Muğla Haberleri

TURİZM CENNETİ MUĞLA’DA 18 BİN 600 KAÇAK YAPI TESPİT EDİLDİ

Bodrum Belediyesi Kaçak Ve İmara Aykırı Yapıların Yıkımı İçin İhaleye Çıktı, İhale Ekap Üzerinden YapılacakMuğla’nın Ünlü Turizm Merkezleri Bodrum, Marmaris, Fethiye Başta Olmak Üzere Tüm İlçelerde Son 4 Yılda 18 Bin 600’den Fazla Kaçak Yapının Tespiti Yapıldı. En Fazla Kaçak Yapı Fethiye Ve Bodrum’da…

Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden başta Bodrum, Marmaris, Fethiye olmak üzere tüm ilçelerde son 4 yılda 18 Bin 600’den fazla kaçak yapının tespiti ilçe belediyeleri tarafından yapıldı. Tespit edilen bu kaçak yapıların yıkım işlemi için Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce, ilçe belediyelerine yıkım işlemlerinin hızlandırılması için yazı yazıldığı öğrenildi.
Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi önemli turizm merkezlerinde bugüne kadar 550’den fazla kaçak yapının yıkım işlemini gerçekleştiren Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerinin kaçak yapılaşmayla mücadelesinin aralıksız sürdüğü bildirildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından uydu fotoğrafları ve yerinde tespit edilen kaçak yapıların en fazla olduğu ilçe sıralamasında Fethiye’nin ilk sırada yer aldığı, Bodrum’un ikinci sırada, Milas’ın ise üçüncü sırada yer aldığı öğrenildi.
Bodrum Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından Bodrum ilçe sınırları içerisinde Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından belirlenerek Belediyeye bildirilen kaçak ve imara aykırı yapıların yıkımı için ihaleye çıktı.
Bugüne kadar Bodrum’da kaçak olduğu tespit edilen 454 yapının yıkım işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci:
“Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki olan alanlarla ilgili 2 hafta süre verilerek yıkım gerçekleştiriliyor. Ancak özel mülkiyet alanlarında imar kanunun bize emrettiği ölçüde işlemler yapıyoruz. Bir kaçak yapının yıkım aşamasına gelmesi 14-15 ayı buluyor. Eğer biz o yapıları 2 hafta içerisinde yıkmayı başarırsak kaçak yapılaşmanın önüne ciddi şekilde geçeceğiz”

