Törende Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık açıkgöz bir konuşma yaptı ve özetle şunları söyledi: “Ahmet Doğan Özeke, 20. yüzyıl kültürümüze müzik açısından zenginlik katmış bir şahsiyettir. Büyük neyzen ve Mevlevi dedesi Gavsî Baykara’dan ney meşk eden Özeke, İstanbul’da ve Bursa’da yetiştirdiği neyzenlerle ney kültürünün yaygınlaşmasına vesile olmuştur. Yazdığı neyzenler Kahvesi adlı kitabı ile de 20. Yüzyıl neyzenlerini yazmıştır.

Muğla’nın yol haritası açıklanacak Muğla’nın yol haritası açıklanacak

whatsapp-image-2024-06-21-at-10-03-00-1.jpeg

AHMET DOĞAN ÖZEKE HAKKINDA
Özeke, Galatasaray Lisesi mezunu olup gazetecilik de yapmış, Karagöz oynatmış, Ortaoyunu ve Meddah geleneğini bilen birisi idi. Anadolu ağızlarını ve etnik ağızları başarılı bir şekilde taklit ederdi. Bursa’da yaşadığı sırada da hastalığı nüksetmiş ve doktoru daha uygun havası olan bir yerde yaşamasını tavsiye edince 1990’ların başında Muğla’ya yerleşerek burada ney öğretmiştir. 1998 yılında Muğla’da vefat edip Şehir Yeni Mezarlığına defnedilmiştir. Bugüne kadar mezarı yapılmamıştır. Mermerci kardeşimiz Özkan Demirtaş, himmet edip kabri yaptırmıştır.
Ömrünün son yıllarını Muğla’da geçiren neyzen Özeke, burada yaşamak ve öğrencilere ney öğretmekle şehrimize değer katmıştır. Ruhu şad olsun.”
Anma töreninde neyzen Mustafa Kemal Güngör ney üfleyerek, Ziya Karabulut da Yasin-i Şerif okuyarak merhum Özeke’nin ruhunu şad etmişlerdir.
Anma toplantısı ile ilgili görüşlerini aldığımız TYB Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, anma programı ile rahmetli Özeke’yi gündeme getirdiklerini, bundan sonra bir panelde Özeke merhum ile ilgili bilgisi ve değerlendirmesi olanların konuşacağını, bunlardan birinin de Muğla’nın tanıdığı öğretmen Şerif Şalk olacağını belirtti ve Özeke’yi tanıyanların kendilerine ulaşarak sahip oldukları bilgileri aktarmasını beklediklerini söyledi.
Anma programına Muğla’da yaşayan bir grup yazar ve entelektüel katıldı.

Editör: Beritan Yücel