Neval ÇOLAK- Muğla’nın Menteşe İlçesi, Şahidi Ortaokul öğrencileri yurt dışında Türkiye’yi temsil etti. T.C. Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Başkanlığı işbirliği ile Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nın 2019 Yılı Erasmus+ Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) Projeleri kapsamında 6 öğrenci, Slovakya’ya giderek ülkemizi temsil etti.

Türkiye Ulusal Ajans tarafından 2019 Yılı Erasmus+ Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) Projeleri kapsamında Menteşe’de projeleri kabul olan ortaokul, Şahidi Ortaokulu oldu. İlk hareketliliğinin proje koordinatör ülkesi Slovakya’da, 12-15 yaş grubu öğrencileri 4 öğretmen rehberliğinde faaliyetlerini sürdürdü. İkinci hareketliliğin ise 23-27 Mart 2020 tarihleri arasında Norveç’e yapılacağı kaydedildi.

Şahidi Ortaokulu Yurt Dışında Türkiye’yi Temsil Etti

Erasmus+ Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) Projesi hakkında bilgi veren Şahidi Ortaokul Fen Bilgisi Öğretmeni ayrıca Proje Koordinatörü olan Rabia Kullapcı; “Erasmus+ kapsamında KA229 kodlu projemiz kabul oldu. Projemizde 6 ülke, Slovakya, Norveç, İspanya, Hırvatistan, Bulgaristan ve Türkiye. Projemizin koordinatör ülkesi Slovakya. İki sene sürecek bir proje. 1 Ekim 2019’da başladı, 31 Eylül 2021’de bitecek. 24 ay boyunca 6 ülkeye öğretmenlerimiz gidecek ve oradan da bizim ülkemize öğrenciler, öğretmenler gelecek. Bu kapsamda ilk yurt dışı çıkışımızı 2-6 Aralık 2019 tarihinde Slovakya’ya gerçekleştirdik. Projemizin yaş grubu 12-15 yaş grubu öğrencilerdi. Belirlenen öğrenciler belli kriterle seçildi. Bir yazılı sınav ve bir sözlü sınavdan geçirdik. Öğrencilerin sportif faaliyetlerdeki etkinlikleri, il ve ilçe dereceleri, lisanslarının olup olmaması, akademik başarıları, devam devamsızlık durumları ve sosyal ekonomik durumları göre puanlama yaptık. Okul müdürümüz Savaş İzmir, beden eğitimi öğretmenimiz Birol Uçar, İngilizce öğretmenimiz Devrim Özdemir ve ben proje koordinatörü olarak rehberliğinde ilk altıya giren öğrencilerimizi Slovakya’da ülkemizi temsil ettik. Proje kapsamında olimpiyat sporları ve sağlıklı yaşam üzerine her ülkenin belli bir olimpiyat sporunu yapması hedeflendi. Slovakya’da basketbol ve tenis oynadı öğrencilerimiz. Slovakya hareketliliğine toplam 6 ülkenin öğrencileri 36 öğrenci ve onların rehber öğretmenleri ile beraber proje faaliyetlerimizi sürdürdük. İkinci hareketliliğimiz 23 Mart 2020’de Norveç’e yapılacak. 4 öğrenci 2 öğretmen gideceğiz, hentbol müsabakaları olacak. Sonrasında Mayıs Ayı’nda İspanya’ya gideceğiz orada da kano sporunu yapacağız. Eylül 2020’de 6 ülkeden altışar öğrenci bizim ülkemize gelecekler. Şahidi Ortaokul olarak ev sahibi olacağız. Bizim okulumuzun uzman olduğu bir çok spor dalı var ama biz okul olarak badmintonu seçtik ve buraya geldiklerinde çocuklarımız badminton oynayacaklar.” dedi.

Kullapcı, turnuvalardaki amacın birinci olmak ya da yenmek olmadığını vurgulayarak; “Karma gruplar halinde gerçekleşiyor zaten. Ülkeler yarışmıyor da gruplar yarışıyor ve her ülkeden öğrenci olması kaynaşmayı sağlıyor. Öğrencilerimizin farklı kültürü tanıması belki biraz İngilizcelerini geliştirmesi ve dünyanın ne kadar aslında ulaşılabilir olduğunu çocuklarımızın görmesini sağlamak, hayal dünyalarını genişletmek, olimpiyat sporlarına merak uyandırmak ve sağlıklı yaşam konusunda bilinçlendirmek.” şeklinde konuştu.

