Muğla Haberleri

KÖYLÜ VE JANDARMA KARŞI KARŞIYA

Muğla’nın Yatağan ilçesi Gökgedik Mahallesinde bulunan köylüler ellerinde son kalan geçim kaynakları olan fıstık çamlarını kestirmemek için nöbet tutuyor. Gölgedik ile Katrancı mahallesi arasındaki araziyi maden sahasına...

Muğla’nın Yatağan ilçesi Gökgedik Mahallesinde bulunan köylüler ellerinde son kalan geçim kaynakları olan fıstık çamlarını kestirmemek için nöbet tutuyor. Gölgedik ile Katrancı mahallesi arasındaki araziyi maden sahasına çevirmek için binlerce fıstık ağacının kesimine başladı. Fıstık çamlarını kestirmek istemeyen köylüler eyleme başladı. Köylüler ile jandarma ekipleri karşı karşıya geldi. Köylüler “ burası bizim tek geçim kaynağımız.500 yıllık fıstık çamlarını kesiyorlar. Binlerce fıstık çamını kestiler ve kesmeye devam ediyorlar. Muğla Valiliğine sesleniyoruz. Bu katliamı bir an önce durdursunlar” dediler.

Muğla’nın Yatağan ilçesi Gökgedik mahallesinde köylüler ‘feldspat madeni’ çıkarmak için tek gelir kaynakları olan fıstık çamı ağaçlarının kesilmesi üzerine eylem başlattı. Köylülere destek veren Tarım Orman İş Sendikası ise konuyu yargıya taşıdıklarını belirtti. Sendika Başkanı Şükrü Durmuş, binlerce ağacın hukuka aykırı şekilde kesilmesine göz yuman Yatağan Orman İşletme Müdürlüğünün suç işlediğini belirtti. Özel bir firma Yatağan’a 15 kilometre mesafedeki kırsal Gökgedik mahallesinde dört yıl önce cam ve seramik sanayisinde hammadde olarak kullanılan feldispat madeni çıkarmaya başladı. Şirketin çalışmaları nedeniyle mahalleliler, sağlıklarını, hayvanlarını, sularını ve tek geçim kaynakları olan fıstık ağaçlarını kaybettiklerini söyleyerek konuyu yargıya taşıdı. Yatağan 2. İdari Mahkemesi köylüleri haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak firma karara itiraz ederek Danıştay’a başvurdu. Başvuruyu inceleyen Danıştay ise mahkemenin verdiği kararı bozdu. Kararın ardından şirket, Gölgedik Köyü ile Katrancı Köyü arasındaki araziyi maden sahasına çevirmek için binlerce fıstık ağacının kesimine başladı. Köylüler, ormanlık alanda anıt ağaç vasfında olan içlerinde 500-800 yaşında olan binlerce fıstık çamı ağacının kesilmemesi için mücadele başlattı. Bir hafta önce yaklaşık bin fıstık çamının kesilmesinin ardından ağaç kesim yerinde nöbet tutmaya başlayan köylülere, Birleşik kamu İş’e bağlı Tarım Orman İş’ten de destek geldi.

Gölgedik ile Katrancı mahallesi arasındaki araziyi maden sahasına çevirmek için binlerce fıstık ağacının kesimine başladı. Fıstık çamlarını kestirmek istemeyen köylüler eyleme başladı. Köylüler ile jandarma ekipleri karşı karşıya geldi. Köylüler “ burası bizim tek geçim kaynağımız.500 yıllık fıstık çamlarını kesiyorlar. Binlerce fıstık çamını kestiler ve kesmeye devam ediyorlar. Muğla Valiliğine sesleniyoruz. Bu katliamı bir an önce durdursunlar” dediler.

MUSTAFA İNCİ