Muğla Haberleri

Muğla’da Arıcılara “Yangın tüpü bulundurma” zorunluluğu

Geçen Yıl Muğla’nın Marmaris İlçesinde 60 hektar kızılçam ormanının kül olmasına neden olan yangını çıkardığı iddia edilen 85 yaşındaki Arıcı gözaltına alınmış ve yangının arı kovanlarının bulunduğu bölgede yakılan ateşten çıktığı belirlenmişti

Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla olarak insan kaçaklığı ile mücadeleye çok önem verdiklerini anlatarak, Göç İdaremiz, Sahil Güvenliğimiz, Jandarmamız ve Polisimiz uyum içerisinde çok iyi çalışıyorlar. Özellikle Sahil Güvenliğimiz adeta insan kaçakçılarına göz açtırmıyorlar. Maalesef eskiden geçmiş yıllarda hepimizi üzen Göçmen faciaları yaşanmıştı.

Muğla'da son aylarda yaşanan kadın cinayetlerinin toplumun her kesimini üzdüğünü anlatarak, Biz devlet olarak kadının korunması için ciddi tedbirler alıyoruz. İlgili kurumlarımızla sık sık toplantılar yapıyoruz. Ailenin korunmasına dair kanunların uygulanmasına çok önem veriyoruz. Emniyet ve Jandarma'mızın kadının korunması için kurulmuş birimleri var. Bunlar sürekli görev başındalar. Bakanlığımızın KADES Uygulaması çok önemli zaten. Kadınlarımızın korunması bizim için öncelikli konu. Keşke hiç kadın cinayetleri yaşanmasa.

Yaz mevsimin gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarının çok arttığına işaret eden Vali Akbıyık, geçtiğimiz günlerde 3 farklı noktada çıkan orman yangınının kısa süre içinde ekipler tarafından söndürüldüğüne işaret ederek şunları söyledi:

“Muğla Orman Bölge Müdürümüz helikopter pistinde bekliyor, Orman teşkilatımıza yangınlar konusunda teyakkuz halinde. 7/24 göreve hazır bekliyor. Vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Ormanlık alanlarda piknik yapmasınlar, Çevre, bahçe temizliğini ateş yakarak yapmasınlar. Çöplerini rastgele atmasınlar, yol kenarına sigara izmaritlerini atmasınlar. Yol kenarlarına rastgele atılan sigara izmaritleri yangınlara neden oluyor. Muğla'mızdaki ormanlık alanları kullanan Arıcılara "Yangın Söndürme Tüpü" Bulundurma zorunluluğu getirdik. Ayrıca, ormanlık alanda her hangi bir ormancılık faaliyeti yapanlara da "Yangın Söndürme Tüpü" bulundurma zorunluluğu getirdik. Ayrıca, aldığımız kararla ormanlara girişi de yasakladık. Jandarma ve Polis ekiplerimiz ormanlık alanlarda yasağa uyulup uyulmadığını sürekli denetliyorlar ve vatandaşlarımızı orman yangınları ve dikkat edilmesi konusunda hazırlattığımız broşürlerle bilgilendiriyorlar. Muğla’da yaşanan yangınlarda alevlere denizden aldıkları su ile müdahale eden Sahil Güvenlik ekipleri de kıyılarda devriye gezerek izinsiz ateş yakanları tespit ediyorlar. Bu ormanlar hepimizin, Ormanlar geleceğimiz. Yangın riskinin yüksek olduğu orman köylerine Orman Bölge Müdürlüğümüz yangına ilk müdahale için su tankerleri verdi”

ORMANI YAKAN 85 YAŞINDAKİ ARICI GÖZALTINA ALINMIŞTI

Geçen Yıl Muğla’nın Marmaris İlçesinde 60 hektar kızılçam ormanının kül olmasına neden olan yangını çıkardığı iddia edilen 85 yaşındaki Arıcı gözaltına alınmış ve yangının arı kovanlarının bulunduğu bölgede yakılan ateşten çıktığı belirlenmişti

Kastamonu'dan Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangın bölgesine gitmekte olan yangın söndürme helikopterinin yakıt ikmali için Çardak havaalanına iniş yaptığı sırada düşmüş 1 kişi hayatını kaybetmiş ve 4 kişi yaralanmıştı.

Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı yangına yaşlı arıcının ormanda yaktığı ateşin neden olduğunu açıklamıştı.

MUĞLA’DA ORMANLIK ALANLARA GİRİŞLER YASAKLANDI

Muğla Valiliğinden yapılan yazılı açıklama ile Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu'nca alınan karar doğrultusunda, yetkili makamlardan izin alınmadan ormanlık sahalara girilmesi, piknik yapılması ve mola verilmesinin yasaklandığı açıklandı.

Anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılmasının yasaklandığı da belirtildi.

Alınan karar kapsamında aralarında Bodrum Yarımadası, Gökova Körfezi, Ula, Akbük, Datça, Marmaris, Yatağan, Milas, Köyceğiz, Kavaklıdere, Menteşe, İztuzu, Köyceğiz Gölü, Dalyan, Göcek, Faralya, Kelebekler Vadisi, Menteşe Kavak ormanları, Dalaman gibi ormanların yoğun olarak bulunduğu çok sayıda bölgeye 31 Ekim'e kadar giriş yasaklandı.

Yasağı ihlal edenlere cezai işlem uygulanacak. Belirtilen alanlara yetkili amirin izni alınmadan girilemeyecek, ormanlık alanlarda sürek avı, etkinlik ve piknik yapılamayacak, araç park edilemeyecek. Orman içi ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadır kamp ve piknik alanları ile düğün ve eğlence organizasyonlarında havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılmasına da yasak getirildi. Bölgelerde denetimler aralıksız sürdürülecek, yasağı ihlal edenler hakkında cezai işlem uygulanacak.