Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP), her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberleri ve doğrudan kendilerine gelen başvuruları derleyerek ortaya koyduğu raporun, 2024 yılının Nisan ayı verileri yayınlandı. Raporda yer alan verilere göre Nisan ayında; 32 kadın erkek şiddetine maruz bırakılarak yaşamını yitirdi, 13 kadın ise şüpheli olarak ölü bulundu.
KADINLARIN YÜZDE 56’SININ HANGİ BAHANEYLE ÖLDÜRÜLDÜĞÜ TESPİT EDİLEMEDİ
Rapora göre; 32 kadından 10’U boşanmak istemesi, barışmayı reddetmesi, evlenmeyi reddetmesi, ilişkiyi reddetmesi gibi kendi hayatına yönelik karar almak istemesi bahanesiyle öldürüldü.
Raporda; kadınlardan birinin annesinin babasıyla barışmaması bahanesiyle, kız çocuğunun; taş attığı bahanesiyle, birinin ekonomik bahanelerle öldürüldüğü belirtilirken, geriye kalan 18 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilemediği vurgulandı.
Ayrıca raporda, 32 kadından 19’unun evli olduğu erkek, beşinin birlikte olduğu erkek, üçünün akrabası, ikisinin tanıdığı biri, birinin babası, birinin kardeşi, birinin oğlu tarafından öldürüldüğü belirtildi.
Raporda, Karabük'te teravih namazı çıkışında kedi beslemesi yüzünden sorun yaşadığı komşusu tarafından kurşun yağmuruna tutulan Gülsem Yıldırım’ın öldürülmesine de yer verildi.
EVLİ OLDUKLARI ERKEKLER ÖLDÜRDÜ
Raporda, kadınların yüzde 59’unun evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğü açıklandı. Bunların yanı sıra raporda, kadınların 18’inin evinde, dördünün sokakta, ikisinin kamusal alanda, birinin arabada, birinin arazide, birinin ıssız yerde, birinin otelde, birinin samanlıkta öldürüldüğü aktarıldı. Nisan ayında öldürülen kadınların yüzde 56’sının evlerinde öldürüldüğü belirtildi. Nisan ayında öldürülen kadınların yüzde 56’sının ateşli silah ile öldürüldüğü bildirildi.
RAPOR HAKKINDA
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun internet sitesinde, kadın cinayetlerinin raporlanması hakkındaki başlıkta şu ifadeler yer alıyor:
Platform, kadın cinayetlerinin boyutlarını ve sebebini görebilmek için, seyrini analiz edebilmek için her yıl bakanlıklara bilgi edinme hakkı kapsamında kadın cinayetleri verisini sordu. ‘Böyle bir veri yok’ yanıtının alındığı 2010 yılından itibaren kadın cinayetleri verilerini raporluyoruz. Raporlar kamuoyuna yansıyan ve doğrudan platforma ulaşan öldürülen kadınların yakınlarının ulaştırdığı verilerin derlenmesiyle oluşuyor. ‘Femicide’ kavramına göre raporlanan verileri analiz ediyor, kamuoyuyla her ay paylaşıyoruz. Kaza ve intihar süsü verilen cinayetlerin artması üzerine 2018 yılından itibaren şüpheli kadın ölümü verilerini de ayrıca raporluyoruz.