Muğla Haberleri

Üç malzemeyle yapılan Muğlalıların yemeye doyamadığı o lezzet

Doğa güzellikleriyle olduğu gibi farklı lezzetiyle de dikkat çeken Muğla, bölgenin coğrafi yapısı, iklimi ve tarımsal zenginlikleriyle harmanlanmış bir mutfak kültürüne sahiptir. Lezzetseverlerin dikkatini çeken Muğla’nın farklı tatlarından olan çıtırtma ise üç malzemeyle yapılmasına rağmen yiyenleri tadına hayran bırakıyor.

Geniş lezzet yelpazesiyle dikkat çeken Muğla lezzetleri, hem yerli hem de yabancı lezzetseverlerin ilgisini çekiyor. Muğla’nın sarı altını olan lezzetli susamından ve çam ağacının hazinesi meşhur Muğla balından “çıtırtma” da ilgi çeken tatlardan biri.

Muğla'nın yöresel ve eşsiz tatlılarından biri olan çıtırtma, adından da anlaşılacağı gibi çıtır çıtır bir dokuya sahiptir. Hem lezzeti hem de görünümüyle dikkat çeken bu atıştırmalığı kahveni ve çayın yanında Muğlalılar severek tüketiyor.

İşte Muğlanın lezzet simgelerinden olan çıtırtma için gerekli malzemeler

500 gram susam

400-450 gr. bal 

2 su bardağı fıstık (tercihe göre ceviz ya da badem)

Üç malzemeli tatlının hazırlanışı

İlk önce susamlar ayıklanır ve yıkanır. Susamın yağı harici yağ gerektirmediği için yağ eklemeden tavada sürekli karıştırarak rengi değişene kadar kavrulur. Kavrulan susamın üzerine bal ilave edilir ve pişirilmeye devam edilir. Pişirilmeye yakın susamlar birbirini tutarak kokusunu vermeye ve köpük köpük olmaya başlar. 40-45 dakikayı bulan bu işlem Piştikten sonra içi yağlanan bir tepsiye ya da geleneksel usulle yassıağaç/senit denilen ekmek tahtasının üzerine dökülür, kaşıkla bastırılır ve serin bir yerde sıcaklığı azalana kadar bekletilir. Soğumadan önce kare ya da dikdörtgen şeklinde dilimlenir. Soğuduktan sonra servis edilir.

(Görsel sahibi: Aydın Durdu)