Türkiye’nin dört bir köşesindeki yemek kültürünün bir araya geldiği Muğla mutfağı, hem yerel halk için hem de turistler için vazgeçilmez bir lezzet durağıdır. Birbirinden farklı pişirme yöntemiyle hazırlanan Muğla yemeklerine lezzetinden doyum olmuyor. Taş fırınlarda veya odun ateşinde pişirilen yemeklerin kendine has bir lezzeti oluyor. Ayrıca yemeklerde kullanılan Muğla’ya özgü baharatlar, yemeklerde farklı bir rahiya oluşturuyor.  

Muğlalıların hem tatlı hem de tuzlu olarak severek tükettiği lalanga da bu lezzet şöleninin bir parçası.

Muğla’da severek tüketilen lalanga, ince hamurdan yapılan ve genellikle kızartılarak yenilen bir hamur işi çeşididir. Hafif ve çıtır çıtır dokusuyla bilinen lalanga, çoğunlukla kahvaltılarda veya çay saatlerinde tüketiliyor.

Lalanga için gerekli malzemeler

Un

Süt

Son Dakika: Datça'da korkutan deprem! Son Dakika: Datça'da korkutan deprem!

Yumurta

Şeker (isteğe bağlı)

Tuz

Kabartma tozu veya maya (hamurun kabarması için)

Sıvı yağ (kızartma için)

Lalanganın yapılışı

Un, süt, yumurta, şeker, tuz, kabartma tozu veya maya bir arada karıştırılır. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilene kadar yoğrulur. Hamurun puf puf olabilmesi için yoğurulan hamur 20-30 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurdan küçük parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır ve sonra incecik açılır. Açılan hamurlar genellikle yuvarlak veya oval şekillerde olur. Şekil verilen hamurlar, bol sıvı yağda altın rengine gelene kadar kızartılır. Kızaran lalangalar isteğe bağlı olarak pudra şekeri bal veya şerbetle tatlandırılıp yenmeye hazır hâle gelir.

Lalanga yapımında dikkat edilmesi gerek ipuçları

Tatlı veya Tuzlu: Lalanga tarifi, tatlı ya da tuzlu yapılabilir. Tatlı olarak yapılan lalangalara toz şeker veya bal eklenirken, tuzlu versiyonlarında iç harcında peynir veya zeytin gibi malzemeler kullanılabilir.

Sıcak Servis: Lalanga, genellikle sıcak olarak servis edilir. Bu nedenle, kızarttıktan sonra çok fazla bekletilmemeli ve hemen tüketilmelidir.

Yapışmaz Tava Kullanımı: Kızartırken, hamurun tavaya yapışmaması için yapışmaz tavalar kullanılabilir.

Lalanga Nerelerde Tüketilir?

Lalanga, özellikle Ege Bölgesi'nde ve Muğla, Aydın, İzmir gibi illerde oldukça yaygın bir hamur işidir. Ayrıca, Bodrum ve Marmaris gibi turistik bölgelerde de sıklıkla rastlanan bir lezzettir. Genellikle kahvaltılarda, çay saatlerinde veya ikramlık olarak sunulur.

Muhabir: SERDAL KAYHAN