Gündem

Yunan adaları Türkiye’den ucuz tartışması…

Kapıda vize uygulaması sonrasında Türkiye’den Yunan adalarına giden Türk tatilcilerin sosyal medya da “Yunan Adalarında yemek fiyatları Bodrum’dan, Çeşme’den, Marmaris’ten daha uygun” paylaşımlarını, Bodrum’un komşusu ve turizmdeki en büyük rakibi Yunanistan’ın Kos (İstanköy) adasında araştırdık.

Türkiye’den Yunan adalarına giden Türk tatilcilerin sosyal medya da “Yunan Adalarında yemek fiyatları Bodrum’dan, Çeşme’den, Marmaris’ten daha uygun” paylaşımlarının izini sürdük.
Muhabirimiz Kenan Gürbüz, Bodrum’un komşusu ve turizmdeki en büyük rakibi Yunanistan’ın Kos (İstanköy) adasına gitti ve yemek fiyatlarını yerinde araştırdı, Adada tatil yapan tatilciler ve Türk ve Yunanlı restoran sahipleri ile konuştu.

FİYATLAR TATİLCİLERİ İKİYE BÖLDÜ
Kos adasında tatil yapan Türk tatilcilerin bir kısmı Bodrum ve Çeşmedeki yemek fiyatlarının Kos adasının 2 katı olduğunu söylerken, bir kısmı ise Kos’taki fiyatların Türkiye’ye göre yüksek olduğu görüşünde. Yunan adalarında tatil yapan Türkler adalarda konaklama, ulaşım ve araç kiralama ücretlerinin Türkiye’den daha ucuz olduğu görüşündeler. Yemek fiyatları ise bodrum ve Çeşme’deki lüks restoranlara yakın, yunan adalarında yerel esnaf lokantası ise yok denecek kadar az.
KOS ADASINDA YEMEKLER ÇEŞME’DEN DAHA UCUZ
Ailesiyle İzmir’den Yunanistan’ın Kos adasına tatile gelen Zeynep Batur, tatil için Çeşme’de bir Beac’te yedikleri balığın fiyatının Kos adasının 2 katı olduğunu belirterek, Kos adasındaki yemek fiyatlarının Çeşme’den daha ucuz olduğunu söyledi.
Safranbolu’dan 900 kilometre yol kat ederek önce Bodrum’da ardından da Yunanistan’ın Kos adasına ailesiyle birlikte geldiğini anlatan bir Türk tatilcisi ise Kos adasının genel olarak fiyat anlamında Türkiye’den daha pahalı olduğunu, adada yemek yemediklerini, adaya geliş amaçlarının Adadaki Osmanlı dönemi eserlerini görmek olduğunu söyledi.
Selda Durakan adlı Türk tatilci ise Kos Adasındaki fiyatların Türkiye’ye göre daha uygun olduğunu gördüğünü söyledi. Türkiye’nin farklı bölgelerinden Kos adasına gelen bazı tatilciler ise sadece adadaki Osmanlı eserlerini görmeye geldiklerini, yemeği Bodrum’da yemeyi tercih ettiklerini söylediler.
KOS’TAKİ TÜRK RESTONIN SAHİBİ, FAZLA FİYAT FARKI YOK
Kos Adasını ziyaret Türk tatilcilerin uğrak yeri olan Sofra Restoranın Sahibi, Ali Hacı Halil, Atalarının Osmanlı döneminden beri 400 yıldır Kos (İstanköy) adasında yaşadığını anlatarak, şunları söyledi:
“Kos adasını ziyaret eden Türkler, genelde bizi tercih ediyorlar. Yunan yemeklerinin yanı sıra, Türk yemek çeşitlerini de yapıyoruz. Kos’a tatile gelen 4 kişilik bir aile 80 Euro (Yaklaşık 3 Bin lira) civarında bir hesap öder. Euro Türkiye’de 35 lira oldu. Buna rağmen yemek fiyatları ile Bodrum ve Çeşme’deki yemek fiyatları arasında büyük bir fiyat farkı yok. Son dönemde Kos adasını ve Yunan adalarını popüler yapan yemek fiyatlarının düşüklüğü değil, adaları popüler yapan Otel, pansiyon ve araç kiralama fiyatlarının Türkiye’ye göre çok ucuz olması.
Kos adasında 2 geceliği 2 bin 500 lira ila 5 bin lira arasında lüks otel bulmak mümkün, Bodrum’da ise 4-5 yıldızlı otellerin geceliği 5 bin liradan başlıyor 20 bin liraya kadar ulaşıyor, Bodrum’daki villalar ise Kos adasındaki otellerin en az 10 katı fiyata kiralanıyor

