Mevcut yönetmeliğe göre, mahalle kasapları tavuk etini ya bütün olarak ya da entegre tesiste parçalanıp paketlenmiş şekilde satabiliyor. Ancak kasaplar, bu durumun gıda enflasyonu üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve yaklaşan Ramazan ayında daha uygun fiyatlarla tavuk eti satabilmek için yönetmeliğin değiştirilmesini istiyor.

NTV'ye konuşan İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tavukçu, "Eğer biz kasap esnafı olarak Ramazan’dan önce bu izni alabilirsek, tavuk etinde yüzde 20-30 zam değil, indirim yapacağız" dedi.

Haksız Rekabet Endişesi

Prim Borçlularına Sağlık Hizmeti : Süre Uzatıldı Prim Borçlularına Sağlık Hizmeti : Süre Uzatıldı

Kasaplar, mevcut yönetmeliğin haksız rekabete yol açtığını belirterek, "Mahalle Kasabımı Geri İstiyorum" kampanyası başlattı. İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası üyeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslerini duyurmak ve bu yönetmeliğin değiştirilmesini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Fatih Tavukçu, "Biz bütün tavuğu alıp, göğüs, but, baget gibi parçalara ayırdığımızda maliyetimizi çok aşağıya çekebiliriz. Bu da halkın daha ucuz tavuğa ulaşmasını sağlar. Mahalle esnafı marketlerle rekabet edebilirse, büyük fayda sağlanır" şeklinde konuştu.

Salmonella Bakterisi Riski ve Yönetmelik Sorunu

Mevcut yönetmelik, salmonella bakterisi riski nedeniyle kasapların tavuk etini parçalamasına izin vermiyor. Ancak İstanbul Perakendeci Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, bu konuda ciddi bir yanlış anlayış olduğunu belirterek, "Kasaplarda, bu tür bir riskin ete bulaşması söz konusu değildir" dedi.

Kasaplar, yönetmeliğin değiştirilmesi halinde tavuk etinin daha ucuz fiyatlarla satılabileceğini ve gıda enflasyonunun önüne geçilebileceğini savunuyor.

Kaynak: EKONOMİM