Muğla Haberleri

Muğla’da 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Muğla’da 1 Mayıs İşçi Bayramı Menteşe Sosyo Kültürel Alan’da binlerce kişinin katılımıyla büyük bir coşku ile kutlandı.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü nedeniyle DİSK, KESK, TMMOB ve TTB öncülüğünde yapılan miting büyük bir coşkuyla kutlandı. Saat 11.00’da Akyol Pazar Yeri önünde toplanılarak, Kapalı Pazar Yeri miting alanına doğru yürüyüş gerçekleştirildi. Yapılan yürüyüşün ardından kutlama programı Menteşe Sosyo Kültürel alanında başladı. 1 Mayıs, “Emek Bizim, Gelecek Bizim” temasıyla kutlanıldı.

Sendikalar, odalar, sivil toplum örgütleri, siyasi partilerin katıldığı kutlama için yüzlerce kişi alanda toplanmaya başladı. Kutlamaya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, Süreyya Öneş Derici, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı, ilçe belediye başkanları katıldı.

Tertip Komitesi adına basın açıklamasını Abidin Çelik ve Feriştah Atasever okudu. Yapılan konuşmada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün 1 Mayıs, sesimiz mücadelenin ateşiyle, coşkusuyla hep bir ağızdan çığlığa dönüşüyor!

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs'ın ülkemizde güçlü bir tarihi vardır. Tüm engellemelere, yasaklamalara, baskılara rağmen başta Taksim olmak üzere ülkemizin meydanları dünyanın en kitlesel 1 Mayıslarına tanık olmuştur.

1 Mayıs herhangi bir miting değildir. 1 Mayıs dünyanın her tarafında, beş kıtada yüzlerce ülkede kutlanan, İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Yılın 365 günü ezilen, sömürülen, horlanan, yok sayılan milyonlar 1 Mayıs alanlarında kendilerini ifade eder, taleplerini, umutlarını, tepkilerini omuz omuza paylaşır. 1 Mayıs tüm değerleri üreten işçilerin- emekçilerin bugüne dair itirazlarını ve yarına dair hedeflerini beyan ettiği gündür. 1 Mayıs alanları yüz binlerin birbirlerine ve tüm dünya İşçi sınıfına yüzünü döndüğü ve elini uzattığı alanlardır. Bizler bir tarihin taşıyıcılarıyız, onu yaşatmak ve büyütmek için buradayız.

“BU ÜLKEYİ YENİDEN KURACAĞIZ!”

Ben de bu coşkuyla hepinizi 1 Mayıs Tertip Komitesi adına saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum ve Onurlu mücadelemizde hayatını kaybetmiş tüm yoldaşlarımızı sevgiyle saygıyla anıyorum. Düşen her karanfile, akan her gözyaşına, kaybettiğimiz tüm arkadaşlara sözümüz var. Bu ülkeyi yeniden kuracağız!

Ekonomik kriz, işsizlik, zamlar, pandemi, yangınlar ve deprem felaketleri ile birlikte ülkemizde insanca yaşamak bir yana hayatta kalmak bile her gün zorlaşıyor. Bu düzen toplumun işini, aşını geçimini ve sağlığını koruyamıyor aksine tehdit ediyor. Bu düzenin çarkları, dünyanın tüm değerlerini üreten bizleri ezdirme eziyor. Bu düzenin çarkları zengini daha zengin etmek, bankaların kasalarını doldurmak, şirketleri ihalelerle beslemek üzere kurulmuş. Bu düzenin çarkları sermayeye sömürerek ucuz ekmek, yağmalanan doğa, talan edilecek kentler yaratmak üzere dönüyor.

Toprağına, deresine sahip çıkan köylüler, yoğun çalışma saatlerine, şiddete, mobbinge rağmen kamu hastanelerinde hekimlik yapmaya inatla devam eden, parasız sağlık hizmetleri için mücadele eden hekim-hemşire, üniversitesine sahip çıkan öğrenci, insanca yaşam için sendika hakkı için mücadele eden işçi, yaşamına giren her çocuk ve tüm çocuklar için mesleğini, haklarını, çocukların eğitim hakkini savunan eğitimciler değiştirecek memleketi. Mülakatlarda elenip atanamayan öğretmeyenler, açlık sınırının altında maaşlarla ölüme terk edilen emekliler, yat yakıtlarının 3 katı yakıt fiyatıyla traktörünü çalıştıran çiftçiler değiştirecek makûs talihimizi!”