Muğla Haberleri

Muğla’da ihracat arttı ithalat azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılı, Mart ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan YÜCEDAĞ tarafından verilen bilgiye göre Muğla ilinde;İhracat %14,3 arttı, ithalat %26,8...

Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılı, Mart ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı. Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan YÜCEDAĞ tarafından verilen bilgiye göre Muğla ilinde;

İhracat %14,3 arttı, ithalat %26,8 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2018 yılı Mart ayında, 2017 yılının aynı ayına göre %14,3 artarak 42 milyon 128 bin dolar, ithalat ise %26,8 azalarak 14 milyon 11 bin dolar olarak gerçekleşti.

Mart ayında Muğla bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 25. il olurken ithalatta ise 31. sırada yer aldı.

En fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu

Muğla’dan, 2018 yılı Mart ayında en fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 5 milyon 504 bin dolar olarak gerçekleşti. Yunanistan’ı sırasıyla 4 milyon 397 bin dolar ile Almanya ve 4 milyon 259 bin dolar ile Hollanda izledi.

En fazla ithalat yapılan ülke Norveç oldu

Muğla’ya, 2018 yılı Mart ayında en fazla ithalat yapan ülke Norveç oldu. Bu ülkeden yapılan ithalat 5 milyon 644 bin dolar olarak gerçekleşti. Norveç’i sırasıyla 2 milyon dolar ile ABD ve 1 milyon 58 bin dolar ile Fransa izledi.

En fazla ihracatı yapılan fasıl “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” oldu

TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan YÜCEDAĞ tarafından verilen bilgiye göre Mart ayında Muğla’da fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” (26 milyon 923 bin dolar). Bu fasılı sırasıyla “Taş, alçı, çimento, amyant, mika veya benzeri maddelerden eşya” (3 milyon 558 bin dolar) ve "Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento” (3 milyon 399 bin dolar) fasılları izledi.

En fazla ithalatı yapılan fasıl “Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar” oldu

Mart ayında, Muğla’da ithalatı en yüksek fasıl, ‘‘Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar” (3 milyon 8 bin dolar) oldu. Bu fasılı; “Gemiler ve suda yüzen taşıt ve araçlar” (2 milyon 641 bin dolar) ve “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” (1 milyon 766 bin dolar) fasılları izledi.