PORSİYONLAR DAHA BÜYÜK VE FİYATLAR STANDART
Sofra Restoranın Sahibi, Ali Hacı Halil, Türk turistlerin en çok dikkatini çeken şeyin Kos adasındaki yemeklerin porsiyonunun daha fazla olması olduğunu anlatarak, ”Bizim yemeklerimizin Porsiyonu daha büyük. Bodrum ve Çeşme’deki porsiyonların neredeyse 2 katı. Bizde et yemekleri daha ucuz. Balık yemekleri pahalı. Bir de Kos adasında tüm yemek fiyatları sabit. Restoranların tamamında fiyatlar aynı” dedi.


KOS ADASINDA YEMEK FİYATLARI
Kos Adasındaki restoranların genelinde geçerli fiyatları Belediye ekipleri sık sık denetliyor. Belediye farklı fiyat uygulamasına izin vermiyor. Kos adasındaki Balık ve Et yemeklerinin fiyatları şu şekilde:
“Kalamar 14 Euro (495TL) 780 Gram taze çipura balık ise 30 Euro (1060 TL, Tek Balık 18 Euro (635 TL), Midye 18 Euro (635 TL), Karışık Balık 25 Euro (884 TL), Kuru Fasulye 8.5 Euro (300TL), İmam Bayıldı 9 Euro (318 TL) ,İzmir Köfte 12 Euro (424 TL), Pirzola 19 Euro (671 TL), Kuzu Şiş ise 16.5 Euro (700TL) ,Dana Pirzola 19 Euro(671 TL)
300 LİRAYA KURU FASÜLYE
Kos Adasındaki restoranların menülerini incelerken ada genelindeki restoranlarda Kuru Fasulyenin 8.5 Euro (300 TL) olması dikkat çekiyor. Kos adasında, Kuru Fasulye fiyatına Bodrum’da esnaf lokantalarında 3 çeşit yemek, tatlı ve içekler dahil yemek yeseniz bile paranız artıyor.


YEMEK FİYATLARI ARASINDA FAZLA FARK YOK
Geçen Hafta Bodrum’daki yemek fiyatlarını konu alan haber çalışmamızda incelediğimiz Bodrum’daki restoran Menü fiyatları ile Yunanistan’ın Kos adasındaki fiyatları kıyasladığımızda ise Bodrum’un Kos adasından daha ucuz olduğu ortaya çıktı.
Bodrum’da Şehirlerarası Otogar’da indiğinizde bölgede çok sayıda esnaf lokantası var. Bu lokantalar 3 çeşit yemeği 150 ila 200 lira arasında yerli ve yabancı turistlere veriyorlar.
Bodrum’da yerli ve Yabancı turistlerin ilk tercihleri arasında yer alan Kumbahçe Sahilindeki lüks restoranların yemekleri ise Kos’taki fiyatlar ile neredeyse aynı. Bodrum Türkbükükü ve Yalıkavak’taki Lüks restoranlardaki yemek fiyatları ise Kos adasındaki fiyatların en az 2 katı. Et yemekleri Bodrum ve Kos’ta bir birine yakın fiyatlarda. Balık yemeklerinin fiyatları arasında ise yüzde 30’luk bir fark dikkat çekiyor. Bodrum’da uygun fiyata yemek yenebilecek esnaf lokantaları ve Belediyeye ait restoran ve kafelerin olması ise yerli ve yabancı turistler açısından büyük bir avantaj.