Türkiye’nin önemli Turizm merkezlerinden Muğla’nın başta Bodrum, Marmaris, Fethiye olmak üzere tüm ilçelerinde son 4 yılda 18 Bin 600’den fazla kaçak yapının tespiti edildiği bildirildi.
Muhabirimizin yaptığı araştırmaya göre, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un görevde olduğu 2019 yılında verdiği “Kaçak Yapılaşma İle Mücadele Talimatı” sonrasında Turizm Cenneti Muğla’da kaçak yapıların tespiti ve yıkım işleminin aralıksız sürdüğü ifade edildi.
YAPI KAYIT BELGESİ SAYISI 201 BİN 991
Muğla’da bugüne kadar düzenlenen toplam Yapı Kayıt Belgesi Sayısının 201 Bin 991, Ekipler tarafından incelenen Yapı Kayıt Belgesi Sayısı ise 8250. İncelenen Yapı Kayıt Belgelerinden 8219’ı iptal edilmiş.
TURİZM CENNETİNDE 18 BİN 591 YAPI KAÇAK
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden başta Bodrum, Marmaris, Fethiye olmak üzere tüm ilçelerde son 4 yılda 18 Bin 600’den fazla kaçak yapının tespiti ilçe belediyeleri tarafından yapılmış.
Belediyelerce tespit edilen kaçak yapıların süratle yıkım işleminin yapılması için Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce, ilçe belediyelerine yıkım işlemlerinin hızlandırılması için yazı yazılmış.
EN FAZLA KAÇAK YAPI, FETHİYE VE BODRUM’DA
Kaçak yapılan Muğla’nın ilçelerine göre dağılımına bakıldığında en fazla kaçak yapının Fethiye’de olduğu, Fethiye’den sonra Bodrum’un ikinci sırada, son dönemde Ankara ve İstanbul gibi Büyükşehirlerden gelen emekliler tarafından tercih edilen Milas’ın ise üçüncü sırada yer aldığı görülüyor.
Kaçak yapıların ilçelere göre dağılımı ise şöyle:
“Fethiye 5940, Bodrum 4539, Milas 2062, Marmaris 1895, Seydikemer 1637, Datça 706, Menteşe 501, Ortaca 386, Dalaman 306, Ula 315, Yatağan 147, Köyceğiz 135 ve Kavaklıdere 22”
539 KAÇAK YAPI YIKILDI
Son 4 yılda Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi önemli turizm merkezlerinde bugüne kadar 550’den fazla kaçak yapının yıkım işlemini gerçekleştiren Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekiplerinin kaçak yapılaşmayla mücadelesinin aralıksız sürdüğü bildirildi.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da yakından takip ettiği çalışmalarda, villa, rezidans, ahşap iskele ve otel inşaatı gibi kaçak yapıların tespiti aralıksız sürüyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından uydu fotoğrafları ve yerinde tespit edilen kaçak yapılar arasında Fethiye’nin ilk sırada yer aldığı, Bodrum’un ikinci sırada, Milas’ın ise üçüncü sırada yer aldığı öğrenildi. Bugüne kadar Bodrum’da kaçak olduğu tespit edilen 454 yapının yıkım işleminin gerçekleştirildiği bildirildi.​​​​​​​
BODRUM BELEDİYESİNDEN YIKIM İHALESİ
Bodrum Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından Bodrum ilçe sınırları içerisinde Muğla Çevre Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından belirlenerek Belediyeye bildirilen kaçak ve imara aykırı yapıların yıkımı için ihaleye çıktı.
Açık ihale usulü ile 7 Ağustos günü yapılacak ihalede teklifler sadece elektronik ortamda EKAP üzerinden alınacak.
9 adet iş kalemi için yapılacak ihalede yıkım, söküm, kesim, nakliyenin de dahil olduğu bildirildi. Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 gün içinde yer teslimi yapılarak işe başlanacağı, işin tamamlanma süresinin ise 130 gün olduğu öğrenildi.
KAÇAK YAPININ YIKIM AŞAMASINA GELMESİ 14-15 AYI BULUYOR
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise kaçak yapılaşma ile mücadele için bazı önerilerde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:
“Bu kaçak yapılaşmanın en büyük nedenlerinden biri de her dönem hükümet tarafından çıkarılan imar affıdır, bunun her seçim döneminde gündeme gelmesi ve taze, diri tutulmasıdır. Devletimiz bir kararname çıkartıp imar affı olmayacağını duyurmalı. Biliyorsunuz devletin hüküm ve tasarrufu altındaki olan alanlarla ilgili 2 hafta süre verilerek yıkım gerçekleştiriliyor. Ancak özel mülkiyet alanlarında imar kanunun bize emrettiği ölçüde işlemler yapıyoruz. Bir kaçak yapının yıkım aşamasına gelmesi 14-15 ayı buluyor. Bence merkezi hükümet, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanlarımız bununla ilgili bir kanun çıkarmalı. Kaçak yapılaşma, imara aykırı yapılaşma ile ilgili yıkımın İmar Kanunun 42'inci, 30'uncu maddesine göre değil de devletin hüküm ve tasarrufunda olan gecekondu kanununa göre yapılması sağlanmalı. Eğer biz o yapıları 2 hafta içerisinde yıkmayı başarırsak kaçak yapılaşmanın önüne ciddi şekilde geçeceğiz."

​​​​​​​