Röportaj Sinem KORKMAZ - “Muğla’nın Siyasileri Konuşuyor” röportajımızı bu hafta CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ile gerçekleştirdik.

Siyasetin halkın sorunlarına çözüm üretmek olduğunu dile getiren CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu siyasette hırsın aklın önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Kendi adayını desteklemeyen bir üyenin disipline verilmesinden doğal bir şey olmayacağını belirten Zeybekoğlu ile röportajımız şu şekilde;

Adem Zeybekoğlu Kimdir?

Milas’ın Sarıkaya Köyünde dünyaya geldim. İlkokulu 5. Sınıfa kadar tek öğretmenle okudum.  Sonrasında Milas Ortaokulu ve Milas Lisesi’nden mezun oldum.  Eskişehir Anadolu Üniversitesi  Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdim. 28 yıl devlet memurluğu yaptım. Devlet memurluğundan ayrıldıktan sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldum. Cumhuriyet Halk Partisi’de delege, ilçe yönetimi, ilçe başkan yardımcılığı yaptım. İlçe yönetimden ayrıldıktan sonra il yönetiminde Mürsel başkan ile başladık göreve. Mürsel Başkan ayrıldıktan sonra da il başkanlığına yönetim kurulu kararı ile geldim. Aynı zamanda devlet memurluğu yaparken sendika örgütlenmelerinde yer aldım. KESK kurucularındanım. Sağlık Emekçiler Sendikası kurucuları arasında yer aldım. Şuanda da Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilcisiyim.

Siyasi Hayatınız Ne Zaman Başladı?

Ben 18 yaşında Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldum.  Önce  Milas Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği yaptım. Üniversite yaşamımda da Eskişehir’de il yönetim kurulu üyeliği yaptım aynı zamanda gençlik kolları kurultay delegeliği yaptım. Sonra devlet memuru olunca otomatikman partiden ayrıldık. 28 yıl çalışıp emekli olduktan sonra tekrardan Cumhuriyet Halk Partisi’ne kaydımı yaptırdım. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. 18 yaşımdan beri siyasetin içerisindeyim.

Muğla’da ve Türkiye’de Siyaseti Nasıl Görüyorsunuz?

Yaşamım boyunca şöyle algılamışımdır, siyaset halkın sorunlarına çözüm üretmektir. Yoksa bir yerlere gelmek için değil. İnsanın hırsının aklının önüne geçmemesi gerek siyasette. Eğer siyaset halkın sorunlarına çözüm üretmekse bütün mücadelemi ben bu yüzden veririm. 18 yaşımdan bu yana ben böyle yaptım. Muğla’daki siyasette ben kendi partimin iktidara gelmesi için uğraş vermekteyim. Ben elimden geldiği kadar, partimin zirveye çıkması için mücadeleme devam ediyorum. Yaptığım her işi de en iyi şekilde yapmaya çalışırım. Ben şuan İl başkanıysam il başkanlığından başka bir şey düşünmem. Düşünülürse şuan ki konum unutulur. Ben İl başkanlığını en iyi şekilde yapmak istiyorum. Elimden geldiği kadar da davranışlarımı bu şekilde geliştiriyorum.  Şimdi Muğla’da siyaset şöyle, burada bir arada ve barış işinde yaşamak ön planda. Muğla’da barış içinde olunmadığı zaman toplum tarafından red olunuyor. Burada bakıyorum bütün partililer birbirleriyle o kadar da çekişmede değil. Herkes kendi düşüncesini rahatça söyleyebiliyor. Kendini halka anlatabiliyor. Türkiye’de de biz Cumhuriyet Halk Patisi’nin iktidara gelmesini istiyoruz her partili gibi. Bu süreçte seçim sistemi değiştiği için artık burada seçimi kazanmak için yüzde elli artı bir olması gerekli.  En son yerel seçimlerde Türkiye genelinde gördük ki AK Parti iktidarının bitme noktasına geldiğini, AK Parti’ye karşı gelen tüm grupların CHP ile bir millet ittifakı kurduğunu gördük ve bununda sonuçlarını hep beraber yaşadık. İstabul’da, Ankara’da, Antalya’da, Mersin’de, Adana’da, Eskişehir’de, Aydın’da , İzmir’de, Muğla’da büyükşehirleri aldık. Artık halkın Cumhuriyet Halk Partisi’ne yüzünü döndüğünü düşünüyorum.

