Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Türkan Saylan Çağdaş Yaşam ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen kahvaltı programında üreticiler ile bir araya geldi.

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, özellikle kırsal kalkınma konusunda, kooperatifleri destekleyeceklerini, çiftçilerin her zaman yanında olacaklarını kaydetti.

“ÜRETİMİN ÖNEMİNİ ÇOK NET BİR ŞEKİLDE GÖRDÜK”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bizler turizmden önce Muğla’da tamamen hayvancılık ve tarım ile geçiniyorduk. Muğla’mızın her köşesi tarımın zengin topraklarına sahip. Gelenek olarak tarım ile büyüdük. Turizmin gelişmesiyle bazı beldelerimiz tarımdan turizme yöneldi. Bizden önceki dönemde Osman Başkanım tarımla oldukça ilgiliydi. Çok büyük yatırım yaptılar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Benden çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Tarımla bizzat toprakla uğraşmış bir ailenin çocuğuyum. Özellikle salgından sonra tarımsal üretim çok büyük önem kazandı. Üretimin ne kadar önemli olduğunu çok net bir şekilde gördük” dedi.

“SON GELDİĞİMİZ NOKTADA İNSANLAR TARIMSAL ÜRETİMDEN UZAKLAŞTI, MALİYETLER ARTTI”

Politikalar nedeniyle ülkemizde tarımda sıkıntılar yaşandığını dile getiren Başkan Aras, “Ülkemizde son yıllarda tarım politikalarında ciddi sıkıntılar oldu. Fiyatlandırmadan tutunda desteklemelere kadar küçük çiftçilerin desteklenmediği için yok olmasına giden bir politikaya kadar ciddi sıkıntılar yaşandı. Özellikle büyük sermaye bu alanları dolduruyor ve bizler münferit ve tek kaldığımız için ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun için yapılan tüm girişimleri destekliyoruz. Tarımsal üretimimizi boş veremeyiz. Biz bundan 30-40 yıl önce tarımsal üretimde kendi kendimize yeten 7 ülkeden biri olmakla övünürdük. Son geldiğimiz noktada insanlar tarımsal üretimden uzaklaştı, maliyetler arttı. Bunun bir devlet politikası olarak ele alınması gerektiği yıllardır söyleniyor. Ülke çapında bunlara çözüm üretilmiyor. Tütüncülük endüstriyel bir ürün ama ulusal, uluslararası politikaların kurbanı oldu. Milasımız da, Menteşemiz de birçok bölgemiz tütüncülük ile vardı ama maalesef politikalardan zarar gördü” şeklinde konuştu.

“YERİNDE ÜRETİM VE YERİNDE TÜKETİMİ SAĞLAYACAĞIZ”

KADEM'den kadın cinayetlerine tepki açıklaması KADEM'den kadın cinayetlerine tepki açıklaması

Tüm kurumlarla işbirliği içerisinde olacaklarını söyleyen Başkan Aras, “Son zamanlarda Türkiye’de hakim olan beton ekonomisi maalesef birçok alanda elini eteğini çekti tek tarafa yönlendi. Rantın büyük sermayenin para kazanabileceği alanlara yatırımı devlette teşvik ediyor. Ama tarıma, üretime bu ülkenin geleceğin teminatı olan tarım üretimine gerek destek verilmiyor.

Belediyelerin çok düzenleyici bir rolü yok ama belediyelerde kendini bu alanda yönlendirmek zorunda kaldı. Büyükşehir belediyemiz uzun süredir bu işi sürdürüyor. Bizlerde bölgemizdeki tarımsal üretimin desteklenmesi için her türlü hazırlığı yapacağız. Örgütlü üretime saygı duyuyoruz. Biz kooperatif kuran dostlarımıza hiçbir ayrım gözetmeksizin destek olmaya devam edeceğiz. Büyükşehir tüm imkanlarıyla sizin yanınızdadır. Yerinde üretim ve yerinde tüketimi sağlayacağız. Devlet bir bütündür, bakanlıklılarımızla, il müdürlükleriyle birlikte çalışacağız. Senin benim demeyeceğiz sorunları beraber çözeceğiz” diye konuştu.

“NARENCİYE KONUSUNDA MEYVE SUYU FABRİKALARI GÜNDEMİMİZDE OLACAK”

Büyükşehir Belediyesi’nce Muğla’da 4 bölgede güçlü bir yapılanma yapılacağını kaydeden Başkan Aras, “Gübre desteğimizi, yem desteğimizi sürdüreceğiz. Sizi zorlayan ne varsa biz o bölgede yer alacağız. Belediyemizin bütçesini büyük binalar yaparak değil, üretime harcayacağız. Yalnız değilsiniz, her zaman yanındayız. Büyükşehir belediyemiz 4 bölgede güçlü bir yapılanma gerçekleştirecek. Her alanda güçlü temsilciler olacak. Vatandaşımız tarlamı sürecek param yok dediği zaman, onun tarlası sürülecek. Ben buraya mazot alamıyorum dediğimde onun mazotu konulacak, tohum alamıyorum dediğinde tohumu da fidesi de alınacak ve kendisine teslim edilecek. Ayrıca daha toprak tahlilinden itibaren her şeyiyle yanınızdayız. Bal konusunda da çözüm arıyoruz. Narenciye konusunda da bazı bölgelerde meyve suyu fabrikaları, posasından başka türlü ürünler çıkarmak gibi bazı ürünlerde hep gündemimizde olacak. Kapılarımız her zaman size açık” dedi.

Editör: Beritan Yücel