Menteşe ilçesi Yeşilyurt Mahallesi yolu üzerinde, yaklaşık 40 Bin metrekarelik araziye inşa edilen Muğla Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi, Bin 500 hayvana sahip çıkıyor. Muğlalıların istedikleri zaman hayvanları ziyaret etmeye gelebileceklerini söyleyen Veteriner Hekim Özgür Yaman, “Ziyaretler hayvanlarımızı mutlu ediyor “ derken, vatandaşlardan hayvanları satın almayıp, sahiplenmelerini istedi.

Muğla Teknopark'ta geliştirildi: Uygulamayla 50 bin kullanıcıya ulaştılar Muğla Teknopark'ta geliştirildi: Uygulamayla 50 bin kullanıcıya ulaştılar

Öte yandan; Hayvan Bakımevinde 2019 yılından bu yana ilçelerden de gelen 7 bin hayvanın tedavi edildiği bildirildi.

Merve Göçer

Muğla’nın Menteşe ilçesi Yeşilyurt Mahallesi yolu üzerinde, yaklaşık 40 Bin metrekarelik araziye inşa edilen ve Türkiye'nin sayılı barınaklarından birisi olan Muğla Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevi Bin 500 hayvana sahip çıkıyor.

“Barınakta kalan hayvanlarımızın sahiplenilmesini istiyoruz” diyen Veteriner Hekimi İç Hastalıkları Uzmanı Özgür Yaman, “Muğla öğrenci bakımından zengin bir şehir. Bu yüzden yerleşik olmadıkları için ekonomik durumları bazen buna yeterli olmuyor.  Hayvan sahiplendirilmesine yönelik bazı kurallar öngördük. Büyükşehir Belediyemize göre bir canlıyı sahiplenmek için muhakkak uygun bir yaşam alanı olması gerekli. Bakıcının ekonomisinin ve yaşam şartlarının buna uygun olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakımevinde 4 veteriner hekimin görev yaptığını ifade eden Veteriner Yaman, “Meslekte 14 yıllık tecrübem var. Özel kliniklerde ve hayvan hastanelerinde bu hizmeti yürüttüm. Bakım evimizde veteriner hekim, iç hastalıkları, uzman doğumcu ve pratisyen hekimimizle birlikte tecrübeli bir bakım kadromuz var. Kadromuz her türlü eğitimden geçmiş kişilerden oluşmaktadır. Bakımevimizde ilk kabul, yavrulu anne bakım, karantina, muayene, ameliyathane, müşahede ve kedi üniteleri, açık-kapalı kafesler ve doğal yaşam park alanları bulunuyor. Ayrıca röntgen çekimleri, kan gazları ile çeşitli kimyasal analizleri, mikroskopi yapılıyor” diye konuştu.

7 BİN HAYVAN TEDAVİ EDİLDİ

2019 yılından bu yana ilçelerden de gelen 7 bin hayvanı tedavi ettiklerinin altını çizen Yaman, “Barınak olarak 13 ilçemize hizmet veriyoruz. İl Hayvanları Koruma Kararı Gereği Komisyonu’nca her ilçe kendisinden sorumlu fakat çoğu ilçelerimizde bakım evi olmadığı için bize yolluyorlar. 2019 yılından itibaren ilçelerden gelen yaklaşık 7 Bin hayvanı tedavi ettik. Marmaris’te bakımda olan bir köpeğin sağ bacağına deri nakli yapıldı. Barınağımızda dizi klinik, kemik ameliyatları gibi birçok tedavi yöntemi uygulanıyor” dedi.

Muğla’nın pandemiden dolayı sokağa hayvan atmadığını vurgulayan Veteriner Yaman, “Pandemi sürecinin başlamasıyla, hayvan severlerimizle hep iletişimde olduk. Bize konumlar attılar popülasyon sayılarını verdiler. Bizde o konumlara giderek, su, mama ve tedavi gibi ihtiyaçlarını karşıladık. Pandemide çalışma disiplini olarak olumsuz yönde etkilenmedik. O süreçte kedi ve köpek dostlarımızın coronavirüs yaydıkları söylemi oldu ama sonradan açıklanarak bu düşünce engellendi” şeklinde konuştu.

Veteriner Hekimi Özgür Yaman, vatandaşların Kaymakamlıklardan aldıkları dilekçe ile bulundukları muhitte hayvan besleme çalışması da yapabildiklerini kaydetti.

Editör: Gazete Muğla