Proje kapsamında, ilçede sarımsak üretimi yapan 6 üreticiye yüzde 100’ü hibeli 400 kg. sarımsak tohumu teslim edildi. Düzenlenen etkinliğe, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın yanı sıra İl ve İlçe Müdürlükleri personeli, Kızılağaç Muhtarı Güler Keleş ve üreticiler katıldı. Ula İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Barış Saylak, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle biz üreticilerimize gübre ve tohum veriyoruz. Hasat edilen ürünlerle yeni ekim alanları oluşturarak, Ula Sarımsağının üretimini yaygınlaştırıyoruz. Muğla’nın bu kendine has zenginliğini tam bir dayanışma ve imece ruhu ile tarım ekonomisine kazandırıyoruz. Emeği olan herkese sonsuz teşekkürler” dedi.

ULA SARIMSAĞI PROJESİ YENİLENDİ

Ula’nın doğal ve geleneksel yapısıyla ticaret, turizm, tarım ve hayvancılık sektörlerinin tümünü bünyesinde barındıran özel ve özgün bir ilçe olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “2024 yılında coğrafi işaret alan Ula Sarımsağı, kendine has tadı ve aroması ile ilçenin bir diğer zenginliği olduğunu kanıtladı. Önemli bir gen kaynağı olarak gördüğümüz Ula sarımsağının üretimini yaygınlaştırmak ve pazarda hak ettiği yeri almasını sağlamak için yaptığımız çalışmalar neticesini veriyor. Bir üretici ile başladığımız projede bugün 6 üreticimize yüzde 100 hibeli sarımsak tohumu temin etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi.

Muğla Sanayi ve Ticaret Odası tarafından 2022 yılında coğrafi işaret alan Ula Sarımsağının, daha fazla alanda yetiştirilmesi, daha geniş kitlelere ulaştırılması ve Pazar değerinin artırılması için çiftçilerle omuz omuza çalıştıklarını belirten Saylak, “Muğlalı bir çiftçi ailesinin çocuğu olmama rağmen, 2019 yılında İl Tarım Müdürlüğü görevine gelene dek bu sarımsağın adını dahi duymamıştım. Kastamonu Taşköprü'den sarımsak getirtirdim. Ne zaman ki Ula Sarımsağı ile tanıştım, o günden bu yana sadece bu ürünü kullanıyorum. Ula sarımsağı kendisine has kırmızımsı kabuk rengi, 10-12 adetten oluşan iri diş ve baş yapısı, kokusu, tadı ve aroması bakımından çok farklı, çok eşsiz bir ürün. Morfolojik olarak diğer sarımsaklardan faklı biçimde ortasında diş oluşturmayan Ula sarımsağı bu kendisine has özellikleri nedeniyle Muğla’mızın katma değeri yüksek ürünlerinden biri olmaya adaydır.” diye konuştu.

Fenomenlerin f*huş çetesi çökertildi Fenomenlerin f*huş çetesi çökertildi

Saylak, “Geçen yıl 1 dönüm alanda hasat yapmıştık. Dekardan ortalama bir tonun üzerinde ürün aldık. Bunun üzerine, 2024 yılında yeniden hayata geçirdiğimiz proje çerçevesinde, Ula Sarımsak Derneğinin de katkılarıyla ilçemizdeki 6 üreticiye tohum temin ediyoruz. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma, siz değerli çiftçilerimize ve devletimize teşekkür ediyorum. Üreten eller dert görmesin.” dedi.

Muhabir: SERDAL KAYHAN