Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bodrum'da muhtarlar, STK temsilcileri ve turizm sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. İran’dan Nevruz için gelen turist sayısında ciddi bir artış yaşandığına işaret eden Bakan Ersoy, “Hint düğünü organizasyonlarında yüzde 300 artış bekleniyor” dedi.

Cumhur İttifakı AK Parti Bodrum Belediye Başkan Adayı Dr. Tahir Ateş ve Cumhur İttifakı AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Mehmet Nil Hıdır birer konuşma gerçekleştirdi. Daha sonra bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kendisinin Antalya doğumlu olduğunu fakat 1974 yılından beri Bodrum’a gelip gittiğini ifade ederek, “Ailem de her yaz burada kaldığı için Bodrum'u çok yakından gözlemleme şansım oluyor. 1974’ten bugüne Bodrum neler geçirdi, hangi değişimler geçirdiğini çok iyi biliyorum. Turizmden gelen bir bakan olmamın yanı sıra uzun süreden beri her yıl Bodrum’da bulunmamın da Bodrum açısından bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Bodrum’un turizme bakış açısının değişmesi gerekiyor. Biz bugün ağırlıklı olarak Bodrum’un sorunlarını konuşmaya, neler yapabiliriz, 2023 dönemine kadar ne faydamız olabilir, onları konuşmaya geldik. Ben bugün sizlerin sorunlarını dinleyeceğim, kafamdakileri anlatacağım. Gerekli notları alacağım” şeklinde konuştu.

Nevruz dolayısıyla Türkiye’ye ilgi gösteren İranlı turistler hakkında konuşan Bakan Ersoy, şunları söyledi:

“İranlı turist sayısında ben geçen seneki rakamları yakalayacağımızı umuyorum. Oradan pek artış olmayabilir, İran'ın kendinden kaynaklı ekonomik sıkıntıları da var ambargodan kaynaklı. Geçen seneki rakamları yakalarsak zaten orada başarılı bir rakam yakalamış oluruz diye düşünüyorum. Artı İran’da yurt dışı çıkış vergisi uygulanmaya başlandı. Biz hesaplamalarımızı 2019 için İran’dan artış olmayacak şekilde hesaplamıştık ama diğer pazarlara özellikle Batılı pazarlara baktığımızda rezervasyonlar da çok ciddi artış var erken rezervasyonlarda. Yıl ortalamasına bakıldığı zaman yüzde 15, yüzde 18 bandı arasında artışla Türkiye genelinde, bunun da ağırlıklı olarak Batı bölgelerinden gelen turist hareketlerinde artışı karşılayacağımızı düşünüyorum. Şu açıdan da sevindirici gelir düzeyi yüksek turist kitlesi, oranı artmaya başladı. Geçen sene artmaya başlamıştı bu sene de artmaya başladı. Biz artık biliyorsunuz bakanlık olarak gecelik kişi başı gelire konsantre oluyoruz. Geçen sene yüzde 5-6 civarında gecelik kişi başı konaklamada bir artış olmuştu. Bu sene bu rakamın yüzde 12-13 seviyelerine kadar çıkacağını düşünüyoruz. Bu gelir grubu yüksek turistle günübirlik turist arasındaki değişimden de kaynaklanıyor. Bunların olumlu sonuçlarını yavaş yavaş göreceğiz gibi ilk aydaki verilerde bunu destekliyor."

“Çok geniş kapsamlı bir toplantı yaptık”

Bodrumlu turizmcilerle çok geniş kapsamlı bir toplantı yaptıklarını dile getiren Bakan Ersoy, sözlerine şöyle devam etti:

CHP, hafta sonu Muğla'da kampa girecek CHP, hafta sonu Muğla'da kampa girecek

“Bodrum’un çok ciddi, çözülmesi gereken, bekleyen projeleri var. Başkan adayı arkadaşlarımın da projelerini gözden geçirdik ve biz de bakanlık olarak çok ciddi destek vereceğiz. Sivil toplum kuruluşları olsun, sektör temsilcileri olsun, Bodrum’un yerel insanları olsun geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Başta ön yargılar olmak üzere her şeyi tartıştık. Gereksiz ön yargılara açıklık getirdik. İhtiyaçlarını da biliyorum zaten ben 74 yılından bu yana Bodrum’a geliyorum. Turizmden gelen ve 74 yılından bu yana Bodrum’a gelen bir bakanın avantajını onlara anlattım, onlar da farkındalar zaten. Biz Bodrum’da adım adım çok güzel şeyler gerçekleştireceğiz. Onların da tatmin olduğunu düşünüyorum bu toplantıdan.”

Editör: Gazete Muğla