Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği toplantısının üçüncü gününde Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve beraberindeki Belediye Başkanları ile Meclis üyeleri gladyatörler kenti Stratonikeia ile Türkiye’nin Korumacılık çalışmalarının başlatıldığı Menteşe Kentsel Sit Alanı ve Karabağlar Yaylası’nı gezdiler.
Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Yatağan Stratonikeia ve Menteşe gezisi sonrasında "Muğla kadim bir kent. Antik döneme ait eserlerin en çok bulunduğu yer Muğla. Dolayısıyla bu eserlere, tarihe sahip çıkmamız gerekiyor. Aynı şekilde Menteşe’de Arasta çarşısı çok iyi korunmuş. Tarihi çarşının bugüne kadar korunması ve yaşatılması çok anlamlı. Muğla'da Menteşe’de binlerce yıllık tarihi eserlerinin, tarihi Arasta’nın korunmasına yönelik çalışmaları takdir ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ise, "Dün gerçekleştirdiğimiz ikinci olağan meclis toplantımızın ardından bugün Stratonikeia antik kenti ile Menteşe Kentsel Sit Alanını gezdik. Stratonikeia’da değerli hocamız Bilal Söğüt’ün çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılan eserler sayesinde Muğla’mıza çok büyük bir değer kattı. Ardından Menteşe ilçemizi gezdik. Menteşe’de yaptığımız restorasyon çalışmaları ve kentsel sit alanı hakkında bilgiler aktardık. Muğla’mız bundan sonra bu şekildeki toplantılara ve kongrelere ev sahipliği yapacak.” dedi.
Menteşe Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği encümen üyesi Gonca Köksal da birlik başkanları ve birlik üyelerini Muğla’da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek "Menteşe Belediyesi olarak Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile beraberindeki belediye başkanlarımızı, meclis üyelerimizi Menteşe’mizde ağırladık. Tarihi Arastaya bir inceleme gezisi düzenledik ve Şadırvanımızı, Saat Kulemizi, tarihi yapılarımızı, Konakaltı Kültür Merkezimizi, restorasyon çalışmalarımızı ve en önemlisi Türkiye’nin ilk korumacılık çalışmalarını tanıttık. Daha sonra 3. derece doğal sit alanı olan Karabağlar Yaylamıza bir gezi düzenledik. Yaylamıza korumaya yönelik çalışmalarımız; irimlerimiz, kesiklerimiz, anıt ağaçlarımız ve yurtlarımız hakkında katılımcılara bilgiler aktardık. Muğla’nın kalbi Menteşe’mizin tarihi dokusunu koruyacak ulusal ve uluslararası platformlarda daha çok tanıtacak, kültür turizmine yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz." ifadesinde bulundu.