İşçi kökenli Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, iktidarın kıdem tazminatına yönelik çalışmalarına karşı kıdem tazminatlarını gerçekten güvence altına alan 8 maddelik kanun teklifini meclise sunarak, “İşçinin alın terine el uzatmayın” dedi.

Başkan Akmeşe: “Ülkemizde 10 milyonu aşkın sığınmacı ve kaçak var” Başkan Akmeşe: “Ülkemizde 10 milyonu aşkın sığınmacı ve kaçak var”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, iktidarın kıdem tazminatına yönelik çalışmalarına karşı kıdem tazminatlarını güvence altına alan 8 maddelik kanun teklifini meclise sundu. Milletvekili Girgin, “İşçilerin yüzde 86’sının kıdem tazminatına ulaşamadığı gerekçesiyle böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. İşçi kıdem tazminatını alamıyorsa iktidarın görevi ödenmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Girgin, teklif ile kıdem tazminatının çalışma yılı şartı aranmaksızın kullanılabilen bir hak olması, her türlü işten ayrılma durumunda işçiye kıdem tazminatının ödenmesi, hak kayıplarına neden olan kıdem tazminatı üst sınırının kaldırılması, kıdem tazminatı başta olmak üzere tüm işçi alacaklarının tüm imtiyazlı alacaklar içinde öncelikli alacaklar olarak ödenmesi, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi durumunda, kıdem tazminatı hakkının güvence altına alınması için 173 sayılı İLO sözleşmesi onaylanması ve sendikal barajlar, örgütlenmenin ve grev hakkının önündeki tüm engellerin kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

Sürekli aynı konunun gündeme getirilerek işçilerin huzursuz edildiğini vurgulayan Girgin, “İşçilerin yüzde 86’sının kıdem tazminatına ulaşamadığı gerekçesiyle böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. İşçi kıdem tazminatını alamıyorsa iktidarın görevi ödenmesini sağlamaktır. Bu bahane ile kıdemi tırpanlamak değildir. Temcit pilavı gibi sürekli bunu gündeme getiren iktidar işçileri ve ailelerini huzursuz ederek, toplumu gerginliğe itiyor. Hazinenin iflas bayrağını çektiği için kıdem tazminatı değişikliği konusunun yeniden gündeme getiriliyor. Bu kriz fırsatçılığıdır. Kıdem tazminatı, işçinin ücretinin ödenmemiş, ertelenmiş parçasıdır. Kıdem işçinin yıllarca döktüğü terin, verdiği bir ömrün karşılığıdır. Çocuğuna düğün parasıdır. Başını sokacağı bir ev almak alacağı için tek toplu parasıdır. Her şeye de bir isim buluyorlar. Tamamlayıcı Emeklilik diyorlar, bırakın tamamlamayı, eksiltmeyin yeter. Kıdem tartışmaları sürerken, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için belirli süreli iş sözleşmelerinin kullanımının önündeki engellerin kaldırılması tartışmalarının başlamasının cambaza bak taktiğidir.  Belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar kıdem ve ihbar tazminatı hakkından yararlanamazlar, işe iade davası açamazlar” dedi.

25 YAŞ ALTI-50 YAŞ ÜSTÜNE BELİRLİ SÜRELİ İŞ 

Girgin sözlerine şu şekilde devam etti: “2014-2023 Ulusal İstihdam Belgesinde İktidar belirli süreli iş sözleşmelerinin kolaylaştırılması taahhüdünde bulunmuştur. İşverenler de kıdem tazminatını, ihbar tazminatını ve işçilerin işe iade davası açma hakkını tümüyle ortadan kaldıracak biçimde belirli süreli iş sözleşmesinin genişletilmesini her fırsatta talep etmektedir. İktidar kıdem tazminatı tartışması ile bir taraftan da ölümü gösterip ‘belirli süreli iş’ sıtmasına razı etmeye çalışmaktadırlar. Örneğin bir baraj inşaatı üstlenen müteahhit, 2 yıl sürecek inşaat için binlerce işçiyi ‘belirli süreli iş sözleşmesi’ ile çalıştırır ve 2 yılın sonunda sözleşme kendiliğinden sona erdiğinde işçilere ne beş kuruş kıdem tazminatı ödenir, ne de ihbar tazminatı. İşçilerin işe iade dava açma hakları dahi yoktur. İstihdamı artırma iddiasıyla, yeni mezun olmuş nitelikli binlerce gencimiz hiçbir pazarlık şansları olmadan köleliğe mahkûm edilecektir. Çok iyi biliyoruz ki şimdi 25 yaş altı- 50 yaş üstü diye başlarlar, sonra bunu işçilerin geneline yayarlar. Bu nedenle emekçilerin kıdem-ihbar tazminatı hakkını, iş güvencesini yok edecek bu esneklik planları kabul edilemez.”

Editör: Gazete Muğla