Kızılbük projesinin bilirkişi raporu tamamlandı: “Belediyenin verdiği ruhsatlar mevzuata uygun değil”

Kızılbük projesinin bilirkişi raporu tamamlandı: “Belediyenin verdiği ruhsatlar mevzuata uygun değil”
 YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ
Muğla’nın Marmaris ilçesi İçmeler Kızılbük Koyu'nda Kızılbük GYO'nun devre mülk projesine Marmaris Belediyesi’nce verilen 17 adet ruhsat ve “imar durum belgesinin” iptal edilmesi için Muğla 3. İdare Mahkemesinde açılan davanın bilirkişi raporunda tamamlandı. Marmaris Kent Konseyi’nce yapılan açıklamada, “Belediye tarafından verilen imar durum belgesinin ve ruhsatların mevzuata uygun olmadığını raporlayıp mahkemeye göndermiştir” denildi.

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkiinde Sinpaş Gayrimenkul Yat. Ort. A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk” projesine 2022 yılında verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için açılan dava geçtiğimiz yıl Temmuz ayında görülmüştü. Mahkemenin, ÇED Gerekli Değildir Kararının iptali yönünde verdiği karar Danıştay tarafından onanarak kesinleşmişti.

YENİDEN BAŞVURU YAPILDI, ÇED OLUMLU KARARI VERİLDİ

Şirketin yeniden ÇED başvurusu üzerine 10 Mart 2023’te Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin Kızılbük Thermal Wellness Resort projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ÇED olumlu raporu verilmişti.

BİLİRKİŞİ RAPORU TAMAMLANDI

Marmaris Kent Konseyi’nin Marmaris Belediyesi’nce verilmiş 17 adet ruhsat ve “imar durum belgesinin” iptal edilmesi için Muğla 3. İdare Mahkemesinde açmış oldukları davanın bilirkişi incelemesi Mart ayında inşaat alanında yapılmıştı. 17 adet ruhsat ve “imar durum belgesinin” iptal edilmesi için Muğla 3. İdare Mahkemesinde açılan davanın bilirkişi raporunda tamamlandı.

“RUHSATLAR MEVZUATA UYGUN DEĞİL”

Marmaris Kent Konseyi’nce yapılan açıklamada, Sinpaş’a verilen 17 adet ruhsat ve imar durum belgesinin iptali talebiyle Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davanın bilirkişi raporunda Belediye tarafından verilen imar durum belgesinin ve ruhsatların mevzuata uygun olmadığını raporlayıp mahkemeye gönderdiği bilgisine yer verildi.

Açıklamada, “Bilirkişi raporunda Sinpaş’a verilen ruhsatlar ve imar durum belgesinin imar planı notlarına, kıyı mevzuatına, yapıların mimari ve teknik açıdan plan esaslarına, imar mevzuatında öngörülen yapılaşma koşullarına uygunluk göstermediği kanaati mahkemeye sunulmuştur” ifadelerine yer verildi.

“DEPREM YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ KANAATİ DE RAPORDA YER ALMAKTADIR”

Marmaris Kent Konseyi’nce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ayrıca hem tadilat ruhsatı hem de yeni ruhsat alınarak yapılan otel blokları ve devremülk blokları inşaatlarının projelere uygun olarak yapılıp yapılmadıklarının Çevre Bakanlığı tarafından deprem yönünden değerlendirilmesi gerektiği kanaati de raporda yer almaktadır. Bu değerlendirmenin Çevre Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve yetkilendirilmiş bir yapı malzemeleri laboratuvarı tarafından yerinde yapılacak testler ve testlerin sonucunda yapılacak olan analizle ortaya çıkarılabileceği açıklanmıştır.

“MEVZUATLARA AYKIRILIĞI BİLİRKİŞİ RAPORUYLA TESPİT EDİLMİŞTİR”

Bugün milli parkın içerisinde yükselen binalarıyla Kızılkum Koyu’nu bir betonbüke çeviren Sinpaş/Kızılbük Projesi’nin mevzuatlara aykırılığı bilirkişi raporuyla tespit edilmiştir. Bizlerin kısıtlı imkanlarla tespit ettiğimiz usulsüzlükleri mahkemeye sunarak hak aradığımız bu garabet, bu doğa yıkımı; ellerinde devletin tüm kaynakları olan dönemin Çevre Bakanı, Muğla Valisi, Marmaris Kaymakamı ve Marmaris Belediye Başkanının gözü önünde olmuştur, sorumludurlar. Sıraladığımız yetkililerin sümenlerinin altı verdiğimiz onlarca dilekçe ile doludur. Çevre Bakanlığı mevcut usulsüzlüklere rağmen Sinpaş için mahkemece iptal edilmiş “ÇED gerekli değildir” kararı ve ardından mahkeme süreci halen devam eden “ÇED olumlu” kararı vermekte bir sakınca görmemiştir.

“DÖNEMİN BELEDİYE BAŞKANI VE EKİBİ İLE ONLARIN ARKASINDA BULUNAN KİŞİLERİN DE EN ÜST SEVİYEDEN CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Marmaris’in adalete ulaşacağı inancımız arttı. Yerel mahkemenin bilirkişi raporuna uygun şekilde vereceği kararı bekliyoruz. Beklerken; bu işte bilerek ve isteyerek kusuru olduğuna inandığımız dönemin Belediye Başkanı ve ekibi ile onların arkasında bulunan kişilerin de ortaya çıkarılmasını ve en üst seviyeden cezalandırılmasını talep ediyoruz.

Eski belediye yönetiminin giderayak Sinpaş’a bir adet iskan ruhsatı verdiğine dair duyumlarımız var. Bilgi edinme yasası ile bunun doğrululuğunu araştıracağız. Yani vermiş olduğumuz mücadeleyi sürdüreceğiz. Mahkeme kararı sonrası hiç olmazsa yetkililerin örnek davranışlar sergilemesini bekliyor ve bir daha halka ve kente ihanet edilmesinin engellenmesini bekliyoruz. Halkın demokratik olarak yerel yönetimlere katılmasının mekanizmalarının işletilmesini istiyoruz.”

Bu haber toplam 761 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.