YİNE YENİDEN EĞİTİME YİNE YENİDEN EĞİTİME

Geride kalan 2016 yılı, Cumhuriyet tarihimizin en kötü anımsanacak yıllarından biri oldu ne yazık ki. Terör olayları ülkemizin dört bir yanında artış gösterdi ve kalleşçe saldırılarla birçok vatandaşımızla birlikte; ülkemize turist olarak gelen bazı yabancıların yaşamları da bu hain saldırılar yüzünden son buldu.

Darbe girişimi, uçak düşürülmesi, ekonomik kriz,enflasyon derken ülke ciddi anlamda çok zor bir sınava girdiğini idrak etmeye başladık.

Ancak milletimiz 15 Temmuz’da onurlu davranarak demokrasimize sahip çıktı ve ülkeyi istikrarsızlığa götürmek isteyenlerin heveslerini kursağında bıraktı.

Peki bütün bu olaylar, ülkemize ve daha da önemlisi Muğla’mıza nasıl yansıdı?

Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının araştırmalarına göre Türkiye’nin son dönemde yaşadığı olumsuzluklardan en çok etkilenen Muğla ilimiz.İl olarak turizm sektöründe 40%’lara varan düşüş yaşadık ve Antalya’dan sonra en olumsuz etkilenen 2. İl konumundayız maalesef.

Öncelikle Turizm sektöründeki gözle görülür düşüşün nedenlerini çok iyi araştırmak ve nedenleri tespit etmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Dış basında ve dış ülkelerde yaratılan Türkiye algısının nasıl pozitife çevrilmesi gerektiğine dair önemli çalışmaların yürütülmesi gerektiğine inanıyorum.

Bunun gerçekleşmesi içinse bütün birim ve STK’ların ortak bir vizyona sahip olması ve birlikte hareket planı oluşturarak dünyanın dört bir yanında varlığımızı efektif bir şekilde hissettirmemiz gerektiğini düşünüyorum.Muğla Ticaret Odası bunun için önemli çalışmalar yaptığını görüyoruz ve birçok etkinlikte boy gösteriyorlar. Neler yapmış Muğla Ticaret ve Sanayi Odası?

  • Markalaşmaya önem göstermiş ve Muğla’nın has ürünlerine patent alınmış (Muğla beyazı mermeri, Muğla Köftesi, Muğla Tarhanası, Muğla Saraylısı, Datça nurlu bademi, Kavaklıdere cevizi ve Ortaca Limonu). Patent için müracaat edilen Ula Sarımsağı, Gökova Susamı, Dalyan Narı ürünleri de sırada olduklarını söyleyebiliriz. Naçizane tavsiyem Muğla simidi/ gevreği. İddia ediyorum Türkiye’de en iyi simit Muğla simididir. Simit sarayının neden Muğla’da iş tutunamadığını anlamak zor değil.
  • Çeşitli iş imkanı projeleri ve fuarlar (Cosme Avrupa işletmeler ağı projesi, Muğla ili İmalat Envanteri Projesi, EcoTrails – Köyceğiz, Ortaca, Dalaman yürüyüş ve bisiklet yollarının yapılması
  • Çeşitli turizm ve sanayi fuarlarına katılım (EMITT, MARBLE DOĞALTAŞ MERMER FUARI, EXPOMED MEDİKAL FUARI, OLIVETECH
  • Bütün icraatlerine köşemde değinsem sığmayacağından bu bilgilere mutso.org.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.

Ülkedeki bütün bu olumsuzluklara rağmen Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının çalışmalarını takdirle karşılıyor ileride daha efektif ve daha büyük projelere imza atacaklarına inanıyorum.

Editör: Gazete Muğla