31 Mart Seçimlerinde Muğla’da CHP’nin oylarında düşüş yaşandı. Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Bu seçim sürecinde Cumhuriyet Halk Partisinin Büyükşehir’de oyları düştü. Bunun nedenleri var. Muğla’da bir değişim gerekliydi.  Belediye başkanlarının her zaman bir süresi olması gerektiğini iddia ediyorum. Bu seçimlerde bunu gördüm. Marmaris’te, Ortaca’da, Bodrum’da adaylarımız gösterilmediği zaman karşı tarafa geçti. Muğla’da bir algı operasyonu yapıldı. Türkiye’nin her yerinde yapılan İyi Parti ile ittifak Muğla’da bir sürece tam giremedi.  Bu oy düşüşünün geçici olduğunu düşünüyorum ben. Seçilen belediye başkanları ile büyükşehir belediye başkanımızın diyalogları çok iyi gitmektedir. Örgütlerimizle, belediye başkanlarımızın iletişimleri de çok iyi. Biz bunu her zaman söylüyoruz. Örgütlerle belediye arasında ki iletişim iyi olmalıdır. Oyumuzun düşmesinin nedenlerinden biride kendi partimizde 10-15 yıl çalışan arkadaşlarımızın başka partilere geçmesi büyük bir etken olmuştur. Fakat bu en kısa zamanda CHP’ye bu oylar geri döndü. Yapılan kamuoyu yoklamasında gördük. Büyükşehirler arasında en fazla oy arttıran Muğla Büyükşehir Belediyesidir. Yüzde 36’dan yüzde 41 onda 2 ye çıkmıştır. Bu da bir belirtidir. Çünkü biz halkın sorunlarına yönelik hizmet üretmekteyiz. İyi Parti ile yapılan ittifakta büyükşehirde ittifak düzeyinde oldu ama ilçelerde herkes kendi adayını çıkaracaktı böyle karar alındı. Fakat Milas, Yatağan, Ortaca, Marmaris’te de ittifaklar yapıldı. Ama ittifak burada gerçekleşmedi. Çünkü Fethiye’nin eski belediye başkan adayı Behçet Saatcı Büyükşehir adayı olunca, İyi Partili’lerde kendi adayı gibi gördükleri için oraya oy verdiler aslında Büyükşehirde de ittifak olmadı. Ama bu demek değildir ki Cumhuriyet Halk Partisi Muğla’da bundan sonra İyi Parti ile ittifak yapmayacak. Biz bundan sonra da Türkiye genelinde olduğu gibi Muğla’da da İyi Parti ile ittifak yapmaya devam edeceğiz.

Muğla’da ilaç sıkıntısı: Başkan Korkmaz’dan açıklama! Muğla’da ilaç sıkıntısı: Başkan Korkmaz’dan açıklama!

31 Mart Seçimlerinde Başka Adayı Destekledikleri İçin CHP Üyelerine Yönelik Disiplin Soruşturması Açıldı Mı? Bu Konu İle İlgili Partiden İhraç Edilen Oldu Mu?

Cumhuriyet Halk Partisi kurumsal bir yapıdır. Bizim tüzüğümüzde açık ve net yazıyor. Eğer CHP üyesi isen başka bir partiyi desteklersen üyeliğin sona erer. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak büyümek istiyoruz, üyelerimiz çoğalsın istiyoruz. Biz niye üyelerimizi ihraç edelim, niye üyelerimizi disipline verelim? Eğer bir kişi başka bir partiliyi destekleyecekse partiden istifa etmesi gerekli.  Parti üyesi  olarak destekleyemezsin bu tüzük açık ve net. Ben bu zamana kadar il başkanı olarak kimseyi disiplin kurulana vermedim. İlçe başkanları kimin niye desteklediğini bilmiyorum. Ama gelmiş biz bunu disipline vereceğiz, belgelerimiz var derlerse, disiplin kurulumuz bağımsızdır. Bunun itiraz sürecide vardır.  Yüksek disiplin kuruluna da itiraz edebilirler. Ben hiçbir üyemin partiden atılmasını istemem ama parti tüzüğüne uyulmazsa o zaman yapacak bir şey yok. Hem sen Cumhuriyet Halk Partili olacaksın hem de başka adayı destekleyerek partinin kaybetmesini sağlayacaksın bu olmaz. Biz tüzüğümüz ne gerektiriyorsa onu yaparız. Herkes tüzüğe uygun davranmalıdır. Fazla bir ihraç yaşanmadı bunu da söylemek isterim.  Evet bir disiplin kurulu süreci oldu bir kısmı ihraç edildi, bir kısmının da disiplin süreci devam ediyor. Kendi adayını desteklemeyen bir üyenin disipline verilmesinden doğal bir şey olamaz.

Muğla’nın en çok gündeme gelen sorunu yollar. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yollara gerçekten ciddi bir yatırım oldu bunu göreceksiniz. Fazla değil 7 ay sonra Muğla’nın çehresi çok değişecek. Yollar zaten bitmek üzere. Alt yapılar yapılırken elbette bazı sıkıntılar olacak bunu hepimiz kabul etmemiz lazım. Bu alt yapı sorunu çözülünce kimse ayağına su değmeden yollarda yürüyebilecek. Kavşaklar bittikten sonra trafikte bir rahatlama olacak. Bu yollar bir günde bitecek şeyler değil tabi ki. Hangi belediye istemez hemen bitsin güzel olsun fakat bir süreç var. Ama bu süreç bittikten sonra herkes çok rahat edecek bunu söyleyebilirim.

İleriki Zamanlarda Milletvekilliği Düşünür Müsünüz?

Ben şuanda il başkanlığına devam ediyorum. Eğer örgütüm tekrar beni il başkanlığına seçerse, partimi büyütmek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Benim için önemli olan şuan için il başkanlığı.

Editör: Gazete Muğla