Muğla Haberleri

Muğla'da 'Çevre Haftası' etkinlikleri başladı

Muğla'da 5-7 Haziran Türkiye Çevre Haftası Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı.

5-7 Haziran Çevre Haftası kutlamaları Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Menteşe'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, Atatürk Anıtına çelenk sundu.

Çelenk programının ardından Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından çok sesli koro etkinliği düzenlendi.

Programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, kurum müdürleri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personelleri katıldı.

"HEPİMİZİN BİR DÜNYASI VAR"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Öncelikle 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamalarında bizlere eşlik ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum. Hepimizin bildiği üzere, 1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla 5 Haziran; Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Ayrıca dünyamızı saran iklim değişikliği tüm canlıların, insanlığın geleceğini ve hayatımızın konforunu tehdit etmektedir. Hızlı nüfus artışı, sanayileşme, plansız kentleşmeler, bilinçsizce doğaya bırakılan atıklar; hava, su ve toprak kirliliğine neden olmakta ve dünyanın doğal dengesinin bozulmasına yol açarak insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. Bu sorunlar, küresel boyutlara ulaşmıştır.

Ülkemizde 5 Haziran gününün yer aldığı hafta 2022/3 Sayılı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yayınladığı Genelge ile 'Türkiye Çevre Haftası' olarak her yıl farklı tema ile kutlanmaktadır.

Bu sene de 5-7 Haziran tarihleri arasında çevrenin korunması, çevre faaliyetlerine bilinçli bir katılımın sağlanması amacıyla Bakanlığımızca kalitesinin iyileştirilmesi ve toplumun her kesimi tarafından çevre koruma belirlenen "Hepimizin Bir Dünyası Var" temasıyla düzenlenen etkinliklerle Türkiye Çevre Haftası'nı hep birlikte kutluyoruz.

Dünyada sanayinin gelişmesiyle birlikte, sera gazı emisyonlarının artması, tatlı su kaynaklarının azalması, iklimdeki büyük değişiklikler, buzulların erimesi, yangınların ve sellerin artması olayları sıklıkla görülmeye başlamıştır. Benzer şekilde ilimizde de yakın zamanda yangınlar, ormanları ve ekosistemleri yok ederek, can kaybına ve ekonomik zararlara yol açmıştır.

Çevresel tahribatın, en önemli nedenlerinden birisi de doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin azalması, atıkların doğru bir şekilde yönetilememesi, bu nedenle toprak ve su kirliliğine yol açmasıdır.

Tüm bu yaşanan olumsuz etkilerin azaltılması amacıyla Bakanlığımızca Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde Türkiye'nin en büyük çevreci hareketi 'Sıfır Atık Projesi' başlatılmıştır. Bunun yanı sıra ilimizde Atıksu Arıtma Tesisi kurarak çevreci yaklaşım gösteren tesislere Bakanlığımızca 'enerji teşvikleri' verilmekte ve Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğü olarak çevremizin korunması ve yaşanabilir kent ortamı oluşturulması adina denetimlerimizi gerçekleştirmekte ve tüm çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Bu çalışmalarımızdan yola çıkarak bizim gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli şeyin yaşanabilir çevre olduğu duygu ve düşüncesiyle, tüm dünya insanlarının "5 Haziran Dünya Çevre Günü”nü en içten dileklerimle kutluyor ve herkesi çevreye karşı daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Saygılarımı ve şükranlarımı sunarım.”