Alışveriş poşetlerinin ücretli olmasına sayılı günler kaldı... 01 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek Çevre Kanunu ile plastik alışveriş poşetleri artık 25 kuruştan satılacak…

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında 01 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek yasa ile satış noktalarında plastik alışveriş poşetleri tüketiciye ücretli olarak verilecek. Poşetlerin en az 25 kuruştan satılmasını ön gören yasa ile aşırı ve bilinçsiz tüketimden kaynaklanan çevre kirliğinin azaltılması, tüketicinin geri dönüşüm konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Aşırı ve bilinçsiz tüketimi önlemek noktasında önemli olduğu düşünülen yasada ucu açık bırakılan noktaların netleştirilmesi ise büyük önem taşıyor. AB’deki benzer uygulamalarda 50 mikronun üzerindeki poşetler kapsam dışı tutuluyor. Bu ayrım Türkiye’deki mevzuatta yer almıyor. Sektör temsilcileri de bu ayrımın da mevzuatta yer alması gerektiğini savunuyor. Ayrıca biyobozunur biyoplastiklerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmamasının da önemli bir eksiklik olduğu ifade eden sektör temsilcileri, bu malzemelerle üretilen poşetlerin ücretsiz olması gerektiğini belirttiler.

Datça’nın içme suyu sorunu tamamen ortadan kalkıyor Datça’nın içme suyu sorunu tamamen ortadan kalkıyor

Yasa gereği 1 Ocak sonrasında plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası kesilecek.

Editör: Gazete Muğla