Muğla Haberleri

Muğla Bitkisel Üretimde Türkiye'de İlk Sırada

TÜİK'in 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri verilerine göre Muğla, taze börülce ve taze barbunya, mısır ve darı üretiminde Türkiye'de ilk sırada...

TÜİK'in 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri verilerine göre Muğla, taze börülce ve taze barbunya, mısır ve darı üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerini yayımladı. Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ tarafından verilen bilgiye göre Muğla taze börülce üretiminde ilk sırada yer alıyor.

Ülkemizde üretilen 18 bin 420 ton taze börülcenin %40,6’sı (7 bin 482 ton) Muğla’da üretilmiştir. Taze börülce üretiminde Muğla’dan sonra 3 bin 855 tonla İzmir ve bin 922 tonla Aydın gelmektedir.

TAZE BARBUNYA ÜRETİMİNİN EN ÇOK OLDUĞU İL DE MUĞLA

Ülkemizde üretilen 89 bin 860 ton taze barbunyanın %18,7’si (16 bin 797 ton) Muğla’da üretilmiştir. Taze barbunya üretiminde Muğla’dan sonra 15 bin 695 tonla Isparta ve 11 bin 135 tonla İzmir gelmektedir.

EN ÇOK DARI ÜRETİMİ MUĞLA’DA

Ülkemizde üretilen 4 bin 765 ton darının %42,8’i (2 bin 41 ton) Muğla’da üretilmiştir. Darı üretiminde Muğla’dan sonra 900 tonla Kahramanmaraş ve 792 tonla Kütahya gelmektedir.

Ülkemizde üretilen 152 bin 417 ton mısır (hasıl)’ın %13,4’ü (20 bin 394 ton) Muğla’da üretilmiştir. Mısır (hasıl) üretiminde Muğla’dan sonra 14 bin 900 tonla Balıkesir ve 13 bin 887 tonla İzmir gelmektedir.

Muğla’nın Türkiye genelinde üretiminde önemli paya sahip olduğu ürünler ve üretim miktarlarından bazıları şunlardır.

10 bin 147 ton üretim miktarı ve %11,3’lük payla “klemantin mandalina” üretiminde 2. sırada, 68 bin 674 ton üretim miktarı ve %7,2’lik payla “limon ve misket limonu” üretiminde 3. sırada, 194 bin 501 ton üretim miktarı ve %15,7’lik payla “washington portakal” üretiminde 3. sırada, 86 bin 608 ton üretim miktarı ve %15,5’lik payla “nar” üretiminde 3. sırada, 29 bin 553 ton üretim miktarı ve %6,6’lık payla “sakız kabak” üretiminde 3. sırada, 700 bin 232 ton üretim miktarı ve %7,9’luk payla “sofralık domates” üretiminde 3. sırada yer aldı.