***Muğla’da 27 dönümlük arazinin 5 dönümüne dikilen lavanta bitkisi, güzelliğiyle göz kamaştırırken, hem turistlerin hem de yerli halkın ilgisini çekiyor.

***Söz konusu alanı önemli bir turizm ziyaret merkezi haline geline getirmek istediklerine vurgu yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Burada Tıbbi Aromatik Bitkilerle ilgili bir vadi oluşturacağız. Tarım ve hayvancılıkta Muğla’nın tüm alanlarını yüzde yüz değerlendirmeye doğru gitmemiz lazım” dedi.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Menteşe ilçesi Yerkesik Mahallesi Yeniköy mevkiinde Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılında pilot bölge olarak seçilen “Koku Vadisilavanta tarlası haline getirildi. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, lavanta tarlasında basın mensuplarıyla bir araya geldi. 27 dönümlük arazinin 5 dönümüne dikilen lavantalar, gelin-damat ve hamile fotoğrafı çektirmek isteyenlerin vazgeçilmez dekoru haline gelirken, sıcak renkleri ve doğal güzellikleriyle fotoğraf severlere de hatıra fotoğrafı çektirebilecekleri bir mekan alternatifi sunuyor.

“LAVANTA TARLASI ZİYARET MERKEZİ HALİNE GELECEK”

Tarlayı gezerek yılın ilk hasadını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, lavanta tarlasının turizm ziyaret merkezi haline geline getirmek istediklerine dikkat çekerek, bu alanda ilerleyen süreçte köylülerin el işlerini ve yerel ürünlerinin de satılacağını vurguladı.

“Köylülerimiz burada sadece ürettikleriyle değil evde ürettikleri yerel ürünleri de satma imkanı bulacak” diyen Başkan Gürün, sözlerine şöyle devam etti:

Büyükşehir Meclisinde kredi ve borçlanma tartışması Büyükşehir Meclisinde kredi ve borçlanma tartışması

“Biz burada, 2017 yılında bir ‘koku vadisi’ oluşturmak üzere Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak kendimize ait olan bir taşlı tarlada gerekli düzenlemeyi yaparak lavantalarımızı diktik. 2017 yılından bugüne kadar verim olarak almaya başladık. Fakat bilindiği gibi lavanta 5 yıl sonunda en yüksek verime ulaşıyor. 3 yıl oldu ve şuan verim almaktayız. Bunun yanında örnek bir bahçe oluşturduktan sonra özellikle kadınlarımızla temas ederek, onların bir üretim kooperatifi kurmalarını teşvik ettik. Lavanta tarlasından elde ettiğimiz fidanları çalışan kadınlarımıza dağıttık. Bu vesileyle fidan üretimi de yapmış oluyoruz. Sadece lavanta değil, kekik, biberiye gibi başka aromatik bitkilerinde bölüm bölüm alanları var. Onları da yetiştiriyoruz. Buranın ‘Aromatik Bitkiler Alanı’ olması ve bu alanında yetiştiren, üreten ve kazanan ama aynı zamanda da bu lavanta bahçelerini gezip, burada fotoğraf çektirmek için önemli bir turizm ziyaret merkezi haline geline getirmek istiyoruz.”

“DOĞAL ÜRÜNLER KÖYLÜDEN ALICIYA ULAŞACAK”

Söz konusu alanda köylülerin sadece ürettikleriyle değil, evde ürettikleri yerel ürünlerini de satma imkanı bulacaklarını ifade eden Başkan Gürün, “Burada el işleri, ev ürünleri gibi ürünler satılacak. Tamamen doğal ürünler, köylüsünden alıcısına kavuşacak. Bu ürettiğimiz ürünleri daha sonra Menteşe’de kurmuş olduğumuz bir tesiste yağlarını çıkarıyoruz, şişeliyoruz ve pazarlıyoruz. Bu ürünler MELSA’da satışa sunuluyor ve oldukça ilgi görüyor. Bu bitkileri çeşitli alanlarda kullanan şirketlerle direk olarak temas kurarak onlara satışını yapıyoruz. Dolayısıyla burada bambaşka bir manzarayla karşılaşacağız. Bu alan herkesin gelip gittiği, yediği içtiği, fotoğraf çekildiği bir yer haline gelecek. Tarıma dayalı ve onun türevleri olarak çok önemli bir ekonomik denge ve girdi sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.

“TIBBİ AROMATİK BİTKİLERLE İLGİLİ BİR VADİ OLUŞTURACAĞIZ”

Hiçbir tarlanın boş kalmaması gerektiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün, “Aynı zamanda 2015 yılından itibaren toprak tahlili yapıyoruz. Covid-19 bize tarımın önemini çok sert bir şekilde gösterdi. Boş kalan arazimizin olmaması lazım. Muğla’da her şey yetişebilir. Bunun için kırsalda üretip kıyıda tüketmemiz lazım. Tarımın ne kadar önemli ve gelecekte ne kadar daha dikkatle ve muhakkak suretle tarımın desteklenmesi gerektiği ortaya çıktı. Burada sadece Tıbbi Aromatik Bitkilerle ilgili bir vadi oluşturacağız. Tarım ve hayvancılıkta Muğla’nın tüm alanlarını yüzde yüz değerlendirmeye doğru gitmemiz lazım. Ekilen tarlanın en fazla verimi hangi üründen alacaksa onun tespiti ve onun tarımının yapılmasını sağlamamız gerekiyor. Muğla’daki tarımı en üst seviyeye çıkarmak ve Türkiye’deki tarıma gösterilmeyen ilgiyi tam olarak gösterir hale gelmek istiyoruz” dedi.

Editör: Gazete Muğla