Köyceğiz’e bir buçuk yıl önce Kerkük’ten gelen Türkmenler bu güne kadar kimlik alamadıklarını bu nedenle de mağdur olduklarını belirtiyorlar.

Yeni Mahallede yaşayan 5 aile ve toplam 17 kişilik Türkmenler 1 buçuk yıl önce Kerkük bölgesine saldıran PKK terör örgütünden kaçarak Türkiye’ye gelmişler ve buraya yerleşmişler.

Hüseyin Numan Abdullah, Enmar Süheyl Abdullah, Fadıl Numan Abdullah, Fıraz Vahul Ferit, Veli Namık Takı ve eşleri, çocukları ile birlikte 17 kişiden oluşan Türkmen grubu adına yaşadıkları mağduriyetleri Fadıl Numan Abdullah gazetemize anlattı.

Türkiye’ ye gelmeden önce Irak Kerkük’te öğretmenlik yaptığını söyleyen Fadıl Numan Abdullah, ‘’Biz Kerkük Türkmenleriyiz. Kerkük’ te yaşadığımız bölge PKK terör örgütü tarafından işgal edildi. Bizim topraklarımıza el koydular. Ben öğretmen okulu mezunuyum ve Kerkük’ te öğretmenlik yapmakta idim. Topraklarımızın işgal edilmesinin ardından biz 5 aile olarak çocuklarımızla birlikte Türkiye’ ye geldik. Köyceğiz Yeni Mahallede ev kiralayarak burada oturmaya başladık’’ diye konuştu.

Türkiye geldikten sonra müracaat etmelerine rağmen şimdiye kadar kimlik alamadıklarını söyleyen Abdullah, ‘’kimliksiz olmamız bizim birçok mağduriyet yaşamamıza neden oluyor. Yasaya uygun bir şekilde bir iş yerinde çalışamıyoruz. Zaten kimliğimiz olmadığı içinde işe almıyorlar. Günlük işlerde çalışarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz ama o da devamlı olmuyor. Evimizin kirasını ödemekte zorlanıyoruz’’ dedi.

Çocuklarını okula gönderememenin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Abdullah, ‘’Ailemizde bu sene okul çağına gelmiş yani ilkokula gitmesi gereken çocuklarımız var. Ancak bizim kimliklerimiz olmadığı için çocuklarımızın da okula gitmesi mümkün değil. Bu çocukları nasıl okula göndereceğiz bilemiyoruz’’ diye konuştu.

‘’Tedavi olamıyoruz’’

KÖYCEĞİZ’DE “KÖKLERDEN GELECEĞE KÜLTÜREL MİRAS” PROJESİ KÖYCEĞİZ’DE “KÖKLERDEN GELECEĞE KÜLTÜREL MİRAS” PROJESİ

Hiçbir sağlık kurumunda tedavi olma imkanlarının olmadığını belirten Fadıl Numan Abdullah, ‘’ücretli tedavi olmak zorunda kalıyoruz ki bizim zaten paramız yok. Hastaneye veya bir sağlık kuruluşuna gittiğimizde kimlik istiyorlar, olmayınca da tedavi olamıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Hiçbir yerden para yardımı talep etmediklerini ifade eden Abdullah şunları söyledi; ‘’Bu güne kadarda gerek belediyeden gerekse Kaymakamlıktan yardım almadık. Bizim Türkiye Cumhuriyetinden tek isteğimiz kimliklerimizin bir an evvel verilmesi. Kimliklerimiz olsa biz zaten çalışarak hayatımızı sürdürebiliriz. Yardıma ihtiyacımız kalmaz.

Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale ise Gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’İlçede yaşayan Türkmenler, Muğla Göç İdaresi Başkanlığına yönlendirilmiştir. Konu takibimizde olup, gerekenler yasal çerçeve içerisinde yapılacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Editör: Gazete Muğla