruz diyoruz ki, bu eczacıyı çalıştırmak zorundasınız. Ben almıyorum deme hakkına sahip değil. Bir ay içerisinde ya bizim gönderdiğimizi alacak veya bir başka alternatifle beraber bir ay içerisinde siz bana bu meslektaşımı göndermiştiniz ama ben bir başka yardımcı eczacı ile çalışmak durumundayım diyecek, o zaman biz diğer eldeki eczacı arkadaşımızı bir sonraki cirodakine müracaat edeceğiz. Hepsi de eczacı bulacak veya yardımcı eczacımızda yardımcı eczacı olarak iş bulabilecek.” Şeklinde konuştu.

Başkan Tekin; “Odalar Meslektaşlarımıza Yardımcı Olacaktır”

Bütün yük eczane eczacıların üzerinde kalmasın. Devletin bu konuda herhangi bir girişimi olmadı.  Devlet bize destek olsun diyen Başkan Tekin; “İŞKUR, KOSGEB eczanelere destek olsun, yardımcı eczane çalıştıran eczacılarımıza gerek sigorta pirimin de gerek farklı kredilerle destek olsun dedik. Yardımcı eczacıları onlarda çalıştırsınlar dedik. Bizler Türk Eczacıları Birliği üzerinden değişik çalışma programları hazırlıyoruz. Muğla Eczacılar Odası olarak önerilerimiz var.  Türkiye Eczacılar Birliği üzerinden yetkili bakanlıklara önerilerimiz var. Herhangi bir şekilde yardımcı eczacıların, eczane bulamaması gibi bir durum söz konusu değildir. Gelsinler kayıtlı oldukları odalarına müracaat etsinler. Odalar meslektaşlarımıza yardımcı olacaktır.” Dedi.

Biz Kendimizi Kurtarıp Onları Ezmiyoruz

Temel eczacılık yasasının bir diğer konusu olan eczane açma şartları hakkında bilgi veren Eczacılar Odası Başkanı K. Serkan Tekin açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Diğer bir konu ise 2012’den önce mezun olmuş olan ve eczanesi olmayan veya kamuda çalışan eczacılarımıza bir sefere mahsus istediği yerde eczane açma hakkını veriyor. Bu eczanesini açmış olan kişi ve yasadan önce eczane işletmekte olan eczacılar bir sefere mahsus eczanesini istediği yere nakledebiliyor. Bu arkadaşlarımızın tamamı bir sefere mahsus eczanelerini devredebiliyorlar. Mesela ben, eczanemi istediğim yere taşıdım daha sonra da devrettim. Devir yaptıktan sonra ben o yardımcı eczacı ile yani yeni mezun olmuş eczacıyla aynı statüye geliyorum. Ben de artık istediğim yere eczane açamıyorum. Biz kendimizi kurtarıp onları ezmiyoruz. Biz kendimizi de aynı kefeye koyuyoruz.”

Başkan Tekin; “Meslektaşlarımızın Önünü Açalım”

Yeni mezun eczacılardan Temel eczacılık yasası ile çok tepki geldiğini dile getiren Başkan Tekin; ‘Bir sene neden biz orada çalışmak zorundayız?’ diye sitem ediyorlar. Nerede çalışacaksın ki? Zaten sahaların çoğu dolu. İstediğin yere eczane açamazsın. Sana bir yıl daha hem mesleği yerinde öğrenmek hem maaş almak hem de araştırmak anlamında bir yıl daha veriyorum. Diğer tepki ise eczanelerden geliyor. Benim zaten çalışmakta olan elemanım var diyorlar, onlara maaş ödüyorum, bu yükü neden alayım diyorlar. Arkadaşlar bu yük değil. Yeni mezunu meslektaşımızı istihdam etmemiz lazım. Daha kalifiyeli eleman çalıştıracaksın ve memnun kalırsa devam et. Meslektaşlarımızın önünü açalım. Yeni iş kolları oluşmuş olsun.” Şeklinde konuştu.

Yasa ile ilgili açıklamalarının yanı sıra yapılabilecekleri dile getiren Eczacılar Odası Başkanı K. Serkan Tekin; “Bir yılını tamamlamış yardımcı eczacılığı bitiren arkadaşlarımız devir almaya giderken, devretmek isteyen arkadaşlarımızdan arz talep dengesi büyüdükçe fahiş fiyatlar çıkmaya başlayacak. Bu da yeni mezun arkadaşlarımızı elbette zorlayacak. Muğla Eczacılar Odası Başkanı olarak ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla şöyle bir düşüncemiz var; bizim sosyal güvenlik kurumu ile bir reçete durumumuz var. Bütün hastanelerden raporlar çıkıyor. Bu raporlarda bir sürü eksikler olabiliyor. Eksiklikler sonucunda da sosyal güvenlik kurumu yapmış olduğu incelemenin sonrasında eczanelerin paralarında kesintiye sebebiyet verebiliyor. Bunun önüne geçmek için her hastane bir tane eczacı istihdam etsin. Bu istihdam edilen eczacılarımız, en son doktorların çıkartmış olduğu raporu, doktor onayladıktan sonra başhekimin hemen öncesinde Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) onayı versin. Yani bu şartlarla öderim diyor. Bu kesinlikle doktorun raporuna saygısızlık değil, doktorun raporuna müdahale değildir. Sadece son noktada SUT ‘a uygun mu değil mi. Onun onayını versin, böylece çok büyük geri dönüşlerin önüne geçeceğiz. Böylece hastanelerin, sosyal güvenlik kurumlarının, eczanelerin yükünü azaltmış olacağız. Eczacılık alanında da çok geniş bir istihdam alanı sağlayacağız.” Diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Gazete Muğla