YATIRIM PLATFORMU “MUĞLA’YA YATIRIM” İSTİYOR YATIRIM PLATFORMU “MUĞLA’YA YATIRIM” İSTİYOR

19. yüzyılda Rum ustalar tarafından tasarlandığı bilinen üzeri kapalı ve geniş ağızlı bacalar oluklu kiremitlerle yapılmaktadır. Çoğunlukla yüksek ve ince bir yapıya sahip olan bu bacalar, tasarımı sayesinde dumanın etkili bir şekilde dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır.  Bu sayede halk arasında 'Deli Memet'  olarak adlandırılan poyraza karşı karbonmonoksit gazının sızmasını engelleyerek zehirlenme vakalarının önüne geçmektedir.

Whatsapp Image 2024 10 26 At 12.13.42

 Muğla'nın simgesi hâline gelen bu bacaların yapımında 28 adet oluklu kiremit kullanılmaktadır.  Yağmuru ve rüzgârı kesecek tarzda planlanan bacanın üzeri haç formundadır. Dört tarafın açık olduğu dikdörtgen şeklindeki baca, bu tasarımı sayesinde tıkanmayı ve tütmeyi engellemekte ve evleri tehlikeden uzak tutmaktadır.

Geleneksel Muğla bacasını, çoğunlukla Muğla merkez olmak üzere Milas, Yatağan, Ula, Köyceğiz, Ortaca ilçelerinde ve Bozüyük, Kafaca, Yeşilyurt, Yerkesik, Gökova ve Akyaka beldelerinde de görmek mümkündür.

Thumbs B C 21Cddcd4Ad49D7Fcf9B93097Ff9D2Ea6

Geçmiş dönemde Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından alınan karara göre Muğla bacasının sit alanındaki yeni yapılarda şart koşulduğu öğrenildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