“Projemizin Fazla Kitlelere Ulaşmasını İstiyoruz”

Erasmus+ Dış İşleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansına proje sunulduğunu ve bu sene 6 bin civarında projenin dış uzmanlar tarafından değerlendirilerek projenin onaylanması için yaklaşık %4 ‘lük dilime girilmesi gerektiğini kaydeden Kullapcı konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye’de projeyi geçirmek biraz zor, çünkü oran çok düşük. Okullar ortaklarını seçiyor. Bazı platformlar var. Bu platformlarda ortak arıyorsunuz, yurt dışından da okul arıyorsunuz ve anlaşabilirseniz ortaklığa başlıyorsunuz. 6-7 ay proje yazarken sanal ortamda iletişim sürüyor. Okul olarak Ulusal Ajansa bağlıyız ve sorumluyuz. Ulusal Ajans 31.060 Euro hibe verirken, diğer ülkelerinden kendi ulusal ajansları tarafından yatıyor. Bu parayı faaliyetleri gerçekleştirmek için 2 sene kullanacağız. Projemizin fazla kitlelere ulaşmasını istiyoruz. Yürütülmesi kadar yaygınlaştırılması da çok önemli. Türkiye Ulusal Ajansı’da buna çok önem veriyor. Bu vesileyle bizi destekleyen Dışişleri Bakanlığı’mıza, Türkiye Ulusal Ajans’a, Muğla Valiliği’mize, İl ve İlçe Müdürlüğü’müze çok teşekkür ediyoruz.”

Proje kapsamında öğrencilerle yurtdışına giden öğretmenlerden biri olan Şahidi Ortaokul Müdürü Savaş İzmir ise “Proje için Slovakya’ya gittik. Orada gezi esnasında eğitim sistemini inceleme şansı bulduk. Okulların olanaklarını Türkiye’ye göre değerlendirdiğimizde orada eğitimin biraz daha rahat olanaklara sahip olduğunu gördük. Öğrencilere ve öğretmenlere daha geniş ortamlar sağlamaktadırlar. Mesela birkaç tane spor salonları var, öğrencilere ücretsiz öğlen yemeği veriyorlar, her öğretmenin özel bir odası var ve öğrencilerin bireysel etkinlik yapabileceği alanlar gördük. Bizim okulumuzda da yapabileceğimiz etkinlikler keşfettik. Bir okul müdürü açısından yurt dışını görmek güzel bir şey çünkü farklı örnekler görüyorsunuz, öğrencilere daha fazla ne kadar bir şeyler katabiliriz konusunda yeni ufuklar açıyor. Bu geziden çok bilgilenmiş olarak döndüm.” ifadelerini kaydetti.

“Spor Yapmak İçin Aynı Dili Konuşmaya Gerek Yokmuş”

Muğla Teknopark'ta geliştirildi: Uygulamayla 50 bin kullanıcıya ulaştılar Muğla Teknopark'ta geliştirildi: Uygulamayla 50 bin kullanıcıya ulaştılar

Türkiye’yi 2019 Yılı Erasmus+ Okullar Arası Değişim Ortaklıkları (KA229) Projeleri kapsamında Slovakya’da basketbol ve tenis dalında turnuvaya katılan Şahidi Ortaokul öğrencileri Naz Kasapoğlu ve Ceren Karaağaç spor yapmak için aynı dili konuşmaya gerek olmadığını dile getirerek; “Her şey çok güzeldi. Öğrendik ki, spor yapmak için aynı dili konuşmaya gerek yokmuş. Farklı kültürlerdeki insanlarla tanışmak bizim için bir ayrıcalık oldu. Evlerinde bizleri misafir ettiler. Yemek kültürleri bizden çok farklı. Hem sevecen tavırları, hem de samimiyetleri gerçekten bizi çok mutlu etti. Projemizi çok güzel tanıttığımızı düşünüyoruz. Onlar buraya geldiklerinde de evime misafir olan arkadaşlarımız olursa biz de çok güzel bir şekilde onları ağırlayacağız. Çünkü Türkler çok misafirperver insanlardır.” şeklinde konuştu.

Editör: Gazete Muğla