img-1206.jpg

Akça'dan Muğla'ya yeni 'Adalet Sarayları' müjdesi Akça'dan Muğla'ya yeni 'Adalet Sarayları' müjdesi

Menteşe’nin Tarihi Arasta bölgesinde yer alan Kocahan Geçidinde bulunan Milâdî tarihle 22 Temmuz 1907 Pazartesi günü bitirilen binanın üzerinde bulunan 3 kitabenin Menteşe Belediyesi’nce yapılan kaplama nedeniyle görünmemesi tepkiye neden oldu.

Günyüzüne çıkmayı bekleyen kitabelerde o dönemin şükretme kültürünün en önemli göstergelerinden biri olarak herkesin kullandığı iki cümle yer alıyor. Ortadaki kitabede ise binaların duvarlarına asılan ve binaları deprem, yangın sel gibi felaketlerden koruması için Allah’ın koruyuculuk özelliğine bağlı bir dua yer aldığı öğrenildi.

“BU KAPLAMA ÇARŞININ ÖZELLİĞİNE AYKIRI”

Kitabelerin bir şehrin, binanın nüfus kağıdı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Namık Açıkgöz, kitabelerin görünür hale getirilmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Namık Açıkgöz, “Buradaki kitabe 22 Temmuz 1977 Pazartesi günü yapılmış. Ortada bir kitabe var orada ya hafız yazıyor altında da ya hafız binalara koru ve binaları korusun diye binaların alnına konurdu eskiden. O dönemin sloganik zihniyetini yansıyan sadakat, istikamet, rehber selamettir diye bir slogan var. En sağda da 22 Temmuz 1907 Pazartesi günü yapıldığına dair bu dükkanın kitabesi var. Ben bu dükkânın eski halini bildiğim için fotoğrafı da bende var. Şimdi bu kitabe görünmüyor. Çünkü üstü kapatılmış. Bu kaplama çarşının özelliğine aykırı. Kitabe o şehrin binanın nüfus kağıdı demektir. Biz nüfus kağıdı kapatmakla bu şehrin bir kimliğini yok etmiş oluyoruz. O yüzden bu kısmın cam ile kaplanıp kitabenin görünmesi sağlanmalı. Her tarafı kapatılması kitabenin görünmemesi yanlış” dedi.

(GÜZİDE KASIM)

Editör: Beritan Yücel