Ekonomi

Yargıtay'dan emsal karar! 21 yıl çalıştığı iş yerinden tazminatsız çıkarıldı

Sakarya'da bir işçi, 21 yıllık emeğinin ardından "kaşar" şakası nedeniyle tazminatsız olarak işten çıkarıldı. Yargıtay yolu kapalı olan Bölge Adliye Mahkemesi'nin (BAM) kararı, iş dünyası ve hukuk camiasında tartışmalara yol açtı.

Bir işçi çay molasında iki iş arkadaşı hakkında "Yeni kaşarlarını buldun" dedi. Söz konusu işçiler ve vardiya amiri tepki gösterince şaka yaptığını belirten işçi özür diledi.

Habertürk'ün haberine göre, İşveren, şikayetler üzerine disiplin soruşturması başlattı ve 2000 yılından 2021 yılına kadar kesintisiz 21 yıl çalışan işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardı. İş Kanunu'nun 25/II-b maddesi gerekçe gösterildi. İşçi, işe iade istemiyle dava açtı.

İşçinin avukatı müvekkilinin şaka yaptığını, asıl sebebin sendika temsilciliği olduğunu ve feshin son çare olması gerektiğini savundu.

İşveren ise işçinin sözlerinin onur kırıcı olduğunu ve haklı fesih yapıldığını savundu. İş Mahkemesi haklı nedenle feshin ölçülü olmayacağını ve kıdem tazminatı ödenmesine karar verdi.

Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) ise iş mahkemesinin işe iade talebini reddetmesini onayladı. Haklı nedenle feshin ölçülü olduğunu ve işçinin sözlerinin namuslara halel getirebilecek endişe uyandırdığını savundu.

BAM'ın kararı kesin nitelik taşıdığından, 21 yıllık emeğinin karşılığını alamayan işçi büyük bir mağduriyet yaşadı.

İşçi, mahkeme masrafları ve işverenin avukatlık ücretini de ödemek zorunda kaldı.

Karar, iş dünyası ve hukuk camiasında tartışmalara yol açtı. Bazıları işverenin haklı olduğunu savunurken, birçok kişi 21 yıllık emeğin tazminatsız sonlanmasının vicdansızlık olduğunu savundu.