Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ve yiyecek içecek hizmetleri sektörünü kapsayan 17. Meslek Komitesi (MESKOM) Üyesi Deniz Dakikoğlu tarafından yapılan ortak açıklamada, pandemi döneminden, normalleşme sürecine geçilmesine rağmen, restoran ruhsatı bulunan eğlence mekânlarının 1 Haziran’da açılırken bar, birahane, gece kulübü gibi eğlence mekanlarının kapalı olmasına eleştiri getirildi.

Neval Çolak

Coşkun Çatalkaya’dan ‘Afet Risk Azaltma Günü’ açıklaması Coşkun Çatalkaya’dan ‘Afet Risk Azaltma Günü’ açıklaması

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ve yiyecek içecek hizmetleri sektörünü kapsayan 17. Meslek Komitesi (MESKOM) Üyesi Deniz Dakikoğlu ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bar, birahane gibi eğlence mekanlarının 4 aydır kapalı olduğunu belirten MUTSO Başkanı Ercan, bir işletmenin 120 gün kapalı olmasının hem işletme sahibi için hem de çalışanlar için büyük bir sorun teşkil ettiğini hatırlatarak, işletme sahiplerinin feryat ettiğini ve en kısa zamanda bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Ercan sözlerine şöyle devam etti:

“Ülke olarak pandemi sürecinde zor bir dönem geçirdik. Etkilerini hala görmeye devam ediyoruz. Bu süreçte pek çok düzenleme yapılarak ve hem vatandaşa hem işletmelere uygulaması zorunlu kurallar getirildi. Elimizden gelen gayreti ve hassasiyeti el birliği ile gösteriyoruz. Ancak, restoran ruhsatı bulunan eğlence mekanları 1 Haziran’da açılırken bar, birahane, gece kulübü gibi eğlence mekanları hala kapalı. Bu işletmeler faaliyetlerini durduralı yaklaşık 120 gün oldu. İşletme sahipleri haklı olarak feryat ediyor. İşletme sahipleri hem hayatlarını sürdürmeye çalıyor hem kira ödüyor, hem de çalışanlarının sigorta primlerini ve maaşlarını ödemeye çalışıyor. Turizm bölgesi olan Muğla’da sektör temsilcileri ve çalışanları, en çok çalışacakları dönemde aç kalıyor. Bunun yanında iş yaptıkları mal, ürün aldıkları tedarikçilerde etkileniyor. Bu ekonomik bir zincir. Zincirin bütün halkaları zararda. Üstelik aynı hizmet sektöründe bulunmalarına rağmen farklı bir ruhsatı bulunan işletmeler faaliyetlerini sürdürüyor. Bu sorunun biran önce giderilmesi ve mağdur işletmelerin, hijyen kuralları çerçevesinde biran önce faaliyetlerine başlayabilmeleri gerekmektedir.”

“İŞLETMELERİN KAPANIŞ SAATİ YANLIŞ UYGULAMA”

Sahil bölgelerindeki işletmelerin gece 12’ye kadar açık olmasının haksız ve yanlış bir uygulama olduğunu ifade eden MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, “Tüm il genelinde işletmelerin kapanış saatinin gece 02:00’ye çekilmesi gerekiyor” dedi.

“BU UYGULAMA HERKESİ ETKİLEYECEK”

Başkan Ercan’nın konuşmasının ardından MUTSO Meclis Başkan Yardımcısı ve 17. MESKOM Üyesi Deniz Dakikoğlu ise, “Bir işletmenin 120 günlük kapalı olması, o işletmeyi yok olmaya mahkum etmektir” dedi.

Dakikoğlu, konunun gündeme taşınarak, bir kamuoyu oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, “Ekonomik kaygılar bizleri oldukça zorladı. Ancak bugün gelinen noktada 17. Meslek Komitesi temsilcileri adına kaygı ile ifade etmek isterim ki normalleşme sürecinde yaşanan ayrıştırma bizi çok zorlamakta.  Bir işletmenin 120 günlük kapalı olması, o işletmeyi yok olmaya mahkum etmektir. Oysa bizim yok etmeye değil, hep birlikte var olmaya ihtiyacımız var. Bu bir domino taşı gibi herkesi etkileyecek, işletme sahibi, çalışanlar, müşteriler, toptancı ve tedarikçilerde herkes zarar görecek. Yoksa işletmeler kepenk indirecek. Bu yanlış uygulamaya dur denilmeli” diye konuştu.

Editör: Gazete Muğla