“Bir müze tarihi aydınlatır” sloganıyla, eTwinning portalı üzerinden Bilgi ve İletişim Teknolojileri kullanılarak yürütülen bir proje kapsamında, anaokulu öğrencileri müzeleri öğreniyor. Okul Müdürü Seda Tagay,  Muğla 75. Yıl Anaokulu olarak 2018 yılında eTwinining okul olduklarını, ulusal ve Avrupa kalite etiketi aldıklarını belirtti.

Neval Çolak

Vali Akbıyık Vatandaşlarla Yangın Bölgesinde Vali Akbıyık Vatandaşlarla Yangın Bölgesinde

Muğla 75. Yıl Anaokulu öğrencileri, eTwinning (Avrupa okullarının gerekli altyapıyı sağlayarak Bilgi ve İletişim Teknolojilerini kullanarak işbirliği yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan bir Avrupa Komisyonu girişim) portalı üzerinden yaptıkları projeler kapsamında, 2018 yılında eTwinining okul seçilerek, ulusal ve Avrupa kalite etiketine sahip oldu. “Bir müze tarihi aydınlatır” sloganıyla yola çıkılan proje ile küçük yaşta çocuklara müze kavramı öğretilerek, müze eğitimini erken yaşta verip, bilinçli bir nesil yetiştirmek amaçlanıyor.

Minik ellerden büyük proje

Bir grup anaokulu öğrencileriyle birlikte yürüttüğü proje hakkında bilgi veren eTwinning Anaokulu Proje Yürütücüsü Muğla 75. Yıl Anaokulu Müdürü Seda Tagay, “Bu projeyle ilimizdeki müzeleri miniklerimize tanıtıyoruz. Projenin adı ise, time journey from past to ast with museums. “Bir müze tarihi aydınlatır” sloganıyla da bugüne, geçmişten öğrendikleriyle ayna tutuyorlar. 75. Yıl Anaokulu olarak 2018 de eTwinning okul olduk, ulusal ve Avrupa kalite etiketi aldık. Her zaman olduğu gibi değişmekte ve gelişmekte olan dünyaya web2 araçlarının yoğun olarak kullanıldığı projemizle minik elleri ve yürekleriyle bizde varız diyerek çalışmalarına uzaktan eğitimle de devam etmekteler” dedi.

Seda Tagay, eğitimin erken yaşta verilmesinin doğru olduğunu ifade ederek, “Küçük yaştan başlayarak çocukların müzelerle ilgili bilgi edinmelerini sağlamak yanı sıra çocukların projeye destek vererek, Muğla’yı tanımaları ve tanıtmaları minik ellerde, büyük başarı” dedi.

Birçok ilde proje ortakları olduğu bilgisini veren Seda Tagay, Muğla ili proje yürütücü olarak eTwinning portalı ve proje hakkında bilgi vererek, “Müzeler bizim geçmişimiz. Çocukların görsel olarak geçmişimizi en iyi şekilde kavrama noktası müzelerdir. Milli kıyafetlerimiz, toprağın altındaki tarihi ürünler, doğal güzellikler gibi bunlar bizi biz yapan değerlerdir. Çocukların değerlerimizi öğrenerek büyümesini sağlıyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinin üye olduğu bir eTwinning portalı var, burada proje yapılıyor. Tüm ülkeler, portala projelerini yüklüyor. Yabancı ortağımızda var. O da kendi ülkesinin ya da yaşadığı şehrin, değerlerini anlatıyor. Ben Muğla’yı anlatıyorum. Yaklaşık 16-17 kişilik bir grubuz. Burada çocuklarıma birçok etkinlik verdim. Müzede heykel, drama, resim gibi bunlarda projenin içinde. Mesela çocuklarım web2 araçlarıyla Muğla Müzesi’ni puzzle yaptı. Logalar, afişler yapıldı. Muğla’daki ören yerleri, tarihi müzeleri ortak çalışmalar eşliğinde yaptık. Daha sonra her il kendi yaptığı etkinliği portala yüklüyor. Küçük çocuklar, minik elleriyle yapıyorlar. Bunları fotoğrafladık. Çocukların web2 araçlarını etkin kullanması sağlandı. Biz öğretmenlerin, öğretme yöntemleri artık klasikten online sisteme doğru gidiyor. Son zamanlarda yaşadığımız Coronavirüs nedeniyle zaten, bunun önemi ortaya çıktı. Herkes uzaktan eğitim alıyor. Yıllar önce öğretmenlerimizle online eğitim ve web2 araçlarını etkin kullanmaya başladık. Daha etkili oluyor, çocuğun daha çok dikkatini çekiyorsunuz. Defter, kağıt, karton veya hamur değil de farklı öğretim materyalleri kullandığınız zaman daha kalıcı oluyor. Öğrenme duyularımızla daha etkin hala geliyor. Bu projenin sayesinde evde kalan öğrenciler, müzeleri online ortamda takip ederek, projeye destek veriyorlar hem de öğreniyorlar” dedi.

Editör: Gazete Muğla