Türkiye Kamu-Sen Muğla İl Temsilcisi Mürsel Özata sendika binasında düzenlediği basın toplantısı ile 2018 ve 2019 memur maaş artış oranlarını ve bu oranları kabul eden yetkili sendikayı eleştirdi. Özata, “Memur masada satılmıştır. Bunun karşılığı buçuktur, tamdır hiç bir önemi yoktur” dedi.

Türkiye Kamu-Sen İl binasında sendika temsilcileriyle birlikte bir basın toplantısı yapan Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Mürsel Özata açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

“Ülkemizin çok zor bir dönemden geçtiği, her gün şehit haberlerinin geldiği, geçim sıkıntısı çekerek bunalıma giren, cinnet geçirenlerin, hırsızlıkların, gaspların, dolandırıcılıkların, yolsuzlukların arttığı bir dönemde; 3,2 milyon kamu çalışanı, 1,9 milyon emekli ve bunların aileleriyle birlikte toplamda 20 milyon vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren 4. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri mutabakatla sonuçlanmıştır. Bundan önce 2013 ve 2015 yıllarında “Tarihi toplu sözleşme imzaladık” nidalarıyla attıkları imzayı savunan sendikalar, imza aşamasında sattıkları hayalin, gerçekler karşısında defalarca hezimete dönüşmesinden olsa gerek bu toplu sözleşme imzalanırken sus pus olmuş, ağızlarını bıçak açmamıştır. Çünkü kendileri de pek ala bilmektedirler ki, daha bir ay önce işçilerle imzalanan toplu sözleşme ile bugün kendi imzaladıkları toplu sözleşme arasında dağlar kadar fark vardır.

Meteoroloji açıkladı! Muğla’da hava nasıl olacak? Meteoroloji açıkladı! Muğla’da hava nasıl olacak?

İşçilerle imzalanan toplu sözleşmede; Yüzde 5+7,5 zam; 3 bin liranın altında maaş alanlara aylık 90 TL iyileştirme ve ilave tediye ücretine 250 TL’lik artış söz konusu iken 5,1 milyon memur ve emekli adına 2018 yılı için yüzde 4+3,5; 2019 için ise yüzde 4+5 zammı kabul edenler, memurun ve emeklinin ekonomik idam fermanını da imzalamışlardır. Bir ay arayla imzalanmış bu iki toplu sözleşme arasındaki fark sendikacılık farkıdır. Aslında yetkili konfederasyonun başkanı, Hükümetin %3,5+3,5’luk teklifine, “Bu teklif elimize kalemi vermektedir ama içine mürekkebi koymamıştır” diyerek tepki göstermiş, bu duruşları bizleri de kamu çalışanlarımız adına umutlandırmıştır. Bu açıklamadan sonra ne olmuştur da yüzde 3,5+3,5’a “Olmaz” diyenler birkaç saat içinde yüzde 4+3,5’a “Evet” demiştir?

Kalemin mürekkebi 0,5 puanlık artışla mı dolmuştur? Yarım puanlık artış, en düşük dereceli memur maaşına 11,58 TL; ortalama memur maaşına ise 15,40 TL ilave artış getirmiştir. Bugün bir okka mürekkebin fiyatı 15 liradan 70 liraya kadar değişmektedir. Yani imza atmakla atmamak arasındaki yarım puanlık fark bir kutu mürekkebe dahi yetmemekte, atılan imzaya harcanan mürekkep masrafını dahi karşılamamaktadır.  Hülasa; Memur masada satılmıştır. Bunun karşılığı buçuktur, tamdır hiç bir önemi yoktur. Satan da, güvenip satılan da bunu adı gibi bilmektedir. Çözüm bekleyen kadro bekleyen onbinler hüsrana uğramıştır. Umutlar planlar, hayaller gelecek günlere ertelenmiştir. Gönül isterdi ki 997 bin üyesi olan bir sendika sonuna kadar dirensin, Hakem Heyetine gitsin, tüm sendikaları eyleme davet etsin birlikte Türkiye eylem alanına dönsün, Türk Memuru enflasyon karşısında ezilmeden, açlık ve yoksulluk sınırının üstünde hak ettiği ücreti ve zammı alsın. Ama olmadı! Olmayacağını herkes biliyordu. Bile bile, istemeye, istemeye üye oldukları sendikanın bunu yapacağını daha önceki başkanlarının memurun üstüne basarak vekil olduğunu unutmadı.

Biz Hep Beraber Türkiyeyiz Aslında Hepimiz Biriz. Bizim ilkemiz Önce Ülkemiz.Farklılıklarımız olacaktır önceliklerimiz Zaaflarımıza göre Farklılıklar Gösterecektir.Devir Aslanı Kediye Boğdurma Devridir. Ama hepimizin Bir olarak Aslan Olma Devri Gelmiştir.Korkunun Ecele Faydası Yoktur.”

Hasan Telli

Editör: Gazete Muğla