Muğla’da tek tırnaklı hayvanların kimliklendirme çalışmaları başladı. Muğla’da 4 bin 900 civarında tek tırnaklı hayvana enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele kapsamında, mikroçip takılacağını belirten Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, “İlçelerimizde örnek işletmeler belirleyip aralarında at, katır ve eşeklerin olduğu tek tırnaklı hayvanların mikroçip uygulanıp, test yapılarak, kayıt altına alınacak” dedi.

Neval Çolak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, tek tırnaklı hayvanlarda enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele kapsamında, mikroçip takılıyor.

Bu kapsamda Muğla’da 4 bin 900 civarında tek tırnaklı hayvan, enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele kapsamında mallein (ruam) testi yapılarak, kayıt altına alınıyor.

Tek tırnaklı hayvanların kayıt altına alınması, hareketliliğinin izlenmesi, hastalıklarının etkin kontrolünün sağlanması, ilgili birimlerce sağlık, ıslah ve istatistik kayıtlarının daha düzenli tutulmasının sağlanacağını vurgulayan Saylak, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nca veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıdı ve yem kanuna dayanılarak, hazırlanan ‘tek tırnaklı hayvanların tanımlanmasına ve izlenmesine dair yönetmelik’ 31 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Ruam Hastalığı Burkholderia Mallei bakterisi tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlara bulaşabilmekle birlikte aslında çoğunlukla at, eşek gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülür. Muğla sınırları içinde 4 bin 900 civarında tek tırnaklı hayvan bulunmakla birlikte, bu hayvanlara en kısa sürede mikroçip uygulanıp mallein (ruam) testi yapılarak, kayıt altına alınacaktır” dedi.

Tırnaklı hayvanlara mikroçip takılacak

KİMLİKLENDİRME YAPMAYANLARA PARA CEZASI UYGULANACAK

Yıkılacak olan işhanındaki tarihi lokanta sahibinden sitem: “Yer gösterilebilir ya da ek süre verilebilirdi” Yıkılacak olan işhanındaki tarihi lokanta sahibinden sitem: “Yer gösterilebilir ya da ek süre verilebilirdi”

Bakanlığın gerek görmesi halinde tek tırnaklıların kimliklendirilmesi için verilen azami sürenin 6 ay veya doğduğu takvim yılıyla sınırlandırabileceğini söyleyen Saylak, “Tek tırnaklı hayvanların boyunlarına uygulanan mikroçipler, içerisinde 15 haneli bir numara barındıran, pirinç tanesi büyüklüğünde ve sadece elektronik bir okuyucu tarafından tespit edilebilen teknolojik ürünlerdir. Uyguladığı hayvana hiçbir zararı yoktur. Tek tırnaklılar, hayvanın doğumundan itibaren en geç 12 ay içinde kimliklendirilecek olup, hayvan sütten kesilmemiş tay ise 12 aydan önce doğduğu işletmeyi terk edecekse, önce kayıt altına alınacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca kurulan Hayvan Bilgi Sistemi (HAYBİS) içerisinde bulunmayan, yönetmeliğe göre kimliklendirilmeyen, beraberinde kimlik belgesi veya veteriner sağlık raporu bulunmayan ya da belgelerinde yanlış bilgileri bulunan tek tırnaklı hayvanların nakillerine izin verilmemektedir. Kimliklendirilmemiş ve kayıt altına alınmamış tek tırnaklı hayvanların nakil sırasında yakalanması durumunda sahiplerine idari para cezası uygulanacaktır” diye konuştu.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, yaşanabilecek aksaklık ve mağduriyetlere mahal vermemek adına hayvan sahiplerinin hayvanlarını kayıt altına aldırmaları gerektiğini belirterek, “Söz konusu yönetmeliğin geçici birinci maddesi kapsamında 31 Aralık 2020 tarihine kadar her yaştan tek tırnaklı hayvanlara mikroçip uygulanarak, yönetmelikte belirtilen tanımlama süresine bakılmaksızın kayıt işlemleri yapılabilecektir. Ancak 1 Ocak 2021 tarihinden sonra Hayvan Bilgi Sistemine (HAYBİS) yönetmelik gereği yaş sınırlandırılması eklenecek olup, o tarihten itibaren her yaştan hayvan kaydının yapılması mümkün olmayacaktır” dedi.

Editör: Gazete Muğla