Bu gün, Muğla yemeklerini araştırmaya başlamamızın bu gün 13. Yılı.
Ben ve ekip arkadaşlarım, Yöresel mutfak kültürümüze tam 13 yıl önce hizmetkâr olduk.
Önce tek başıma Dalyan kefalinin bağırsakları ile yaptığım “Kefal bağırsağı yahnisi” ile Türkiye birincisi seçildim. Taktığım madalya hoşuma gitmiş olmalı ki, 13 yıldan beri hep yarışmalara katıldım. Yöresel mutfağımızı araştırmak için 20 kişiden oluşan ekip kurdum. Ekibimle birlikte yurt içi ve yurt dışındaki fuarlarda Muğla Mutfağını tanıttık. 21 kez madalya ve ödül aldık. İstanbul’da Kanal d ve Star tv ye giderek defalarca Muğla Yöresel mutfağımızı anlattık. Yöresel Mutfağımız ile ilgili 2 kitap yazdık.
Çoğu insan kafasını kuma gömerek görmezden gelirken, yaşları 50-80 yaş arasında olan gönüllü vatandaşlarımızla beraber 10 saat 20 saat süren yolculuklar yaptık. Yollarda hastalandık. Sağlığımızdan ve paramızdan olduk.
Bodrum ve Marmaris’teki 5 yıldızlı otellerin menülerine Muğla yöresel yemeklerimizi yerleştirdik. Bizzat, yemek editörü (Chef) olarak görev yaptığım 5 yıldızlı tesiste yöresel yemeklerimizin sunumunu yapıyorum.
Pandemiden kısa süre önce ekibim ve öğrencilerimle 30 kişi, 2 ayrı festivale katıldık. Muğla yemeklerini tanıttık. Ula Belediye Başkanımız destekledi Ula Ekibimiz madalyalarla döndü. İsmail Başkanıma teşekkür ediyorum. Onun dışında bizi kimse görmedi. Görmek istemedi.
Oysa biz bu memleketin geleneksel yemek kültürüne gönül vermiş insanlarız. Kimseden para, Pul istemedik. Kimseye de yük olmadık.
Boynumuza taktıklarımız gazoz kapağı değil, madalya.
Ödül alan yemekler başka bir şehre ait değil. Hepsi, Muğla’mıza ait yemekler.
50- 80 yaş aralığında gece gündüz Muğla Yöresel yemekleri için çalışan vatandaşlarımız da Muğla’mızın insanları.
Geçtiğimiz hafta, Türkiye Gastronomisinde en büyük kanal olan Türkaşçıhaber tarafından “Türkiye’nin en iyi Şefleri” ödülüne layık görüldüm. Bu ödülü, gece gündüz bizimle beraber Kültürümüzü tanıtmak için yollarda olan gönüllü ekip arkadaşlarıma hediye ediyorum.
Ekşili Tavuk deyince Akla Radyocu Kemal gelir. 2007 yılında ekibimizin üyesi olan Radyocu Kemal ve eşi, Uluslararası festivalde “Ekşili Tavuk” yemeği ile Altın Madalya kazanmıştı.
Bu vesile ile ekşili Tavuk tarifini vermek farz oldu. İşte tarifi:
EKŞİLİ TAVUK
Malzemeler:
1 adet haşlanmış Köy tavuğu
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı un
1 limonun suyu
5-6 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
Haşlanmış köy tavuğu en az 5-6 parçaya bölünür.
Zeytinyağında kızartılır
Sos için başka bir tavaya zeytinyağı ilave edilir. Un katılarak kavrulur.
Unun kokusu çıkınca tavuğun haşlama suyu ve haşlanmış nohutlar ilave edilir.
Limon suyu, karabiber ve tuz ilave edilir.
Kaynayan sosun içine kızarmış köy tavuğu ilave edilerek. 5 dakika kaynatılır.
Ocaktan almadan önce dövülmüş sarımsak ilave edilir ve ocaktan indirilir. Sıcak olarak servis edilir.