Muğla'da iki girişimci kadın kendi işlerinin patronu oldular Muğla'da iki girişimci kadın kendi işlerinin patronu oldular

Muğla’nın Menteşe İlçesinde bulunan Muğla Gazi Anadolu Lisesi okulun gece aydınlatmasında kullanılan 20 sokak lambasının yerine, 'güneş panelli gece aydınlatma' sistemine dönüş yaparak, gece aydınlatmasında elektrik faturasından tasarruf sağladı.


Muğla Gazi Anadolu Lisesi yetkilileri Muhabirimiz Kenan Gürbüz’e okullarının yaklaşık 34000 m² lik  bir alana sahip olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdiler:
“Okulumuz pansiyonlu bir okul olmasından dolayı özellikle öğrenci güvenliği düşünülerek, okul gece aydınlatması için kullanılan yaklaşık 20 sokak lambasından vazgeçerek, yerine Muğla gibi bir ilimizde güneş enerjisi bakımından zengin olan bu topraklarda, sürdürülebilir bir enerji olan solar lamba sistemi ile okulun dört bir tarafını aydınlatma çalışmaları kapsamında gerek küresel bir kirliliği  önlemek gerek ise kamu tasarrufunda bulunabilmek adına güneş panelli gece aydınlatma sistemine dönüş yapıldı”


AYDA 10 BİN TL TASARRUF  
Okul yetkilileri, öncelikli amaçlarının sürdürülebilir nitelikte enerji ile enerji tasarrufu sağlamak olduğuna işaret ederek, şunları ifade ettiler:
“Bu gelişme ile gece aydınlatmasına her ay ay ödenen yaklaşık 10 Bin TL elektrik faturasından tasarruf edildi. Kamu kaynakları verimli kullanıldı.  Yaptığımız bu çalışma ile hem çevreye duyarlı olmayı, hem de ekonomik giderlerimizi kısmayı amaçlıyoruz. Sürdürülebilir enerji sayesinde daha temiz bir gelecek inşa edilebilir. Güneş enerjisi, fosil yakıtlara kıyasla çevre dostu bir enerji kaynağıdır. Güneş panelleri, güneş ışığını elektriğe dönüştürerek çevreye zarar vermez ve karbon ayak izini (Karbon ayak izi, bir ürün veya hizmetin üretimi, kullanımı ve  bertarafı sırasında atmosfere salınan toplam karbondioksit miktarını temsil eder.) azaltır. Bu özellik, atmosfere salınan sera gazlarının azalmasına katkı sağlar. Bu nedenle küresel  bir sorun olan kirliliğin önüne geçebilmek ve kamu tasarrufu elde edebilmek için bu adımları attık”
Muğla Gazetesi olarak, Muğla Gazi Anadolu Lisesi yetkililerini tebrik ediyor ve bu projenin tüm okullara örnek olmasını temenni ediyoruz.

Muhabir: KENAN GÜRBÜZ