Muğla Haberleri

YOL ÜSTÜ OTOPARK UYGULAMASINA TEPKİLER

Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiği günden beri tartışmalara neden olan “Yol Üstü Ücretli Otopark Uygulaması” 5 yıllığına MUTTAŞ tarafından işletilecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiği günden beri tartışmalara neden olan “Yol Üstü Ücretli Otopark Uygulaması” 5 yıllığına MUTTAŞ tarafından işletilecek. Menteşe İlçesi ve Muğla’nın farklı ilçelerinde hayata geçirilen “Yol Üstü Ücretli Otopark Uygulaması” nı, esnafa ve vatandaşlara sorarak görüşlerini aldık.
Muğla genelinde ilk uygulama başladığı andan itibaren tartışmalara neden olan yol üstü ücretli otopark uygulamasına yönelik, ihaleyi alan firmanın sözleşmesi yenilenmedi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yol üstü otopark uygulamasının MUTTAŞ tarafından işletileceğini açıklamıştı.
Ardından Muğla'da yol üstü ücretli otopark uygulamasının 5 yıllığına Muğla Kent Hizmetleri İnşaat Turizm Taşımacılık Ticari İşletmecilik İletişim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MUTTAŞ) tarafından işletilmesi kararı Büyükşehir Meclisi'nden geçti.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildiği günden beri tartışmalara neden olan “Yol Üstü Ücretli Otopark Uygulaması” 5 yıllığına MUTTAŞ tarafından işletilecek. Muğla'da yol üstü ücretli otopark uygulamasının 5 yıllığına (MUTTAŞ) tarafından işletilmesi kararına AK Parti ve MHP Grubu'nun çekimser oy kullanmış ve karar oy çokluğuyla kabul edilmişti.

YOL ÜSTÜ ÜCRETLERİ BELLİ OLDU
Menteşe ilçesinde tabelaların asılması ile birlikte yol üstü otopark ücret tarifleri de belli oldu. Buna göre yol üstü otopark ücretleri 0-20 dakika arası ücretsiz, 1 saate kadar 20 lira oldu. 1 saatten sonra her saat başına 30 lira alınacağı ifade edildi.
MUTTAŞ, Ekiplerinin ise uygulamanın hayata geçmesi sonrasında sahada vatandaşlar ve esnaf ile anket yaptığı ve uygulama ilgili önerilerini aldığı gözlendi.

ESNAF FİYATLARI YÜKSEK BULDU
Menteşe’de esnaflık yapan Cihan Can, Uygulama öncesinde Pankomar şirketi olduğunu anlatarak, “Onlardan herkes muzdaripti. Belediyenin yeni uygulamasında fiyatlar biraz daha düşük olabilirdi. Esnafın ve buralara araçlarını park edenlerin beklentisi fiyatların biraz daha düşük olması yönünde. Yol üstünde dükkanı bulunan esnaflar olarak araçlarımıza park esnasında öncelik tanınmasını istiyoruz. En azından yük indirme bindirme esnasında” dedi.
Osman Can Yücesoy isimli esnaf ise Muğla Büyükşehir Belediyesinin otopark uygulamasına karşı olduklarını anlatarak, şunları söyledi:
“0-20 dakika arası ücretsiz, 1 saate kadar 20 lira oldu. 1 saatten sonra her saat başına 30 lira alınacağı açıklandı. Biz esnaf olarak bu rakamları yüksek bulduk. Onu da geçtim bazen işyerimizin önüne araçlarımızı park edebilmek için yarım saat bekliyoruz. İşyeri olan esnaflarla ilgili farklı bir düzenleme yapılmalı”

MUĞLA’DA Kİ YOL ÜSTÜ OTOPARKLARI 5 YIL BOYUNCA MUTTAŞ İŞLETECEK

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, göreve geldikten sonra yol üstü otoparklarla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:
“Yolüstü otoparklar vardı. Bu otoparklarda belli bir ihale karşılığı hizmet alınıyordu. Ancak biz ihalesi biten yol üstü otoparkları iptal ettik. Şuanda bu konuda vatandaşlarımızdan iyi geri dönüşler var. Ancak tabiki trafiğin düzene de girmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için belediyemiz bünyesinde, MUTTAŞ yönetiminde yeni bir yöntem belirleyeceğiz. Bu yöntemle hem trafik düzenini sağlamış hem de vatandaşlarımıza çok daha uygun rakamlarda, belli bir dakikası ücretsiz olmak üzere sonrasında da uygun şekilde planlayarak bu süreçte hizmet vereceğiz. Burada önemli olan hem belediyenin istihdam yaratması hem de vatandaşımızın uygun fiyata, trafik düzenini sağlayarak hizmet alması olacak. Önceki dönemde vatandaşlarımız çok sıkıntı yaşamış, ciddi şikayetler vardı. Bu konuyu da böylece geride bırakmış olacağız.”
Yol üstü otopark uygulaması 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren 5 yıl süre ile MUTTAŞ tarafından işletilecek