Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi doktor olarak görev yapan Ferda Akyüz Özdemir’ün “Palyatif Bakım Uygulanan Hastalarda Konstipasyonun Yönetiminde Konstipasyon Tabanlığının Etkisi” başlıklı projesi TUBİTAK 1002 programı kapsamında desteklenmeyi kazandı.

Muğlalılar dışarıya çıkmasın! Gök gürültülü sağanak geliyor! Muğlalılar dışarıya çıkmasın! Gök gürültülü sağanak geliyor!

MSKÜ’lü Arş. Gör. Dr. Ferda Akyüz Özdemir’in, konstipasyon (kabızlık) gelişen hastalarda konstipasyon şiddetini azaltmak amacıyla geliştirdiği tabanlık sayesinde hastaların ayak tabanında yer alan konstipasyon bölgelerinin refleksoloji masajı ile uyarılması ve bağırsak aktivitelerinin arttırılması hedefleniyor.

“PALYATİF BAKIM ALAN HASTALARDA DA OLUMLU OLACAĞINI UMUT EDİYORUZ”

Çalışma sonuçlarının palyatif bakım alan hastalarda da olumlu olacağını umut ettiğini söyleyen Arş. Gör. Dr. Ferda Akyüz Özdemir, “Bu süreçte bana her zaman yol gösteren ve hayatıma ışık tutan değerli danışman hocam Prof. Dr. Gülbeyaz Can ile bilirlikte doktora tezim kapsamında tedavi nedeni ile konstipasyon (kabızlık) gelişen hastalarda konstipasyon şiddetini azaltmak amacı ile bir tabanlık geliştirmenin hastalar için faydalı bir uygulama olacağını düşündük. Geliştirdiğimiz tabanlık sayesinde hastaların ayak tabanında yer alan konstipasyon bölgelerinin refleksoloji masajı ile uyarılması ve bağırsak aktivitelerinin arttırılması hedeflenmiştir.

Tez projesi sonucunda tabanlığı kullanan hastalarda konstipasyon ve konstipasyona bağlı olarak gelişen semptomların şiddetinde azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular göz önünde bulundurularak konstipasyon tabanlığının yalnızca tedavi ilişkili konstipasyonun yönetiminde değil aynı zamanda hastalık ile ilişkili konstipasyonun da yönetiminde de etkili olabileceğini öngördük. Bu nedenle konstipasyon tabanlığının farklı hasta gruplarında gelişen konstipasyon yönetiminde etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Çeşitli hastalıkları kapsaması ve konstipasyon insidansının yüksek olması nedeni ile palyatif bakım uygulanan hastalarda konstipasyon tabanlığının konstipasyona etkisinin değerlendirilmesi uygun görülmüştür.

Palyatif bakım hastalarında kardiyolojik, nörolojik ve kanser gibi çeşitli hastalıklara bağlı olarak konstipasyon gelişmektedir ve hastalar arasında görülme sıklığı çok yaygındır. Bu nedenle palyatif bakım hastalarında tabanlığın etkili olabileceği göz önünde bulundurularak çalışmada yer alacak diğer ekip üyeleri ile 01.08.2023 tarihinde TUBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı’na başvuru yaptık. Yapılan değerlendirmeler sonucunda projenin desteklenmesine karar verildi. Çalışma sonuçlarının palyatif bakım alan hastalarda da olumlu olacağını umut ediyoruz” dedi.

2 AYRI COST AKSİYONUNA BAŞVURDU VE ONAY ALDI

TUBİTAK 1002 hızlı destek programının yanı sıra akademik çalışmaları ile ilişkili olduğu için “CA21135 Modelling immunotherapy response and toxicity in cancer” ve “CA21152 Implementation Network Europe for Cancer Survivorship Care” başlıklı 2 ayrı COST (European Cooperation in Science and Technology) aksiyonuna başvurduğunu kaydeden Arş. Gör. Dr. Ferda Akyüz Özdemir, “COST aksiyonları; farklı ülkeler ve kurumlardaki araştırmacıları bir konuyu araştırmak üzere bir araya getiren disiplinler arası bir araştırma ağı olarak tanımlanmaktadır” şeklinde konuştu.

2021 yılında gerçekleştirilen “İmmünoterapide Kanıta Dayalı Bakım” konsensusuna katılarak bu süreçte aktif görev aldığını söyleyen Arş. Gör. Dr. Ferda Akyüz Özdemir, “Hem immünoterapiye yönelik çalışmalarımı arttırmak ve hem de bu alanda kendimi daha fazla geliştirmek amacı ile “CA21135 Modelling immunotherapy response and toxicity in cancer” aksiyonuna başvurdum. Bu aksiyon immünoterapiye yönelik preklinik modellerin paylaşımını, standardizasyonunu ve uygulamasını sağlamak amacı ile kurulmuştur. Bununla birlikte immüno-onkoloji araştırmalarının desteklenmesine ve farklı kurumlarda yer alan araştırmacıların bir araya gelerek çalışabilmesine olanak sağlamaktadır. İmmünoterapiye yönelik akademik çalışmalarım ve bu alana olan ilgim nedeni ile bu aksiyonu tercih ettim ve başvurum olumlu sonuçlandı” dedi.

Yüksek lisans ve doktora tezlerinin kanser ve kanser tedavisi ile ilişkili semptomların yönetimi ile ilişkili olduğuna değinen Arş. Gör. Dr. Özdemir, “Bununla birlikte kanser hastalarında yürüttüğüm farklı çalışmalarımın olması ve COST’un akademik çalışmalarım için fayda sağlayacağını düşünerek “Implementation Network Europe for Cancer Survivorship Care” aksiyonuna başvurdum. Yapılan değerlendirmeler sonucunda başvurum onaylandı. Şu anda aylık toplantılara katılıyorum ve bu alana yönelik çalışmalarımı yürütüyorum. Projelerde yer alan ve farklı ülkelerden katılım gösteren araştırmacılarla bilgi alışverişi yapabilmek, güncel gelişmeleri takip edebilmek, projenin amacına uygun olarak geliştirilmiş amaçlarda rol alabilmek gibi pek çok fayda sağlaması nedeni ile COST aksiyonları benim için çok faydalı bir süreç oldu” ifadelerini kullandı.

Editör: Beritan Yücel